Годините падат, първия досег с наркотици у нас става на 13 г.

Най-рисковите групи са гимназистите между 15 и 19 години
27 май 2020 19:30, Петя Славова
80
Годините падат, първия досег с наркотици у нас става на 13 г.
Снимка: pexels.com

Средната възраст на първа употреба на наркотици у нас е 13 г. Най-рискова група се явяват гимназистите на възраст между 15 и 19 години. Това заяви Кремена Йонева, главен експерт в отдел "Зависимости" към Националния център по обществено здраве и анализи.

През последните години възрастта на първата употреба на някакъв вид наркотично вещество спада надолу и дори може да е под 12 години, допуска експертът. "При най-рискова група – учениците в гимназиален курс, като че ли имаме най-голяма употреба, не само експериментиране", каза пред БГНЕС Йонева.

Тя подчерта, че има разработени две национални програми по превенция, които целят да обхванат училищата в цялата страна. Те са пилотни и се реализират в 12 града в страна. Едната е насочена към ученици от 5 до 7 клас, а другата е от 8 до 11 клас. "При втората основният подход, на който се залага, е "обучение на връстници", като първо се обучават доброволци. В тази възрастова група самите деца имат по-голямо доверие на информацията, която получават от своите връстници, а не толкова от възрастните – учители или родители, а примерът им се възприема безкритично", посочи специалистът.

В двете национални програми са предвидени срещи с родители, учители, психолози и педагогически съветници. Малка част от тях се е осъществила до момента заради ситуацията с коронавируса, но експертът се надява с началото на новата учебната година да стартират в цялата страна.

Политиката на национално ниво срещу употребата на наркотиците и наркотрафика се осъществява от Национален съвет по наркотичните вещества, който е към Министерски съвет. Той разработва националната стратегия за борба с дрогата.

Просветният министър Красимир Вълчев заявява, че всяка година се изготвя годишен доклад по проблемите, свързани с употребата и злоупотребата с наркотични вещества в България. МОН събира и обобщава данните от всички 28 регионални управления на образование. На база отчетените данни през учебната 2018/19 година в програми и кампании за превенция са обхванати 208 301 ученици. Работи се както на ниво клас, така и с родителите, и със съответните институции, като се изнасят беседи за вредата от дрогата.

Няма готова формула как да предпазим децата от наркотиците, но има добри практики и много опит, натрупан в страните, които имат традиции в тази сфера. От тях може да се поучим. Това заяви пред БГНЕС Валентина Маринова, която също е главен експерт отдел "Зависимости" към Националния център по обществено здраве и анализи.

"Няма формула, някакъв алгоритъм, защото става въпрос за психологическа и социална работа и за много специфичен контекст, който има в различните страни, в различните малки общности, по-малките населени места, големите градове и т. н., към който е нужно да се адаптират тези превантивни програми", подчерта Маринова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На което навежда на мисълта, че се превръщаме в бедняшкия квартал на Бразилия или една малка Колумбия. Бедността расте, наркомании те растат и ме навежда на мисълта, че ще продължават да растат. Остават ни труповете по улиците, но жертвите от катастрофи от наркомани и пияници го правят вече
31
5
 
5
 
! Отговори
Силвия преди 3 години
Поздравявам посолството на САЩ в България с песента "Пинк" на рок-групата "Аеросмит"! Браво! Все така вярно в служба на Бога и Родината и в съюз с ЦРУ! :)
30
3
 
8
 
! Отговори
алхимик преди 3 години
Химиите за рязко отслабване продавани в кутиите, са не по-малко опасни от дрoгaтa.Водят изключително често до рак.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мани, че са по лесно достъпни наркотиците, но и са навсякъде. Предполагам, че всяко четвърто дете е замесено в наркоразпространението, а всяко едно знае къде се продава.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ви кажа честно на едно дете му по достъпно да си купи ганджа от приятел, отколкото цигари от магазин. Което много говори за нашата мила родина.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е има "свобода на словото", нищо че баце снима протестите с камери и разпознава всяко лице.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е било в София с лепилото и големите градове, а сега е масова с ганджата и по селата.
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе вие къде сте живели? Наркоманията винаги е била в престижните семейства.
24
8
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 18. А за " лепилото" мой човек. Ама много бъркаш! Лепилото се появи веднага след 1989 г.Тогава когато *** и оръфани деца нз клошари.Дишаха лепилото в торбички! Виждали сме ги ! Както ти и аз също! Какво " лепило" през социализма бе човек????! Ти май не си от него поколение?! Е как то си ги " виждал" а аз НЕ СЪМ?-:) странна работа а?-:)
23
11
 
6
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
До българинАма ти си като щраусите май, ако нещо не ти е пред очите, то несъществува за теб. Единствената разлика с живково време е, че днес се говори за това и медиите публикуват подобни новини. При живков, цензурата беше тотална и такива неща се отричаха, понеже бяха несъвместими с идеологията за социалистическия човек. А ги имаше и повече!
22
5
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Нищо не пада. Винаги са почвали 7-8-9 клас. Първо почвт с тютюн и бирички, после минават на по интересното. Аз бях ученик през 90-те години и си спомням че тогава имаше страшно много наркомани, може би дори повече от сега. И за разлика от сега, тогава наркотиците бяха много по качествени и евтини.Във всеки град се намираше качествен хероин, кокаин на прилични цени. Трева перфектна струваше левче цигарата или около 2лв. за грам. Тогава лесно се намириаха и екзотики като ЛСД, Мескалин, ДМТ и др
21
8
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 18 Нещо бъркаш! То и ние имахме морфин тогава и произвеждахме.Но за болни! А не за наркомани!-:) Тогава кой ти " рекламираше" " дрога" бе човек?!!! Държавата ни при д-р Живков НЯМАШЕ ТОЗИ ПРОБЛЕМ!!! Сега вина има държавата " Бори" се уж срещу наркотиците! А те все ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ СА В БЪЛГАРИЯ!!!! Е?????
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото повечето пияници и наркомани имат деца. Отрасна едно поколение от тревомани и пушачи и гледа едно поколение наркомани
19
6
 
5
 
! Отговори
Готино преди 3 години
Тенденцията е същата още от времето преди да съществуват подобни "проучвания"..
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, така е. Като татка ви пафка цигарики от мерито пред вас, ще има наркомании
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам автора къде е "растнал", ама 90-те в нашето училище имаше 14-15 годишни на хашиш и хероин. Да, брояха се на пръстите на едната ръка но ги имаше. Лично за мен не е изненада.
16
7
 
11
 
! Отговори
До българим преди 3 години
Каква америка бе, през соц-а България беше основен производител и износител на амфетамини за близкия изток. А хлапетата пред блока, освен че друсаха с всякакви лекарства, стигаха дотам да дишат лепило.
15
11
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
Е как бе? " Супер" са нещата според " децата на демокрацията" Американска!-:) Очите ще ти извадят тук щом не ги " подкрепяш" и им говориш за " социализъм"!-:) Ха ха.Наивни са не познавайки разликите в строевете капитализъм и социализъм! Но с тях Не се спори!Какво да им кажа освен че са попаднали в МАТРИЦАТА!-:( Съжалявам ви деца!-:(
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
еми сега кои е виновен за това естествено родителите които като майки орлици си пазят чедото лигаво и какаво произлиза от това връща им се тъпкано съжалявам ги плаче ми се защото същото съм го изживял сега съжалявам защо не съм бил строг но вече е късно ЗАМИСЛЕТЕ СЕ НАД ДУМИТЕ МИ
13
4
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Защото дрогата там е по- разнообразна или защото е по-разпространена? Или защото и бабите там я ползват?