Срив в предлагането на имоти, но не и на цените

Броят на нови квартири е намалял с 21 %
17 май 2020 07:30, Петя Славова
154
Срив в предлагането на имоти, но не и на цените
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Два месеца след избухването на огнище на Covid-19 в България цените на жилищата намаляват символично и се забелязва значителен спад в обявените за продажба жилища. Броят уникални обяви за продажба на апартаменти е намалял с 53% след обявяване на карантинните мерки в страната на 13 март, показва проучване на информационен портал за недвижими имоти.

Най-голям спад в обявите е отбелязан в София – 60%, следван от Стара Загора – 58%. В Пловдив спадът е от 46%, Варна – 45%, а Бургас 48%. Най-малко засегнат от 6те града е Русе, където броят обяви е намалял с 40%.

С кризата се преустановиха огледите на жилищата и оценките на професионалните оценители. Covid-19 фактически стопира продажбата на жилища в България. Въпреки бързата реакция и адаптация на брокерите на недвижими имоти, които въведоха по-широка употреба на 3D огледи, сделки почти не се случват, съобщава "Монитор".

И в шестте града, включени в статистиката се забелязва рязък спад в предлагането на жилища точно след обявяване на извънредното положение на 13 март. Причина за това са не само затрудненият процес при търсене на нов дом, но и недоверието у купувачите. Те не са сигурни, че ще запазят доходите си и предпочитат да изчакат с покупката.

Още по темата

Това се проявява и като спад в търсенето от страна на купувачите. Броят търсения на “имоти” и “апартаменти” в Google онагледява този намалял интерес за покупка.

Тенденцията се запазва и при отдаването на апартаменти под наем, въпреки че мащабите са по-малки. В 6-те големи града на България броят апартаменти, обявени за наемане е паднал с 21% от началото на Covid-19 кризата.

Най-силно засегната е Стара Загора със спад от 39%. Русе и Варна отбелязват спад от 26%. В Пловдив броят обяви е намалял с 25%. В София с 20%. От шестте града само Бургас е отбелязал скромен ръст – 4% повече обяви.

Цените на жилищата зависят най-много от нивата на безработица в страната и общото икономическо положение. За последните 2 месеца цените на жилищата в България са паднали с 3%. Все още е рано да се предвиди дали ще има следващ по-голям и сериозен спад в цените на жилищата.

На този етап продавачите не бързат да смъкват цените. Те нямат спешна нужда да продават и обявните цени са претърпели само лек спад.

Купувачите от своя страна не искат да купуват в несигурни времена. Някои от тях се надяват на по-сериозни намаления в цените, които може и да не се случат.

В София и Пловдив цените на апартаментите са се задържали стабилни от началото на годината насам. Цените в двата най-големи града в страната са паднали с едва 1% през изминалите 2 месеца.

В Русе е отбелязан най-малък спад – малко над половин процент в сравнение с периода 13 януари – 12 март.

По-големи разлики в цените има покрай Черноморието. Вероятно това е отражение и на сериозно засегнатия туристически сезон тази година. В Бургас е отбелязан спад от 4% на апартаментите в града.  Във Варна пък цените да паднали с почти 6% за същия период.

Цените на апартаментите в Стара Загора са били повлияни най-много от кризата Covid-19 в България. Средните обявени цени за продажба в града са паднали със 7%.

При наемите се забелязва по-бърз и рязък спад на цените, отколкото при продажбите, тъй като те са по-ликвидни. По данни на платформата оцениме.бг спадът в наемите в страната в месеца след 13 март до 20 април възлиза на 9%. Пазарът започна да се съвзема и в момента квартирите в страната се предлагат на нива 6% по-ниски от тези преди началото на кризата.

При сравнение на малко по-дълги периоди обаче квартирите в България се обявяват на почти същите цени като преди Covid-19 кризата. Трудно е да се каже дали наемодателите правят по-големи отстъпки при самото сключване на договор.

Обявите, публикувани по време на извънредното положение са на почти същите цени като тези в двата месеца преди това.

Наемите са претърпели най-голям спад в Бургас – 6%, следвани от софийските квартири – 4%. В Пловдив цените на наемите са паднали с 1%, а във Варна с половин процент.  Наемите в Стара Загора са запазили нивата си отпреди кризата, а в Русе те дори са се повишили с 3%.

Важно е да се отбележи, че някои наемодатели намалят размера на наема за периода на извънредното положение. Това важи както за стари наематели, така и при подписването на нов договор. 

Друга интересна тенденция е навлизането на airbnb жилища на пазара за дългосрочно отдаване. Тези жилища обикновено са по-луксозни и това може да повлияе на цените на квартирите в по-високия клас. Особено, ако отново има периоди на блокаж на туристическия сектор в близките месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до КГБ /63/Точно в това се състои проблемът.Ако допуснем само теоретично, че заплатите у нас изведнъж станат като европейските, без да се променят сегашните цени на стоки и услуги, тогава изведнъж ще се окаже, че и цените на жилищата, и наемите са ниски.Основният проблем се корени в мизерните доходи на почти 90% от българите.
61
0
 
15
 
! Отговори
Не преди 3 години
Да купуваш дълг във времена на отрицателни лихви и трилиони новоизлети пари е безумно,по добре виж числата от миналия тираж на тотото и купи фишове със същите числа.Физическото инвестиционно злато е 1-во много скъпо в момента (много по-скъпо от борсово търгуваното), 2-ро слабо ликвидно (виж в тавекс и разликата м/у курс купува и продава),носи сериозен риск и разход за съхранение.
60
8
 
