Годините падат, първия досег с наркотици у нас става на 13 г.

Най-рисковите групи са гимназистите между 15 и 19 години
27 май 2020 19:30, Петя Славова
80
Годините падат, първия досег с наркотици у нас става на 13 г.
Снимка: pexels.com

Средната възраст на първа употреба на наркотици у нас е 13 г. Най-рискова група се явяват гимназистите на възраст между 15 и 19 години. Това заяви Кремена Йонева, главен експерт в отдел "Зависимости" към Националния център по обществено здраве и анализи.

През последните години възрастта на първата употреба на някакъв вид наркотично вещество спада надолу и дори може да е под 12 години, допуска експертът. "При най-рискова група – учениците в гимназиален курс, като че ли имаме най-голяма употреба, не само експериментиране", каза пред БГНЕС Йонева.

Тя подчерта, че има разработени две национални програми по превенция, които целят да обхванат училищата в цялата страна. Те са пилотни и се реализират в 12 града в страна. Едната е насочена към ученици от 5 до 7 клас, а другата е от 8 до 11 клас. "При втората основният подход, на който се залага, е "обучение на връстници", като първо се обучават доброволци. В тази възрастова група самите деца имат по-голямо доверие на информацията, която получават от своите връстници, а не толкова от възрастните – учители или родители, а примерът им се възприема безкритично", посочи специалистът.

В двете национални програми са предвидени срещи с родители, учители, психолози и педагогически съветници. Малка част от тях се е осъществила до момента заради ситуацията с коронавируса, но експертът се надява с началото на новата учебната година да стартират в цялата страна.

Политиката на национално ниво срещу употребата на наркотиците и наркотрафика се осъществява от Национален съвет по наркотичните вещества, който е към Министерски съвет. Той разработва националната стратегия за борба с дрогата.

Просветният министър Красимир Вълчев заявява, че всяка година се изготвя годишен доклад по проблемите, свързани с употребата и злоупотребата с наркотични вещества в България. МОН събира и обобщава данните от всички 28 регионални управления на образование. На база отчетените данни през учебната 2018/19 година в програми и кампании за превенция са обхванати 208 301 ученици. Работи се както на ниво клас, така и с родителите, и със съответните институции, като се изнасят беседи за вредата от дрогата.

Няма готова формула как да предпазим децата от наркотиците, но има добри практики и много опит, натрупан в страните, които имат традиции в тази сфера. От тях може да се поучим. Това заяви пред БГНЕС Валентина Маринова, която също е главен експерт отдел "Зависимости" към Националния център по обществено здраве и анализи.

"Няма формула, някакъв алгоритъм, защото става въпрос за психологическа и социална работа и за много специфичен контекст, който има в различните страни, в различните малки общности, по-малките населени места, големите градове и т. н., към който е нужно да се адаптират тези превантивни програми", подчерта Маринова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наркоманията зависи от политиката,както и от обществото в което живееме.Някой д-ви узаконяват наркотици за да ги контролират.ДА АМА НЕ .Контрол няма как да има.Наркомана погубва себе си и близките си .Той е ***.А тези който уж го контролират мислят за печалбите си. Това е то хем политика ,хем икономика ,хем алчни капиталисти.Нашето правителство начело с вожда какво прави в тази насока ? НИЩО ,че е по-добре да го няма проблема в техните глави...Некадърници !
51
4
 
5
 
! Отговори
Футуролог МИСТИК преди 3 години
Не случайно споменах наставника си Клифърд Саймък с книгата му:"ВСИЧКО ЖИВО Е ТРЕВА"ЗЕЛЕНИТЕ РАСТЕНИЯ са ЖИВИ и имат общ ВОДЕН СИН ПРОИЗХОД от Световния Океан с ЖИВОТНИТЕ на ЗемятаДоказано от генетиците е че Човекът и цветето Нарцис имат 33% напълно еднакви гениНие тъпчеме с крака зеленото а то има СВРЪХУНИЩОЖИТЕЛНА МОЩ като човека и ако Земята е без животни само за годинки ще унищожи всички магистрали по планетата а после и останалотоЗелено ли воюва дало ни алкохола и наркотиците
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички партии трябва да се обединят около една програма за България.- да се спрат наркотиците и да се лекуват задължително хората до 30 години- да се подкрепят инициативи и дребен,среден бизнес,образование- да се грижат за децата,старците- за жилища,всеки със жилище- бедните семейства да се подкрепят,за да не напускат страната и да им раздават каквото може от страната - движимо,недвижими имущество,работа и т.н.,за да могат да създават собствени начини на издръжка или дребна фирма
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това престъпно нещо, толко впива отровата си във всички области, че 100 години няма управия. Предпочели са количеството пред качество и много хора са в тайната им организация за която само майка им може само не знае
48
3
 
