Срив в предлагането на имоти, но не и на цените

Броят на нови квартири е намалял с 21 %
17 май 2020 07:30, Петя Славова
154
Срив в предлагането на имоти, но не и на цените
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Два месеца след избухването на огнище на Covid-19 в България цените на жилищата намаляват символично и се забелязва значителен спад в обявените за продажба жилища. Броят уникални обяви за продажба на апартаменти е намалял с 53% след обявяване на карантинните мерки в страната на 13 март, показва проучване на информационен портал за недвижими имоти.

Най-голям спад в обявите е отбелязан в София – 60%, следван от Стара Загора – 58%. В Пловдив спадът е от 46%, Варна – 45%, а Бургас 48%. Най-малко засегнат от 6те града е Русе, където броят обяви е намалял с 40%.

С кризата се преустановиха огледите на жилищата и оценките на професионалните оценители. Covid-19 фактически стопира продажбата на жилища в България. Въпреки бързата реакция и адаптация на брокерите на недвижими имоти, които въведоха по-широка употреба на 3D огледи, сделки почти не се случват, съобщава "Монитор".

И в шестте града, включени в статистиката се забелязва рязък спад в предлагането на жилища точно след обявяване на извънредното положение на 13 март. Причина за това са не само затрудненият процес при търсене на нов дом, но и недоверието у купувачите. Те не са сигурни, че ще запазят доходите си и предпочитат да изчакат с покупката.

Още по темата

Това се проявява и като спад в търсенето от страна на купувачите. Броят търсения на “имоти” и “апартаменти” в Google онагледява този намалял интерес за покупка.

Тенденцията се запазва и при отдаването на апартаменти под наем, въпреки че мащабите са по-малки. В 6-те големи града на България броят апартаменти, обявени за наемане е паднал с 21% от началото на Covid-19 кризата.

Най-силно засегната е Стара Загора със спад от 39%. Русе и Варна отбелязват спад от 26%. В Пловдив броят обяви е намалял с 25%. В София с 20%. От шестте града само Бургас е отбелязал скромен ръст – 4% повече обяви.

Цените на жилищата зависят най-много от нивата на безработица в страната и общото икономическо положение. За последните 2 месеца цените на жилищата в България са паднали с 3%. Все още е рано да се предвиди дали ще има следващ по-голям и сериозен спад в цените на жилищата.

На този етап продавачите не бързат да смъкват цените. Те нямат спешна нужда да продават и обявните цени са претърпели само лек спад.

Купувачите от своя страна не искат да купуват в несигурни времена. Някои от тях се надяват на по-сериозни намаления в цените, които може и да не се случат.

В София и Пловдив цените на апартаментите са се задържали стабилни от началото на годината насам. Цените в двата най-големи града в страната са паднали с едва 1% през изминалите 2 месеца.

В Русе е отбелязан най-малък спад – малко над половин процент в сравнение с периода 13 януари – 12 март.

По-големи разлики в цените има покрай Черноморието. Вероятно това е отражение и на сериозно засегнатия туристически сезон тази година. В Бургас е отбелязан спад от 4% на апартаментите в града.  Във Варна пък цените да паднали с почти 6% за същия период.

Цените на апартаментите в Стара Загора са били повлияни най-много от кризата Covid-19 в България. Средните обявени цени за продажба в града са паднали със 7%.

При наемите се забелязва по-бърз и рязък спад на цените, отколкото при продажбите, тъй като те са по-ликвидни. По данни на платформата оцениме.бг спадът в наемите в страната в месеца след 13 март до 20 април възлиза на 9%. Пазарът започна да се съвзема и в момента квартирите в страната се предлагат на нива 6% по-ниски от тези преди началото на кризата.

При сравнение на малко по-дълги периоди обаче квартирите в България се обявяват на почти същите цени като преди Covid-19 кризата. Трудно е да се каже дали наемодателите правят по-големи отстъпки при самото сключване на договор.

Обявите, публикувани по време на извънредното положение са на почти същите цени като тези в двата месеца преди това.

Наемите са претърпели най-голям спад в Бургас – 6%, следвани от софийските квартири – 4%. В Пловдив цените на наемите са паднали с 1%, а във Варна с половин процент.  Наемите в Стара Загора са запазили нивата си отпреди кризата, а в Русе те дори са се повишили с 3%.

Важно е да се отбележи, че някои наемодатели намалят размера на наема за периода на извънредното положение. Това важи както за стари наематели, така и при подписването на нов договор. 

Друга интересна тенденция е навлизането на airbnb жилища на пазара за дългосрочно отдаване. Тези жилища обикновено са по-луксозни и това може да повлияе на цените на квартирите в по-високия клас. Особено, ако отново има периоди на блокаж на туристическия сектор в близките месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До София 85"Проблема е, че няма в какво да се инвестира"ХА-ХА-ХАНяма в какво да инвестират ШУШУМИГИТЕ иначе инвестиционни възможности КОЛКОТО ИСКАШ но за това се изисккват сериозно знания а ПЛЕБСА няма такива.Това е причината да сте ОБРЕЧЕНИ !!Това за вас е една неравна борба на Давид(вие) с Голиат (ние).Относно инвестиционните възможности ще цитирам един титан на мисълта - "Мат'риал днес има навсякъде".............
81
4
 
