В София не може поетапно отваряне на градини с малки групи

Чобанов уточни, че има издадени указания
18 май 2020 13:54, Петя Славова
7
В София не може поетапно отваряне на градини с малки групи
Снимка: БГНЕС

Детските градини в София ще отворят, когато се получат съответните указания от здравните власти. От няколко седмици се правят проверки, заяви пред БНТ зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов.

"Ние не можем да дадем каквито и да е разпореждания преди да получим указания от здравния и образователния министър. Действително имаше с техните администрации консултации, обсъждаха се различни варианти, включително и поетапно отваряне с по-малки групи. Искам да подчертая, че в София такова нещо е невъзможно, тъй като няма как да изберем кои деца ще посещават тези намалени групи. Единственият реалистичен сценарий за нашия град е нормално отваряне с пълен състав на групите", обясни Чобанов.

Още по темата

Той уточни, че още преди месеци са изпратени указания на градините да се сдобият с необходимите им количества предпазни материали и дезинфектанти.

"Броят на децата в системата се движи в момента около 44 000. Няма критерий, по който да бъдат избрани от 20-30 деца в група – 10, които да посещават една по-малка група", допълни Чобанов.

Детските градини закупуват от своя бюджет необходимите материали и при необходимост се дофинансират. Зам.-кметът на Столична община призова родителите да не се притесняват, защото градините ще имат достатъчно възможности за дезинфекция и осигуряване на необходимата здравна защита. Има достатъчно хора в системата на детските градини, неизбежно е обаче и затягането на входа – ще се следи да бъдат стриктно проверявани децата на влизане, когато градините отворят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Защо лъжите? Къде са ви парите които уж давате на ДГ къде са ви дезифектантите къде са ви мерките и плановете за работа.... знаете само да лаете. И да ви попитам също къде е персонала, след като сте наредили да съкратят всички учители и пом. персонал в рискова възраст. Ка се отварят градини без персонал? Хора защо вярвате на на тези мошеници, само ви лъжат за да си запазят работните места. Без никакви мерки и правила отказваме всички служители от детските градини да работим. Няма да отворим ДГ.
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е длъжен да ви гледа малките сополивци. Като сте ги народили, гледайте си ги у вас като нормални родители! Ще плъзне зараза и ще затварят градините, за какво? Да отварят чак есента. Стига сме слушали мързеливци, които и 2 месеца не могат да изтраят собствените си деца.
4
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 3 години
Аз работя в ДЯ
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1244Свободни места за учители и лелки - колкото щеш. *** да поработиш месец-два, повече едва ли ще устискаш, да видим след това какво ще запееш.
2
11
 
7
 
! Отговори
1244 преди 3 години
Точно така! В Пловдив, също не трябва да има ограничение - всички родители, които искат, да могат да си заведат децата на градина/ясла!Която учителка/ леля я е страх - вкъщи, в неплатена отпуска! Как може всички магазини за хр.стоки и аптеки да работят, само те - не могат, че ги било страх?!И оная недомислица : ако дете се разболее да затворят цялата градина/ ясла, барабар с персонала - Забравете я!
1
20
 
7
 
! Отговори
джави преди 3 години
зор за градини,та зор-престанете вече де