Българите - малко и възрастни, раждаемостта намалява

Детската смъртност обаче бележела спад
347
Българите - малко и възрастни, раждаемостта намалява
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Населението в България продължава да намалява и застарява, а ражданията бележат спад. Това отчете вицето Марияна Николова на въпрос на депутата от "Воля" Кристина Таскова за демографската криза.

Още по темата

Тя обясни, че за демографската стратегия се използват данните на НСИ и последния готов отчет е за 2018 г. Тепърва щял да излезе този за миналата година.

И въпреки негативните резултати по отношение на средната възраст на населението и ражданията, имало и положителни тенденции.

Сред тях е намаляването на детската смъртност и като цяло на смъртността, задържането на средната продължителност на живота, подобряването на жизнения стандарт и качеството на живота и увеличаването на броя на браковете.

Николова обясни, държавата активно се грижи за семействата с малки деца. От 2021 г. се увеличавала еднократната помощ за първолаци от 250 на 300 лева, като при това ще отпадне и подоходният критерий.

Сега право на тази помощ имат само семействата с доход до 450 лева на член от домакинството. Предвижда се семействата с деца, записани в 8 клас също да получат помощ.

Отделно имало програми за улесняване на достъпа до пазара на труда на родители с малки деца, създаване на условия за заетост на родители, които си гледат децата вкъщи и поради тази причина не намират лесно работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е проблем на европейското население на цяла Европа Но това на запад се неутрализира от мигрантите и малцинствата. Така че стига сте плюли
231
1
 
20
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Никаква демографска политика нямате, от всички възможни стимули и привилегии който все пак дава държавата, се възползва ромското население. Под 7 млн. е България, през 1946 год. сме били толкова...
230
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да изметем герберска с ***
229
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, не, то е ужас да отглеждаш дете. Ако ти пука за него.Здравеопазване - ужас, редиш, чакаш опашки, я хванеш педиатър, я не. А децата боледуват. Често. Ясли? Нема места, оправяй се. Детски градини? Почти същото, оправяй се. И всеки се чуди как да ти поиска пари, щото нали, за детето... Колички, памперси, детски храни - цените в небето. А работодаля ти иска да бримчиш по 12 часа.И едно дете, дето съм го направил е прекалено много за тия условия. Който няма акъл да прави повече нещастни деца.
228
5
 
40
 
! Отговори
seira преди 3 години
ИСТИНАТА Е ЕДНА:НЕОБХОДИМ Е ТАКЪВ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ, ПРИ КОЙТО ВСЕКИ МЪЖ (СЪПРУГ) ДА Е В СЪСТОЯНИЕ С ЛИЧНИЯ СИ ДОХОД, ДА ИЗДЪРЖА СЪПРУГАТА И ДВЕТЕ СИ ДЕЦА!ЗА ТОВА СА НИ НЕОБХОДИМИ НЕ ПРОСТО ПОЛИТИЦИ, А ДЪРЖАВНИЦИ!МИСЛЕТЕ!НАРОДЕ!!!!!
227
3
 
23
 
! Отговори
le6tan преди 3 години
До Джони КейджЕвала, все едно аз съм го писал това. Много *** народ, които от години се гордее с това да е батка, тарикат, скатавка - най-големите гордости. Истината е, че за нищо не ставате повечето - лошото е, че децата на нормалните хора трябва да живеят с извергите, които възпитавате (или по-скоро не го правите).
226
13
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Гледайте си кефа, няма какво да мислите за деца и глупости. Веднъж се живее. И без това светът е пренаселен, трябва малко хора да поизчезнат.
225
8
 
22
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Народи и култури идват и си отиват. Може би наближава и времето на нашата народност.
224
13
 
19
 
! Отговори
Нък Чорис преди 3 години
Швейцария има население към 8 милиона и не се тръшкат , че били малко . Значи важно е качеството на един народ, а не количеството. Следователно тръшканията ви , че България щяла била да изчезне са напразни. Много поздрави .
223
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ни държат бедни ще намалява раждаемостта все повече ! С тия мизерни заплати деца могат ли да се гледат ?
222
6
 
41
 
! Отговори
Джони Кейдж преди 3 години
Напълно закономерно. Парите не са голям проблем в днешно време. И работа има за който иска да работи. Просто организацията на всичко в България е зле, зле е и народа, счупен народ сме. В държава където престъпниците , кифлите, нарк0маните, кварталните батки, кръчмарските певци и съмнително забогателите са на почит еми сори, но няма как да просъществува. Нормалните тук ги мачкат и ги имат за луди, а едно общество трябва да се поддържа от нормалните за да просъществува . Живи и здрави.
221
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нужно е на младите семейства да се хранят с фурми за повече деца,но подариха фурми ОАЕ но къде ли са тия тонове
220
4
 
2
 
! Отговори
иван преди 3 години
Праим деца евтино и анонимно
219
2
 
13
 
! Отговори
реалист преди 3 години
Глупости на търкалета то останаха само деца навън а родителите им берат душа
218
8
 
5
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Колкото по малко, толкова по добре!
217
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората не искат да раждат в тая скапана държава.
216
3
 
2
 
! Отговори
Stol S преди 3 години
Corona viruse covid 19
215
4
 
28
 
! Отговори
Vako преди 3 години
Българина е хитър човек.Осъзнава че няма шанс за нормален живот в Бг.И какъв е смисъла да съждава клети робикоито да ПОДГАЗУВАТ БЕЗПЛАТНО на Лобираните чорбаджии
214
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
конен народ,какво да го правиш - днес е тук утре го няма.
213
6
 
21
 
! Отговори
Вай вай преди 3 години
Ражданията намаляват но детската смъртност пада!Яко!Звучи като Ангелкова:Няма отменени резервации за юни,но няма и направени! Либирасткото общество наложено ни от вън води до самоунищожение.Чайлд-фри, 40 било новото 20 и т.н. щурутия бавно но сигурно ще заличат 1300г. нация.Къде е ергинския данък? Днес в София 30-35г- стари моми от недочакали принца на бял кон са принудени по 3-4 да теглят ипотеки и да живеят без мъже.А последните лъскат на порнонъба и чакат някоя да изкочи от екрана отгоре им.