Кирил Ананиев разреши посещенията на търговски площи на открито

Отменят част от противоепидемичните мерки от COVID-19
3 май 2020 16:37, Петя Славова
142
Кирил Ананиев разреши посещенията на търговски площи на открито
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която допуска посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, съобщават от министерството. 

Необходимо е да се спазват следните противоепидемични мерки:
 
Разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 2,5 метра между тях и не повече от четири лица на маса или на едно семейство;

Обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице;
 
Да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител;
 
Да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.
 
Със заповедта на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) се възлага, съгласувано с министъра на здравеопазването, в срок до 5 май  да определи и други изисквания и организация на работа на тези обекти.
 
Друга точка от заповедта урежда провеждането на обучения от учебните центрове за обучение на водачи за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство. Учебните центрове, които извършват обучение на водачи на моторни превозни средства за извършване на превоз на опасни товари и/или курсове за обучение на консултанти по безопасността; учебните центрове, които провеждат курсове за обучение на водачи за придобиване на начална квалификация и за усъвършенстване на познанията им (периодично обучение).

Лицата, които извършват първоначално и периодично обучение на технически специалисти в пунктовете за проверка на техническата изправност на пътни превозни средства; висшите училища, които извършват първоначално и периодично обучение на инструкторите; учебните центрове, които извършват специална и допълнителна подготовка на морските лица; учебните центрове, които извършват обучение в областта на гражданското въздухоплаване. Центровете за професионално обучение и квалификация в железопътния транспорт.
 
Организаторите на обученията са длъжни да осигурят спазването на мярката за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, в т. ч.: носене на защитни маски за лице и дезинфекция на използваните превозни средства и други съоръжения.
 
Заповедта на здравния министър допуска и упражняването на индивидуален спорт на открито, в т. ч. тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи.
 
Допускат се и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, без да се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти, при спазването на следните противоепидемични мерки:
 
Провеждане на задължителен филтър на входа, като на всички посетители се измерва телесната температура. Не се допускат лица с повишена телесна температура.

Още по темата

 
Осигуряване на условия за спазване на дистанция от 2,5 метра между чакащите да влязат;
 
Обработката и дезинфекцията на водата в плувния басейн да се извършва по начин, осигуряващ поддържането на остатъчен свободен хлор във водата 0.4-0.5 мг/л;
 
Тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения да се почистват и дезинфекцират най-малко на всеки един час;
 
Осигуряване на диспенсери с дезинфектант, течен сапун и еднократни кърпи за ползване от посетителите;
 
Ползване от персонала на защитни маски за лице и ръкавици;
 
Дезинфекциране след всеки посетител на използваните принадлежности (чадъри, шезлонги, столове, гардероби и др.);
 
Създаване на организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (съблекални и тоалетни);
 
Разстоянието между шезлонгите на два чадъра в площите на открито около басейните да бъде най-малко 4 метра, а когато единият чадър се ползва от повече от двама члена на едно семейство, минимум  8 метра; един чадър да се ползва от не повече от две лица или членовете на едно семейство;
 
Недопускане работата на водни атракциони, включително и такива за деца.
 
Заповед № РД-01-249/03.05.2020 г. влиза в сила от утре, 4 май, с изключение на т. 1 (вж. прикачения файл), която влиза в сила от 06.05.2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вие вярвате ли, че нашите бизнесмени ще спазват тези мерки и хигиена. Как пък не съм се набутал в тая простотия. На половината ресторанти още преди вируса ХЕИ трябваше да им затвори кухните. Това е абсурд. От едната крайност в другата. И ние както сме стриктни и като добавиш, че собствениците са баш селски тарикати, ще настане шоу. Нали същите тези бизнесмени осигуряваха хората на 4 часа, после ги накараха да напускат по вдаимно съгласие. Ще им спасявам укриването на обороти, ДДС, осигуровки.
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е несериозно!
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес видях един вирус да го возят с хладилни камиони. Един пожарникар го караше.
37
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още не съм чул една обоснован аргумент за забраните за излизане, разходки, затварянето на заведения и търговки обекти.
36
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще отида да седна на посраното кафене ама друг път. Нали им знам съдраните столове и опикани клозети. Ще натрупат масите една до друга и ще чакат да печелят пак. Хората свикнаха да си пият кафетата по поляните и е много по приятно. Говоря за прованса, не за София
35
11
 
