Заразените от коронавирус растат, ще "пламне" ли страната?

Очаква се втора вълна през есента, обясни д-р Ива Христова
11 юни 2020 09:05, Петя Славова
164
Заразените от коронавирус растат, ще "пламне" ли страната?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Трети ден на рекорден брой новозаразени с коронавирус у нас. Все пак според д-р Ива Христова в момента не може да се говори за втора вълна

"Случаите нарастват, но е добре, че те са на огнища. Нямаме широко разпространение, което е важно. Ако го имахме, цялата страна щеше да "пламне". Случаите са на клъстери, което показва, че там където не се спазват мерките, този вирус води до усложнена обстановка”, заяви пред Нова тв зам.-шефът на Центъра по заразни и паразитни болести д-р Ива Христова.

Според нея в момента не може да се говори за втора вълна, защото епидемията е под контрол. Очаквано е на отделни места да има епидемични взривове, възможно е това да се случва и за в бъдеще.

"Основното е – когато има работници, които не се чувстват добре, да си останат вкъщи, да потърсят личния лекар, да се карантинират. Хората и другите около тях вероятно са били близки. Така от единични случаи се е стигнало до това огнище", смята Христова.

Още по темата

Тя е на мнение, че с разхлабването на мерките се е създало фалшиво усещане, че всичко е ликвидирано. Според нея, епидемията е под контрол и ако изключим епидемичните взривове, в страната са по-малко случаите на новозаразените. Д-р Христова обясни, че с натрупания опит много бързо се търсят контактните лица, за да може да се спре заразата.

"Направени са страшно много изследвания, за да се стигне до тази висока бройка, което неминуемо е свързано. Много бързо са издирени всички контактни на заразените, така че можем да говорим за по-пълна картина на заболеваемостта", обясни още Христова.

По думите й, при вирусните заболявания има тенденция за намаляване на силата на вируса, но това е бавен процес и у нас още не може да се говори за подобна тенденция. Все пак уточни, че от големият брой заразени малка част са с клинична симптоматика.

Тя отбеляза, че има вероятност за втора вълна, ако не ликвидираме коронавируса напълно през лятото, а този шанс става все по-малък. Така неминуемо есента и зимата с другите респираторни инфекции може да се появи голям брой на заразени и с коронавирус.

Медикът уточни също, че ако човек се зарази от друг човек количеството на вируса, попаднал в него ще е по-голямо и съответно изкарването на болестта ще е по-тежка, отколкото ако се зарази от повърхност, където вирусът е престоял и част от него вече е с намалена сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май Тулупа и Плазмодия доста избързаха със самохвалствата си.
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в русия от днеска ще поставят на 35 региона лекарства против вируса може да си поръчате колкото си искате дано това ви влезе в главите че сащ ви забрани никаква помощ от русия не ви трябва решете си сами как да си лекувате страната си
56
5
 
18
 
! Отговори
Тикво-човек преди 3 години
Божков вади кирливите ризи и започнаха масово тестване за да увеличат броя на болните.. Герберастки тикви вие сте ***!
55
4
 
4
 
! Отговори
За 30 Анонимен преди 3 години
Проблема не са болниците а докторите. Заразяването на медиците при Ковид е между 8до30%от общия брой заразени в отделните страни.За България този процент е 11.При 10хиляди заразени 1100ще са медицинските кадри.Ако тези заразени бъдат в няколко области това означава пълно затваряне на болници в някои градове.Това стана и сега когато имаме около 3000заразени в градове като Видин,Стара Загора,Нова Загора,Сливен а мисля че имаше и болници в други градове.Затова докторите правиха призиви да се пазим
54
4
 
5
 
! Отговори
Фикрет преди 3 години
Да пляскаме ли довечера в 7 часа на лекарите и сестрите?
53
2
 
14
 
! Отговори
бългроубийци - ГЕРБ преди 3 години
При рекордни бройки на заразени от вирус и пак ще ни лъжете да ходим на море!!!!!!!!!!!
52
2
 
23
 
! Отговори
Павката преди 3 години
Това със заразените идва така удобно, когато властта се тресе от скандали. Дали е случайно?
51
11
 
10
 
! Отговори
. преди 3 години
За тези които подценяват ситуацията ще се опитам да бъда възможно най кратък : ВИРУС + МЕРКИ = МАЛКО УМРЕЛИ, ВИРУС без МЕРКИ = МНОГО УМРЕЛИ.
50
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина е толкова тъ п че веднага прегръща идеята за някакви суперкадърни Спасители, които го спасяват от яростните вълни.Пък ако тези спасители са и в униформи, направо се прехласва като мисирка с 2 грама мозък.
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Али РезаЧери стана безинтересен след като се направи на политик. Вече никой не му вярва. Зора му беше да се докара пред местните власти че е подгонен от България по политически причини за да не го екстрадират в България. Какви политически причини след като по цял ден си чати с миниъстъра на финансите и премиера под срамежливия поглед на ДАНС и прокуратурата?
48
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Зор беше заведенията и курортите да отворят! Оня с опашката, Алибегов /като го видя "веднага ми се припива кафе"/ беше всеки ден в телевизията и ревеше , че заведенията му не работят, а Ангелкова ни уверяваше, че няма да затварят хотели, ако се установи коронавирус! Сега, защо мълчат?!
47
2
 
17
 
! Отговори
Ганчо преди 3 години
Ко ме интересува короната. Шефа си купи нов джип за 300 бона април месец. На нас плаща по 700 лв. Работи на обществени поръчки. Криза вика било
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дали ще измрат всички, оставка
45
2
 
0
 
! Отговори
Червен помияр преди 3 години
До Анонимен помиярРадвам се,че ни се радваш.Иначе,нали съм ***-пълна скука и немо кво да праа.Пълен конграчулейшън!
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е лесно.Ащо искаш да изкараш повече заразени влизаш в махалата на което и да е градче и правиш тестове колкото ти трябват, тия тестове дават положителен на каквато и да е корона, не само 19. А такива има сигурно 20, и ги има от години
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало, месирките , не търсете евтина реклама .Просто напишете- починали 167- оздравяли 1664- болни 1130колко е просто ,но не ви харесва.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според новата медицина зимата гледайте да се заразите с по-малко грип за да го изкарате по-леко и в никакъв случай не допускайте голямо количество.И гледайте да се заразите от повърхност че там силата на грипа е слаба.Това важи за всички вирусни болести предавани от човек на човек не само за covid 19.
41
3
 
6
 
! Отговори
Шенол преди 3 години
Ай сикана. Затваряйте държавата. Острижете хубаво овцете. Чували да давам ли?
40
2
 
7
 
! Отговори
Харабейшио преди 3 години
Каква е тази усложнена обстановка? На малко хора им е леко дискомфортно и дори не са болни! Щабът е тотално компрометиран!
39
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От това което виждам по света там където няма мерки има много трупове.