ВАП: МОСВ да засили контрола за премахване на незаконните сметища

Открити са 1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания
29 май 2020 13:10, Анисия Иванова
1
ВАП: МОСВ да засили контрола за премахване на незаконните сметища
Снимка: БГНЕС

Върховна административна прокуратура (ВАП) предлага на МОСВ да засили контрола за премахването на незаконните сметища и за санкциониране на виновните лица, съобщиха от прокуратурата.

Предложението е отправено след проверки осъществени от прокуратурите в страната. Установени са били 1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания.

Преобладаваща част от замърсяванията са причинени от изхвърляне на строителни и битови отпадъци на нерегламентирани места, посочват от прокуратурата. Съставени са 141 акта за установяване на административни нарушения, издадени са 45 наказателни постановления и 48 фиша.

В голяма част от случаите извършителите на нарушенията не са били установени, поради което не са предприети действия по санкционирането им.

След проверките прокуратурите в страната са отправили 27 предложения до кметове на общини за премахване на съществуващи незаконни сметища или за засилване на упражнявания контрол с оглед недопускане на нови. Образувани са били три досъдебни производства - две в района на Окръжна прокуратура-Пловдив и едно в Окръжна прокуратура-Ловеч.

Контролните органи са съставили 351 констативни актове и 4 броя протоколи за предупреждение, с които към нарушителите са отправени 487 предписания, насочени към премахване на сметищата и замърсяванията и вземане на последващи мерки.

В резултат на отправените предписания са били почистени 370 незаконни сметища и 122 замърсявания.

ВАП е разпоредила на териториалните прокуратури да осъществят контролни проверки, които да установяват дали се спазват съответните графици за почистване на замърсяванията, както и колко от незаконните сметища са премахнати на практика.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
вижда се преди 1 месец
Цялата държава е станала едно голямо сметище !