10
 
! Отговори
До Ром,с преди 3 години
Държавните ценни книжа носят лихва.Златото не носи лихва и цената му леко се променя, ту поскъпва, ту поевтинява, но никога не си губи стойността. Ако избереш този вариант имай предвид, че ако решиш да продадеш някое кюлче, най-добра цена за него ще ти даде банката, от която си го купил. Това е някакво правило, което банкерите спазват.Ако парите ти са достатъчни за недвижим имот, и това е чудесна инвестиция, но трябва да прецениш добре какво купуваш и къде се намира то.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ром'сПоговори със специалист дали наистина има смисъл да се купуват държавни ценни книжа. Някои мои познати твърдят, че така са успели да съхранят парите си по Жан-Виденово време, когато банките фалираха една след друга. Аз не съм специалист в тази сфера и не мога да преценя.Ако купиш злато на кюлчета, по добре да го държиш в сейфа на някоя от големите банки, ако можеш да се добереш до такъв Понякога всички се оказват заети, а частните трезори не са толкова сигурни.Ще продължа -
58
7
 
7
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Продавате всичко което имате по бързо защото после няма да имате този шанс. Цената няма значение само гледайте да се отървете на всяка цена. Аз ще ви помогна като ви Отърва от излишните ви активи, за да живеете духовно.
57
3
 
7
 
! Отговори
до КГБ преди 3 години
Твоята заплата европейска ли е?
56
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано фалират всички. Ще се кефя максимално
55
3
 
5
 
! Отговори
До Ром’с преди 3 години
Купи злато - борсово търгуван ETF задължително на физическо злато.Купи малко по-малко и от същия вид ETF за сребро (то е на рекорно ниска цена спрямо златото в момента).Приготви си кеш и изчакай да минат отчетите за второто тримесечие и при срив (какъвто се очаква) започни да купуваш ETF на S&P500.Ако имаш поносимост към риск може да се насочиш към акции на хотели (Хилтън,Мариот и т.н.) и авиокомпании (лично бих купил единствено Southwest,останалите са склонни към фалити).Виж и Shell.
54
2
 
29
 
! Отговори
До 53 преди 3 години
Колега, имам роднина брокер. Абсолютно си прав за обявите в момента. Има и много евтини вече, но не ги пускат. По ниска цена означава за тях по ниска комисионна естествено. А те са свикнали да гушкат от сделките доста.
53
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера и главния архитект каза че в софия се строят повече жилища от нуждите на града. Който може да мисли ще разбере смисъла на казаното.
52
1
 
19
 
! Отговори
До 54 преди 3 години
Най-сигурното си е ядене и пиене. Там няма да сбърка :)))Ако обаче не си по тая част, то винаги можеш да инвестираш в джоба на някой апартамент, ново строителство, с лъжлива квадратура и 30% завишена цена. Успех
51
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТЕ И ЦЕНИТЕ ЩЕ СЕ СРИНАТЩЕ КУПУВАМЕ ОТ БАНКИТЕ
50
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ии какви хубави кранове има на снимката.Съвет към строителите - бързо да ги дадете за скрап и да вземете некой лев,докато можете,че бетона и тухлите под тях няма да има кой да ги купи.
49
5
 
5
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Имам малко пари и искам да Ги съхраня за 3_4 години, но се чудя къде да ги вложа, за да запазят стойността си!? Дайте съвет, къде и в какво Е безопасно да се вложат за този срок, ако някой знае!
48
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
схемата идва от брокерите, обявяват се само имоти които още държат старите цени. Другите ги знаят но са под масата. Отиваш и почват да те баламосват да клъвнеш на скъпото. Като хи мъчиш ти така две три седмижи и хоп вадят по евтиното, но само за теб. Купувайте но не бързайте, мирете ги с бавене тез кръвопийци....
47
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените се задържали, ама почти нямали сделки... Което какво ни говори - ако цените бяха паднали, щеше да има сделки.
46
2
 
40
 
! Отговори
Мда преди 3 години
...които вече пари нямат,работа също нямат.И ако аз съм строител завършващ нова сграда и съм продал на зелено (взел съм едни 20% от купувачите и още 80% заем от банката),но купувачите,които трябва да ми финансират този заем когато стигна на акт14 ми казват,че банката вече не им дава кредит,защото са без работа или пък НЯМАТ кредитна история,а в същото време банката ме притиска за 80-те% които ми е дала плюс лихвата,какво правим? А сетих се - вдигаме цените нали?
45
9
 
8
 
! Отговори
Да преди 3 години
Моята обява я оттеглих сам, преди началото на кризата, имах и оферта, но поради лични причини реших да изчакам. Вярно е, че пазарът определя, който има нужда да продаде ще намали, който няма нужда, няма да намали. Особено ще намалят строителите, може да купите на зелено или бе акт 16... Но внимавайте! Иначе апартамент с акт 16 обзаведен не виждам логика да вземете за без пари... Парите сега нямат стойност, трябват ти средства за храна и медицинско обслужване.
44
4
 
17
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
До ИнвеститорАма ти "инвеститор" с банков кредит ли си братчед? За хора с кешовица ти говоря, не за ипотекарчета дето вече им е влезнал, но още им действат транквилантите и не са го усетили. НО тук говорим за кешовицата и тя ще изгори защото няма как световен дълг от около 150 трл. долара да се оправи. Вариантите са яка инфлация или война, което е същото. Печатниците засега бълват хартия, която е с покритие на тоалетна и ще започнат още повече да бълват. Къде ще отидат цените на всичко, а?
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цени са нагоре, защото предлаганите имоти са притежание на агенциите. Те могат да си позволят да задържат цените високи, до кога обаче? Идва криза с невиждана сила. Сегашното положение няма как да продължи дълго. Приходи няма, а заплатите, данъците и другите разходи ч.у.к.а.т на вратата.