Човешка или технологична грешка е причинила взрива в "Арсенал"?

При инцидентът пострадаха двама души
15 май 2020 09:54, Ния Христова
7
Човешка или технологична грешка е причинила взрива в "Арсенал"?
Снимка: БГНЕС
Обсъждат се версиите дали човешка или технологична грешка е предизвикала взрива вчера в оръжейния завод "Арсенал", предаде bTV. Двама работници леко пострадаха при инцидента. Те са поставени под домашно лечение. 
 
Служители на завода казват, че експрозията е станала към 11:30 ч. в помещение, в което има смесител за производство на смес за димни гранати. Точно преди инцидента те са подготвяли машината за работа. 
 
Започнал е да излиза дим при разбъркването на сместа. Капакът на машината се напукал от образувалото се налягане, а след това изхвърчал. 
 
"Запалване с малко материални щети, запалването е предизвикано от смес, димна смес, която за много кратко време отделя голямо количество пушек. Няма какво друго да кажа, освен че си имаме направена група, която ще разследва причините за този инцидент, който за нашите мащаби е дребен. Аз съм 99,9% убеден, че това е човешка грешка, но това ще го докаже комисията, когато си свърши работата", заяви генералният директор на "Арсенал" АД Николяй Ибушев.  
Още по темата
 
Взрива е нанесал материални щети по помещението, в което се намира смесителят. Покривната му конструкция липсва. Съседните сгради също са пострадали от експлозията. 
 
"Очевидно е, че капакът на този смесител се е отделил и е разрушил конструкцията на тавана на сградата. Има поражения и в самия цех, вътре по цялостната конструкция. Работи се по няколко версии, както технологични причини, така и евентуално човешка грешка. На този етап не е коректно да се посочи определена причина, тъй като предстои назначаването на взривотехническа експертиза", поясни окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тия заводи е тъмна Индия ...късмет да останеш жив
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то от взривове останаха ли хора и сгради в този завод??
4
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 3 години
"При инцидентът" - *** и пульо почна да драска "статии".
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ккаво ви интересува вас това, защо има въпрос във заглавието ? След като не знаете нищо защо е тоя текст под заглавието ?
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неквалифициран персонал е причината. Повече няма какво да кажем. Пределно ясно.
1
3
 
3
 
! Отговори
Челси преди 3 години
Близките на пострадалите през последните години да осъдят генералния директор за няколко десетки милиона обезщетения за нанесени вреди и инцидентите ще намалеят рязко.