Отлагат ремонт на язовир във Великотърновско заради птици

Причината е периода на гнездене на защитени видове
30 май 2020 15:35, Красимир Ангелов
6
Отлагат ремонт на язовир във Великотърновско заради птици
Снимка: БГНЕС

Заради гнезденето на защитени видове птици се отлага ремонт и отводняване на язовир "Павел I" край Полски Тръмбеш, съобщиха от РИОСВ-Велико Търново.

Експерти на инспекцията са извършили проверка на място, след подаден сигнал от жител на село Павел за ремонт и източване на язовира, което може да създаде потенциална заплаха на гнездящи птици в него.

Язовирът се стопанисва от "Държавна консолидационна компания" ЕАД, София. За извършване на ремонтно-възстановителни дейности на язовирната стена и съоръженията към нея през февруари 2020 г. дружеството е провело изискващите се съгласувателни процедури по законовия ред.

От проверката на място е констатирано, че е започнало почистване с механизирана техника на отвеждащия канал след преливника. При извършения оглед на водния обект са установени редица защитени гнездящи водолюбиви видове птици - белобуза рибарка, ням лебед, голям гмурец, зеленокрака водна кокошка, както и малък воден бик, и червена чапла.

Дадено е предписание на дружеството започнатите ремонтни дейности и източването на язовира да бъдат отложени до края на размножителния период на гнездящите птици - 15 юли.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Цъ преди 1 месец
Тази новина е толкова обнадеждаваща, че чак не е за вярване !
4
1
 
2
 
! Отговори
Шошо преди 1 месец
Точно така се прави.Трябва да се пази природата.Има светлина в тунела...аплодисменти!
3
3
 
1
 
! Отговори
vlady преди 1 месец
Заради някакви птици ще стане авария - ремонт на язовир не може да се отлага току така, трябва да се извършва своевременно.
2
1
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 1 месец
не е за вярване че у нас може да се приложи нещо подобно
1
1
 
2
 
! Отговори
Ето преди 1 месец
Това се казва интелигентна еко-култура, браво !