Вирусолог: Коронавирусът няма да стане хроничен

На кого е нужно да създава вирус с 1% смъртност, попита Кълвачев
13 юни 2020 15:10, Петя Славова
48
Вирусолог: Коронавирусът няма да стане хроничен
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Няма място за притеснение заради увеличаването на новите случаи, защото наличието на вирус въобще не означава болен човек. Огромната част от заразените, ако не са тествани, няма и да разберат, че са заразени. Това обясни пред БНТ вирусологът проф. Златко Кълвачев.

По думите му, вирусът си върви нормално, държи се нормално. Това е седми вариант на човешки коронавирус, ние си живеем с останалите, те са сред нас, обясни вирусологът.

Още по темата

COVID-19 към момента има три разновидности, допълни проф. Кълвачев. "Най-вероятно нещата ще затихнат след като се натрупа това имунно население, т.нар. имунен вал, който да ограничи вируса.", обясни специалистът.

Математическият модел е като метода ин витро - в епруветката всичко е идеално, но в реална среда истината е съвсем различна, отколкото в лабораторията, смята проф. Кълвачев.

Според него, дължината на карантината е свързана с инкубационния период, като практиката показва, че между 5 и 14 дни е най-честият период на заболяването.

Хроничен този вирус няма да стане, категоричен е проф. Кълвачев. Резултатът от него е, че или си напълно излекуван, или умираш.

 "Няма данни този вирус да е създаден изкуствено, това е невъзможно. Освен това, за какво му е на някой да създава нещо, което има 1% смъртност, кому е необходимо това?

Има вируси, които активно се реплицират в нас, ежеминутно. И даже вирусолозите спорят за тях. Така че, вируси има и ние си живеем с тях. Това е положението," допълни проф. Кълвачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредния дървен философ се и'зходи...Как успя да го сметне този 1% не става ясно...
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хм Например отнемане на успешни бизнеси. Много интересно, че протестират не знам за какво, а не протестират за отнемане на човешки права, което всъщност стана.
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДокторНе е важно кой и как го е създал, но засега се вижда, че Китай печели и успешно налага китайския социализъм по света. Не е за вярване, че всички страни започнаха да имитират китайския начин на живот и в 21 век да изпълняват заповедите на СЗО, които дори не били лекари. Само Тръмп ги прозря и се опитват да му попречат на всяка цена, но няма да успеят.
22
6
 
13
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Смъртността може да е ниска,обаче суматохата беше голяма и достатъчна да се изпълнят планираните икономически последствия(конфискация на собственост).Тоест напълно успешен експеримент!
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак преписани глупости от чужди сайтовв
20
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбирам,че професора се слага да го забележат,та да паднат малко мангизи,но в България слагачите са много и ще му е трудно!Вируса е ГМО,създаден в САЩ!И веднага е бил патентован!И всички го знаят много добре,но го играят тарикати!Всичко това си е чист експеримент при полеви условия,и какво са замислили лудите,дето се правят на Господ е трудно да се каже!Но едно е ясно!Пламне ли планетата,и те пътуват!Няма да им се размине!
19
8
 
13
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
"..Няма данни този вирус да е създаден изкуствено, това е невъзможно. Освен това, за какво му е на някой да създава нещо, което има 1% смъртност.."Всички разбраха че този вирус тръгна от Ухан / Китай. И се разбраха че това е генно модифиициран вирус. Той не е правен с цел смъртност, направен е с цел експирименти. Последните 10 години главния шеф на лабораторията в Ухан, се е занимавал със опити с прилепи. И поради китайска немарливост явно е изтървал положението.
18
10
 
6
 
! Отговори
Мутафчийски Щаба преди 3 години
Професоре, и вие ли станахте съучастник на шарлатанина Мангъров? Заради такива като вас стигнахме до втори пик! Тази сутрин хладилните камиони тръгнаха за Родопите! Чувалите също! Хиляди хора ще умрат! Яко ще умрат!
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДртПрч За професора сме съгласни, но за жената не сме.
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американски учуни доказаха, че от този вирус или умираш, или оставаш умствено увреден за цял живот.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Сериозно, нищо притеснително?"Пишат го по всички документи, които издава администрацията, включително с техническо съдържание. Аз получих вече два такива, в които ковидеветнайсе се споменава като някаква последна инстанция, която стои над всички ни.
14
14
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Точно това обяснявам аз на всички, ама като не ми вярват хората, ще спра да пиша. Заразен с корона не означава, че болен. Ако не му направят тест, няма да разбере, че е заразен с корона. Ама всички хукват да пишат колко бил страшен този вирус и как се умирало от него. Вече дори няма хора със симптоми на корона.
13
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сериозно, нищо притеснително? Сериозно? Интересно като станат 500 дневно и после 1000 дали ще продължават да повтарят като папагали едно и също.
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментар номер 2 мисля, че успешно предсказа бъдещето, за съжаление!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 9 За алкохола и цигарите не ме интересува, ама бирата спрат ли я, ще ви избия
10
3
 
4
 
! Отговори
Умньо преди 3 години
"Скрита реклама насърчаваща плиткоумните до ходят да си харчат и малкото останали пари по кръчми и молове.След 2 седмици ще са по 200 на ден и то в добрият случай, разбира се само ако има кинти за тестове."===============Не излизай навън да не се заразиш, дано ти стигнат ролките у WC-то. И понеже си платежоспособен, нека ти ги правят намясто!
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корона корона корона, аре стига де. Ако искате да спасявате хора забранете алкохола и цигарите, да видим дали ви стиска. От алкохол и цигари умират в пъти повече от някаква корона.
8
8
 
12
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
По официална статистика, 20% го карат по-тежко, а 5-10 много тежко. Пообразовай се.
7
8
 
18
 
! Отговори
Гърмените зайци преди 3 години
Ами знае се - 99% го карат леко, 1% -тежко, т.е. възрастните хора с някакви допълнителни заболявания. Смъртността е под 1%.Много от нас през годините са карали разни хреми предизвикани от други карона-вируси! Генетиката и антигените на корона-вирусите се припокриват на 80-90%. Поради това много хора сега карат covid-a безсимптомно или с минимални симптоми, защото са се срещали с братовчедите на сегашната корона и имат частичен имунитет.
6
2
 
21
 
! Отговори
Барба Ганьос преди 3 години
Сакън, ако лекар каже, че Короната не е толкова опасна, герберасчетата газ пикаят. Друго си е Годжи да говори за ковчези и хладилни камиони!