0
 
! Отговори
Аз да питам едни преди 3 години
Абе вие докога ще се правите на шашави? Винтил, щанга, кабал, продукт и няма безделници. Няма безделници - няма дрогари и желаещи да се друсат. И идват и пари от работата. С измама никой не е прокопсал, ама с работа много са прокопсали! Ама на Божков попарата много ще я сърбаме. Въпроса е времетраенето на сърбането. Няколко години или няколко десетилетия. Изборът е ваш!
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Капитализъм или отпадъка на капитализма. Това си е вече мафиотска държава в която всеки трети пияница работи за тях. Лъжете пияници те
46
6
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
48, ДС направи всичко за тези 30-тина години Преход. Преход, който ще е безкраен, както ще е безкрайно ограбването ни.Мутрите ?!Те са подставени лица на големите играчи, които стоят "на сянка".А, че българина тук не става за капиталист, говори днешния див и уродлив капитализъм в Бг.
45
10
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
до 42 " Рашко" ли си какъв си не знам.Но защо обръщаш всичко в "политика"? ! Руснаците или Ние го изпратихме Георги Иванов в космоса? Не знам защо си им "навит" толкова? А относно алпинизма.Понеже ми намекваш че си на Ти с него! Ще те попитам и друго.А познаваше ли лично.алпиниста от Сливен Милен Метков? Замина през 1986 та и не се върна от Еверест! Бяхме лични приятели с него. . Почти година преди да замина.Караше една Уазка линейка в една здравна служба! Беше много точен мъж! Замина и остана!
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Банани и хартияТе ревяха за много.Ревяха за привитизация под масата.Ревяха за фирми .Мутрите си направиха собствен филм в който те бяха главните актИОри.сори .После големите бизнесмени с крадени пари управляваха държава.Кой ли му пука за наркотици след като се печели милиони .ДА ТОВА Е КАПИТАЛИЗМА !!!
43
5
 
9
 
! Отговори
Банани и хартия преди 3 години
Значи не само за банани и тоалетна хартия подрипваха и ревяха като мaгapeта след 1989 година, нo и за наркотици за децата.
42
5
 
8
 
! Отговори
знаеме преди 3 години
Капитализъм - наркотици ,кражби ,убийства .Това е то демокрация.Всеки ден ни запиват с помия в това общество на тоталната разруха.Прогрес на технологии ,упадък на човешкият род.
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беройските зелени тревички родили близнаците от вече низшата раса АЛКОХОЛИЦИ и еволюционната Висша раса НАРКОМАНИЯТА ще спасят целият свят да не рухне върху главата на второто поколение член на БКП Бойко Методиев Борисов от БанкяБившото червено алкохолно г"оведо Слави Трифонов премина към висшата зелена наркомания и се възцари червения утопичен свят с натурални сокове БиБиБи от витошкото царско селоЧетстити Ви две Африки от 5 май
40
5
 
6
 
! Отговори
Преди и Сега преди 3 години
До българинА ти помниш ли, че на Еверест им замръзнаха фотокамерите на нашите, а после направиха със ... "Смяна 8" снимките ?Простата конструкция се оказа безотказна !
39
8
 
9
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
До българинМного добре помня, че през 79' ние не изпратифме никой в космоса. Руснаците изпратиха един българин там и днес той е един от множеството червени милионери, които ограбиха хората в началото на 90-те. Христо Проданов го помня много добре, помня и Христо Христов, който изкачи Еверест без кислород по време на националната експедиция 2004, и коичйто така и не се върна защото експедицията я ръководеха абсолютно същите хора, които затриха и Христо Проданов там. Имам и много други спомени.
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и къдърни хора бе, Ангелкова и според статията на бивол много къдърна
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, емигранти, наркомани, *** . А да ви питам, само Борисов ли е мал?
36
2
 
3
 
! Отговори
Футуролог преди 3 години
Моят телепатичен наставник пък е Клифърд Саймък написъл "Всичко живо е трева" но не съм фен на "Берое" и Васко КРУМОВ БожковАЛКОХОЛЪТ е ТРЕВАЕволюцията не прощава и алкохолиците са изчезващ вид от низсшата раса като дори Београдския кръчмар Слави Трифонов с бивш девиз на шоуто:СВЕТЪТ е КРЪЧМА вече е въздаржател с уклон към....НАРКОТИЦИТЕ са ТРЕВА и наркоманите са Новата Еволюира Висша РасаТъпчеме с крака и подтискаме ЗЕЛЕНОТО и то ни обявило ТОТАЛНА ВОЙНА
35
9
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
до 18 Я малко история. Ако помниш времето през соца.Трябва да помниш когато.Изпратихме в орбита 1 вият си космонафт Георги Иванов на 10 април 1979 г! С Рукавишников! -:) Помниш ли нещо от тогава?! -:) А Христо Проданов на Еверест през 1981 ва? Калва еуфория беше от интервюта на негови роднини и колеги? " Помниш" ли?!Та?
34
4
 
2
 
! Отговори
Силвия преди 3 години
Първото ми гадже беше руснак. Убиха го в Афганистан през 1985 година. На 20 години и 7 месеца. Не успя да победи американците и афганистанските муджехидински ка.са.пи. Гордея се с него, защото остави цялата афганистански дрога на най-великата демокрация на света - САЩ! :)
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По принцип по голямата част от децата са наркомани по една или друга форма. Всеки са пристрастени към нещо. Едни почват да пият и да пушат, други вземат наркотици, трети се зобят със химия за да правят мускули, момичета пък вземат химия за отслабване, а една голяма част са пристрастени към компютърните игри и почти не излизат от къщи.Такава е политиката от високо ниво. Целта е населението от рано да се затъпява по всички възможни начини. Простите хора се управляват по лесно.