6
 
! Отговори
До Бай Ван преди 3 години
И дедо ми така викаше като си строеше къщата в едно врачанско селце. 2012 дойде един лилав и ми вика Баце аре да ти купим къщата с двору,даам 2000лв,ама ще требва да изчакаш малко,че оти ги немам още тие пари.Другия ми дедо беше градски човек,живя в хубав тухлен апартамент в центъра на града.5 години този апартамент беше обявен и в 3-те агенции за НИ във Враца при това почти за без пари и накрая едни го купиха. Та толкова за инвестициите в НИ.
80
26
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
В България инвестирането в жилища е един от малкото сигурни инвестиции. Там е много по-трудно мутрите да ви вземат бизнеса.
79
20
 
2
 
! Отговори
София преди 3 години
Проблема е, че няма в какво да се инвестира. Борсите и биткоините могат за 24 часа да ви удвоят или сринат парите. ДЦК са нискорискови, ама с всички държави на холд няма да носят ползи.Има още един фактор за. цените на жилищата в София -1/2 държава е тука, а след короната ще драпат още хора. Основния проблем на всички дуумъри говорещи за пукане на балона е, че сме евтина работна ръка и дигнаха санкциите. Нямам познат без работа и без доход 1700 чисто поне, ако му се работи и развива
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Данните от проучването показват само едно.В Бг няма истинска пазарна икономика а действа някаква бутафория на пазар.Това са неща които никога не може да се случат в САЩ.
77
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спад в предлагането на имоти по време на криза когато хората имат най-много нужда от пари казва само едно, че това са печалбарски оферти(ако някой клъвне) на спекуланти.НО когато минат няколко години в криза и спекулантите станат къси на кеш ще им поомекнат колената.Тогава и ще започнат истинските разпродаджби.
76
3
 
32
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Пичове и пички! 1. тука в БГ метъра вече е 40, ако си късметлия 50см. 2. Цените са незаслужено високи! Съгласете се, че 1500 - 2000 евро за кореописани метър са огромно число 3. Качеството, особено на новопостроените неща е все едно са го правили за бангладеш, ама за ромската махала там! 4. Няма да говоря за неспазване на изискванията за строеж! Та единствената истина тука е ЛАКОМИЯТА И ЖЕЛАНИЕТО ЗА КРАЖБА и у "строители" и у "предприемачи"! Инак всичко друго дето ви го говорят си е мъгла!
75
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48"Цени са нагоре, защото предлаганите имоти са притежание на агенциите."Поредната тъпня. Имотите си остават собственост на притежателя, а ако брокерите продължават с нахалството си, най-лесно е да се откажеш да продаваш, което е и реакцията на продавача. Имотът си стои непокътнат, ако е стойностен, продължава да генерира сериозни доходи и за никъде не се е разбързал.
74
4
 
19
 
! Отговори
радост преди 3 години
Не купувайте. Чух, че скоро ще ги раздават без пари, даже и подаръци ще дават с тях.
73
4
 
23
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
Когато цъфнат теменугитеи работите тръгнат зле,*** им майката на другитеи гледай ти да си добре.*** им майката на другитеи в себе си утеха намери.И ако в себе си утеха не намериш,*** си майката и ти!
72
0
 
23
 
! Отговори
До Reptile преди 3 години
А какъв е БВП на България и този на Германия? Сравняваш Мюнхен със София.Каква е бизнес переспективата за Мюнхен и каква е за София? Каква е сигурността в единия и другия град?Това е като да сравняваш Враца (според НСИ третата по големина на средната РЗ в България) и София.Ми по тази логика във Враца е по-изгодно да се купува в момента.
71
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ReptileСъзнателно ли даваш невярна информация или "един" ти каза , че цените в Мюнхен са такива ?Всеки може да види какви са цените в Мюнхен - напиши просто "вонунг кауфен Мюнхен" , на немски естествено и ще видиш цени от 800 до 1100 евро за квадрат , според зависи ...
70
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
превежвам -Бързайте да купувате, че свършват :). Много ме радвате с тези платени статии
69
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ReptileНали точно това казвам и аз. Сегашните цени на имоти у нас са ниски спрямо днешните европейски заплати.Това, което казваш ти е важно, но малко хора се сещат да разсъждават по този начин и в такъв мащаб.
68
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 1000 евро квадратен метър си купувате жилище в почти цяла Испания с малки изключения в големите градове. Вие какъв наркотик друсате, че се надявате цените да останат такива или да се вдигнат?
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НеГоворим за спестявания на обикновен човек, не за търговия на тонове злато.Той би купил няколко кюлчета. Банката, от която ги е купил, винаги би закупила обратно такива дребни количества. И да поскъпне, и да поевтинее, това няма да са големи суми. Но златото си е злато, няма да стане по 1 лев за грам, все ще е скъпо.За ценните книжа не знам. Пиша само това, което нееднократно чух от познати и информацията ми е от преди повече от 20 г.
66
33
 
11
 
! Отговори
Reptile преди 3 години
Стига с тези европейски заплати! В София с 450 евро средна ЧИСТА заплата купуваш 0.6 - 0.7 кв. м.В Мюнхен със средна ЧИСТА заплата 2500 евро купуваш 0.25 кв. м. Иначе казано - за София европейски цени означава - почти удвояване на сегашните цени.Когато влезем в евро зоната и кризата отмине до 2-3 години, цените ще са точно такива.
65
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не 70Съгласен!
64
6
 
2
 
! Отговори
Не преди 3 години
Ако ще се рискува - аз бих шортнал с лост Зуум и Тесла.
63
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много правилно са написали няколко човека тук. Отидете и вижте какви са условията в банките към момента. Аз обиколих 4 през последната седмица. Условията са трагични в момента. А за спонсориране на жилище тип ваканционен имот направо забравете, ако нямате гарант към кредита.