Загубите в книжния сектор заради кризата - между 50 и 70%

Намаляването на ДДС-то трябва да е само една от мерките, смята специалист
13 май 2020 18:00, Петя Славова
14
Загубите в книжния сектор заради кризата -  между 50 и 70%
Снимка: БГНЕС

Депутати гласуват промяна на ставката на ДДС-то, не само в ресторантьорския, но и в книжния бранш. Тази мярка от сектора  се приема с голяма радост, тъй като за нея са се полагали дългогодишни усилия.

"Това е шансът на държавата да покаже кои са нейните приоритети. И ако покажем, че те са в книгите, тоест - в образование и култура, това ще бъде сериозна заявка за по-добро бъдеще.  – коментира пред Dnes.bg Десислава Алексиева, член на управителния съвет на Асоциация "Българска книга".

По думите й, брутният вътрешен продукт на една страна е зависим от това дали нацията чете или не. "Доказано е, че четящите нации са с по-развити иконокими.  Така че, ако ние гледаме по-далеч към бъдещето, ще видим, че това е мярка, която ще помогне да има повече четящи хора", отбелязва специалистът. 

Промяната в намаляването на ДДС-то няма да се усети веднага при крайния читател, тъй като книгите, които в момента са в книжарниците са издадени при съществуващите условия, но със сигурност ще облекчи всички по веригата – от книгоиздател, през малките книжарници до крайния потребител – читателя.

Извънредното положение се е отразило доста тежко на книжния сектор, отбелязва още експертът. Голяма част от книжарниците са били затворени, тъй като се намират в големите търговски обекти. Останалите пък са останали без клиенти, тъй като хората доста съвестно са спазвали карантината да си стоят по домовете.

Загубите в сектора се изчисляват между 50 и 70%. Особено засегнато е книгоиздаването, защото в настоящата ситуация, в която книгоиздателите остават без приходи, те не могат реално да планират и нови заглавия. "Така че книги, които бяха планирани да излязат, се отлагат или отпадат, а секторът се оказа сред най-засегнатите", обясни още Десислава Алексиева.

Още по темата

По думите й, за разлика  от другите културни сектори, освен стартиране на програмата за библиотеките, която е стандартна мярка и не е нещо извънредно, за книжния сектор няма други мерки, които да са свързани с извънредното положение и да го подпомагат.

"Намаляването на ставката на ДДС е само първата крачка, която по някакъв начин дава възможност на книжния сектор да оцелее. Но нека да кажем, че много зависи от това дали ще бъде приета и кога ще бъде въведена тази мярка", каза тя и призова да има допълнителни мерки за подпомагане на книгоиздателския бизнес и книжния сектор, като част от тях биха помогнали на цялото общество.

Сред желанията на сектора са да има увеличаване на субсидиите на библиотеките, които в момента са около 2 милиона. Ако те се увеличат на 9 милиона, което означава по една десета от книга на човек от населението, тя ще помогне на хората в криза да имат достъп до книги и информация, което е човешко право.

Също така ще помогне и книжния сектор да стъпи на краката си. Други мерки, които са важни, според Алексиева е да има програми за финансиране на качествени преводи и разширяване на програмите за книгоиздаване на български автори. По думите й, в много европейски държави има програми за подпомагане на книжарниците, защото те също са част от  начина, по който книгите достигат до хората.

Що се отнася до това какви книги се четат днес у нас, със сигурност са спаднали продажбите на заглавията, свързани с пътешествия, пътувания и пътеписи. Българинът предпочита да чете  книги за самоусъвършенстване, както и съвременна проза. Сред положителните наблюдения са още и това, че се купуват "изключително много детски заглавия, което е инвестиция в бъдещето", заключи още експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
гого преди 3 години
ББ това не го вълнува,щот той не чете...........
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо въобще хората все още копуват книги като има елекронни книги и повечето от тях са безплатни?
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекалено са надути цените на книгите. Поне на тези, от които се интересувам. Като че ли сме в Средновековието и хартията е лукс. Има интересни заглавия, но четенето се превърна в скъпо удоволствие.
8
1
 
3
 
! Отговори
кака Пенка преди 3 години
До Анонимен 8Не се притеснявай! Ти от нищо няма да поумнееш, щом досега не си се научил да пишеш грамотно.
7
4
 
6
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Емм ... сори, ама има милиони безплатни електронни книги. Аз лично, откакто ползвам е-четец, не съм купувал нито една книга. Спестил съм поне 10 бона. Съдбата на хартиената книга ще е като тази на вестника.
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес да четеш няма да поумнееш ще те измамят не челите и 1 книга.
5
6
 
5
 
! Отговори
Драго преди 3 години
Ай стига с тия глупости начи. Книгите са отживелица, от предишното поколение (което вече е с един крак в гроба). Кат излизаш с яки пичета, да не мислиш, че на некоя и дреме какво и дали си чел?! Важното е да имаш яка кола и пачка (евентуално - и голям ***)!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То при изолация, ако хората не са хванали да четат книги, едва ли ще го направят като отворят границите, хотелите и кръчмите.
3
7
 
11
 
! Отговори
Пълни глупости преди 3 години
Книгите не се развалят. Но и това е измиращ и неспасяем сектор защото всеки вече чете електронни книги на чужди езици. Аз в книжарница не съм влизала от много години. И няма и да влезна като мога да си купя директно от Kindle устройството книги на английски. Но БГ писателите реват, имат се за интелектуалци и си искат някой да ги издържа на хранилка като по бай Тошовото време, а те да се правят на дисиденти
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Загубите в книжния сектор заради кризата - между 50 и 70%"С премиер еднокнижник е чудно как въобще имаме книжен сектор...
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, хората като са си вкъщи се предполага че даже четат повече книги. Пък и книжарниците работят. Не разбирам защо и как им се отразява коронакризата. А повечето от новите безработни, довчерашни гастери и без това не четат много-много.