Кирил Ананиев разреши посещенията на търговски площи на открито

Отменят част от противоепидемичните мерки от COVID-19
3 май 2020 16:37, Петя Славова
142
Кирил Ананиев разреши посещенията на търговски площи на открито
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която допуска посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, съобщават от министерството. 

Необходимо е да се спазват следните противоепидемични мерки:
 
Разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 2,5 метра между тях и не повече от четири лица на маса или на едно семейство;

Обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице;
 
Да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител;
 
Да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.
 
Със заповедта на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) се възлага, съгласувано с министъра на здравеопазването, в срок до 5 май  да определи и други изисквания и организация на работа на тези обекти.
 
Друга точка от заповедта урежда провеждането на обучения от учебните центрове за обучение на водачи за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство. Учебните центрове, които извършват обучение на водачи на моторни превозни средства за извършване на превоз на опасни товари и/или курсове за обучение на консултанти по безопасността; учебните центрове, които провеждат курсове за обучение на водачи за придобиване на начална квалификация и за усъвършенстване на познанията им (периодично обучение).

Лицата, които извършват първоначално и периодично обучение на технически специалисти в пунктовете за проверка на техническата изправност на пътни превозни средства; висшите училища, които извършват първоначално и периодично обучение на инструкторите; учебните центрове, които извършват специална и допълнителна подготовка на морските лица; учебните центрове, които извършват обучение в областта на гражданското въздухоплаване. Центровете за професионално обучение и квалификация в железопътния транспорт.
 
Организаторите на обученията са длъжни да осигурят спазването на мярката за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, в т. ч.: носене на защитни маски за лице и дезинфекция на използваните превозни средства и други съоръжения.
 
Заповедта на здравния министър допуска и упражняването на индивидуален спорт на открито, в т. ч. тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи.
 
Допускат се и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, без да се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти, при спазването на следните противоепидемични мерки:
 
Провеждане на задължителен филтър на входа, като на всички посетители се измерва телесната температура. Не се допускат лица с повишена телесна температура.

Още по темата

 
Осигуряване на условия за спазване на дистанция от 2,5 метра между чакащите да влязат;
 
Обработката и дезинфекцията на водата в плувния басейн да се извършва по начин, осигуряващ поддържането на остатъчен свободен хлор във водата 0.4-0.5 мг/л;
 
Тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения да се почистват и дезинфекцират най-малко на всеки един час;
 
Осигуряване на диспенсери с дезинфектант, течен сапун и еднократни кърпи за ползване от посетителите;
 
Ползване от персонала на защитни маски за лице и ръкавици;
 
Дезинфекциране след всеки посетител на използваните принадлежности (чадъри, шезлонги, столове, гардероби и др.);
 
Създаване на организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (съблекални и тоалетни);
 
Разстоянието между шезлонгите на два чадъра в площите на открито около басейните да бъде най-малко 4 метра, а когато единият чадър се ползва от повече от двама члена на едно семейство, минимум  8 метра; един чадър да се ползва от не повече от две лица или членовете на едно семейство;
 
Недопускане работата на водни атракциони, включително и такива за деца.
 
Заповед № РД-01-249/03.05.2020 г. влиза в сила от утре, 4 май, с изключение на т. 1 (вж. прикачения файл), която влиза в сила от 06.05.2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В наша кръчма не се дезинфекцира?КОй се разболее,разболее..трябва си колективен имунитет.
19
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белегът на звяра са маските на Ананиев, без тях няма да можете да купувате и продавате описано е още в Библията. Който вярва в Господ и Господ е с него не му трябва маска за да се пази от вируса. Ананиев е сатанист и неверник може и да е ислямист и да харесва бурки.
18
9
 
13
 
! Отговори
- преди 3 години
Абе, вярно ли ни готвят Мурафетчийски за кандидат президент?Нямам думи, ако е така! Съвсем изтрещяха усещайки громовния си край!!!18788
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давайте смелчаци! Аз ще позачакам и ще погледам, на хлад на тераската. За мен масовата пиячка не е от съществено значение.
16
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който желае може да продължава да се крие. Няма заповед за задължително излизане.
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ся кат настане едно веселие у инфекциозните!
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЦИРКАДЖИЯ
13
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нормален човек, който иска да стои заключен, да вкъществува, както казват. Тези дето го промотират да се прегледат.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е горе-долу този път е скалъпена заповедта тъй че и вълкът да е сит и агнето цяло. Сега да видим и как ще се спазва. Разумните хора биха изчакали известно време, а такива мнения чета и тук под статиите.
11
2
 
1
 
! Отговори
123 преди 3 години
А коя е т.1, която влиза в сила от 6 май???
10
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете безумията, марионетки!
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8..знаете ли че от КПП се изкараха милиони от глоби за лъжи в декларацията,а от задължителните маски още много милиони)
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли изискване да се мият прибори,че у нашето заведение само ги бършеме1?
7
4
 
2
 
! Отговори
Що ни преди 3 години
Изтрих ве! КУЗЛУДИЙ?
6
6
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
браво
5
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ананката издава заповед, която изменя заповед, която изменя друга заповед, ама влиза в сиал половината от утре, другата половина от след три дена...Въобще - някакъв правен абсурд. Добре че съдилищата са затворени. Апропо - що не ги отворите?
4
25
 
15
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Въобще не е правилно това! Вместо да се разлабват, трябваше да се дозатегнат мерките. Дано им дойде акъла докато още не е късно. Че ние още катерим кривата и туй олабване ще направи нещата доста по-лоши. Ама никой не слуша. Кат му дойде на главата на българина, тогава почва да се вайка, *** то късно вече...
3
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не прочетох за изисквания за миенето на чаши и прибори.
2
4
 
33
 
! Отговори
селтак преди 3 години
До колко ракии трябва да пием !
1
9
 
32
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
А майнете КПП-тата ве,умрял съм ви за сергиите и кръчмите!!!Ей нарочно са правитъена улави.Нямаше ли на тоя брифинг смел човек да пита за тия КПП-та!!!