Детските стоки също да са с намалено ДДС поиска ДПС

Коронавирусът има тежки икономически последствия за обществото, смятат те
14 май 2020 08:25, Петя Славова
9
Детските стоки също да са с намалено ДДС поиска ДПС
Снимка: БГНЕС

9% ДДС за детски храни, фармацевтични продукти, включително памперси за деца до 3 години, предлагат от ДПС. Те са внесли поправки в Закона за данък върху добавената стойност.

Те се аргументират, като пишат, че извънредните мерки, свързани със заразата от коронавирус имат тежки икономически последствия за цялото общество. При увеличаваща се безработица и нарастване броя на българските домакинства, изпитващи все по-сериозни финансови трудности, настоящият законопроект има за цел да подпомогне семействата с малки деца.

Още по темата

Те считат, че с намаляване ставката на ДДС ще се стигне до съществено понижение на цените на стоките, предназначени за деца до 3 години и те ще станат по-достъпни за всички семейства, предава Нова тв.

"Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата — нашето бъдеще, пълноценни условия за отглеждане и развитие независимо от ситуацията, в която се намираме. Смятаме, че тази мярка е мощен инструмент за подкрепа на раждаемостта и демографската политика, аргументират се още вносителите.

Още във вторник по време на брифинг в НС Йордан Цонев обяви, че ще внесат такова предложение, като заяви, че мярката за детските стоки била за постоянно.

Народните представители са предоставили и предварителна оценка на въздействието, като там са записали, че заинтересовани групи са огромен брой български семейства. Те изтъкват ,че приемането на закона не е свързано с допълнителни финансови средства и в резултат от приемането на законодателната инициатива няма да се наложи извършването на значими административни промени. Няма да възникне допълнителна административна тежест. Също така не се въвеждат нови такси или други тежести за членовете на гражданското общество.

"В резултат от приемането на законодателната инициатива по предварителни изчисления ще има спад от около 40млн.лв. на приходите в бюджета", пишат вносителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ДПСДДСдетски стоки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
noname преди 3 години
Мотивация? Тоест обещания за намалени данъци в бъдещето. Кой знае какво ще стане с магарето, дето са му турили морков пред носа...Когато станe дума за мотивация винаги се стига до метафората с моркова и тоягата, ако магарето не се движи. Ми то е факт!
6
4
 
1
 
! Отговори
Kolchak преди 3 години
А докога в България хората ще бъдат разделяни и на етническа основа ? Нали уж сме правова и демократична държава.
5
0
 
6
 
! Отговори
ikar преди 3 години
В съседна Гърция има диференцирано ДДС, за детски стоки, вкл. играчки е 0, за хляб е по-нисък данъка, не помня точно, а за алкохол и безалкохолни е 24 или 26 %, за лекарствата също е по-нисък данъка.
4
1
 
4
 
! Отговори
Миро преди 3 години
Принцопно намаляването на данъците е добра посока, НО само ако заедно с това се режат харчовете на правителството, които се финансират с тези данъци.Иначе се гарантира дефицит и задлъжнялост, които се изплащат с лихви, чрез по-високи данъци или инфлация.
3
2
 
1
 
! Отговори
w_bro преди 3 години
Също така и за предна лява полуоска за Ланчия искам намалено ДДС!
2
1
 
3
 
! Отговори
Менто преди 3 години
П А Р Л А М И .!.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Данъчната система е доста объркана и такива предложения са по-скоро популизъм, отколкото да се цели някаква дългосрочна ефективност. Ако ДПС наистина са загрижени, нека в качеството си на партия да предложат цялостно работещо решение. 40 милиона лева не са малко пари.