6
 
! Отговори
Толуп преди 3 години
Някои хора са много доволни, откакто овчедушието стана официална политика. Вече не е нужно да крият робската си психика. Пак треперят от ужас за дребните си душици, само че сега го наричат "отговорност към обществото".
34
10
 
6
 
! Отговори
ами преди 3 години
До Dio пределно ясно е отчитайки броя на заразените и умрелите , че още не сме стигнали пика и даже сме далеч от него ! населението няма придобит имунитет НО доста от мерките се отменят или смекчават. извода е , че боко и компания си признават , че мерките им бяха прекалении и безполезни. стана им ясно , че не може да държат държавата под карантина 2 години. значи напразно съсипаха икономиката и работата на хората ...но така постъпиха и в други държави(което не е оправдание).
33
4
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Благодарим ти, Кире! Ще ти бъдем вечно благодарни!
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Толуп нахален съмТой има право да откаже, избора дали да откаже или да издаде заповед си е на неговата съвест. Като се хванеш с Тиква ставаш Тиква - няма такива неща като невинни.
31
5
 
10
 
! Отговори
Dio преди 3 години
Стига сте мрънкали, на всичко намирате кусури! Хайде, като не е така, кажете как трябва да е! Оплаквачки смотани!
30
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-после може човек да иде на кафе и ресторант. Вируси не ме интересуват, животът е днес и сега. Никой не дава гаранция, че другата седмица ще сме тук. Предпочитам опасна свобода пред спокойно робство.
29
3
 
6
 
! Отговори
Толуп нахален съм преди 3 години
И задавам въпрос---вярвате ли ,че той казва какви ще са мерките и прочие ?
28
14
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Този още ли не си е подал оставката ?Съсипаха бизнеса на хиляди хора. Оставиха без доходи стотици хиляди.Унищожиха всичко, което бяхме постигнали с много труд и усилия в продължение на десетилетия.Сега се изхлузват като пръдня из ***.Какви ресторанти ?Вие побъркахте хората от страх !Кой ще отиде на ресторант сега ?Колко време ще мине, докато нещата поне малко се нормализират ? ...Подавайте оставки и се махайте, защото ще ви се търси отговорност !
27
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние да не сме му роби. че да ни разрешава и забранява, тия неща се решават с референдуми... тъй работи демокрацията. Ананиев ще завърши в затвора за диктатура и и използване на служебното положение за трупане на рейтинг и лично облагодетелстване.
26
11
 
9
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Все още обаче не е разрешено сядането по пейките в парковете! КПП-та ще стоят до 6-ти, за да съсипят на хората празника. Като тръгнат по селата от 7-ми, вирус няма да има! От днес се спират всякакви изследвания. Картинката е простичка. Рейтингът на Щаба, Мутафчийски и Борисов драстично се срива. Ерго, мерките трябва спешно да бъдат свалени. Обаче няма как да бъдат обяснени стотиците новите заразени и починали, каквито ЩЕ има. Затова от днес се спират всякакви изследвания! Спира се и информацията
25
4
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-25,не ананиев,а онзи индивид,който щеше да отпуща,по 1000лева,за първата линия.
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ананиев за едни пари на едни лекари питам къде са ?
23
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
при 5 заразени на ден затварят, при 50 отварят :)ЗДРАВЕЙТЕ ЦИРКАДЖИИ ! а между другото нема ли да сложите Видин под карантина, или ще чакате там всички пенсионери да се натръшкат?
22
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ананиев кажи как излъга лекарите с парите
21
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете безумията! Маски, КПП-та, мачкане на хора и бизнес.