Едва 2% от жителите на Пловдив са се срещнали с коронавируса

Колективният имунитет при тази инфекция е неприложим
15 юни 2020 13:08, Нели Христова
113
Едва 2% от жителите на Пловдив са се срещнали с коронавируса
Снимка: БГНЕС

Вече са ясни резултатите от масовото тестване в Пловдив, което трябваше да покаже, каква част от населението на града се е срещнало с COVID-19. Подобно на много други европейски градове по света, процентът е нисък.

"Много малко пловдивчани - около 2%, са се срещнали с вируса, което е чудесно", обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на пресконференция. За сравнение в най-голямото огнище в Бергамо, Италия, този процент е бил 57%.

"Всякакви теории да пуснем хората да се срещат с COVID-19, е голяма глупост. Колективният имунитет е много хубаво нещо, в случая с тази инфекция е неприложим", заяви Кунчев при обявяване на резултатите от приключилото тестване в града. То продължи цял месец.

660 точки в шестте района на града с 2911 домакинства са били обходени. 1108 души са се съгласили да участват в тестването, като 553-ма са се явили и са дали кръв. От тях 1,08% са носители на антитела.

"Избрахме Пловдив за това мащабно представително изследване и не сбъркахме. Интелигентността на хората е факт. Общо 58 000 лева бяха похарчени за проучването, което е с около 10 пъти по-малко в сравнение с подобни тествания на Запад", изтъкна доц. Кунчев.

Той благодари на 22-мата служители на РЗИ-Пловдив, които без почивка са работили, както и на 11 доброволци и петима стажанти от Медицинския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Да не спорим преди 3 години
И само да уточните какво искаме - много заразени ли......или някакси да имаме вроден имунитет срещу напълно нов патоген....доста ***&е&нично послание , или греша???!!
90
0
 
1
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Не съм учен (явно) и не разбирам. За това някой, който разбира, може ли да ми обясни как с 1000 теста в град с население 350 000 стигнаха до тези резултати? Това не е ли от сорта на 0,3 процента тествани? Не един процент, даже не и половин процент.
89
1
 
0
 
! Отговори
Да,да,ама не преди 3 години
До 86Щото Кунчев и другите от щаба не си получават заплатите + заработеното в щаба.Айде - нема нужда!
88
4
 
1
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Мъкаааа, мъка, нали, Кунчев ?! Голяма мъка, че вече нямаш власт над хората да ги затваряш и прочие.
87
1
 
3
 
! Отговори
Таня преди 3 години
Според мен това са си напразно изхарчени пари. И до хилядния знак след дестичната точка да закръглят процентите (за да изглежда някак по-научно), при 553 души евнтуално доброволно съгласили се да дадат кръв за изследване, верни изводи не могат да се направят. Единственият верен резултат е, че от 1108 изследвани в периода на тестване (доста дълъг?!), няма нито един носител на коронавирус в този период.
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 84 Стига интерпретации! - Напълно споделям вашите заключения - това е истината. Наистина, в големите градове има малко по-голям процент на заразяване, а в повечето малки населени места - напълно отсъства. Така че общо за България процента на заразяване е половин процент и даже по-малко. Това прави не повече от 30 000 заразени в страната. Така е защото се взеха мерки навреме и повечето хора се предпазваха. Ще чакаме нови лекарства и ваксини, които ще решат проблема
85
2
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Тоя на снимката е тотално неадекватен.
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И каква е достоверността на кръвните проби? Колкото на бързите тестове. Както казва един велик поет, много шум за нищо.Скрийте се някъде, смeшнuцu.
83
5
 
3
 
! Отговори
Мангъров преди 3 години
Казах ви че докато не се достигне около 70% прекарали по един или друг начин короната няма да спре !
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 86Що?Кое от казаното от Мангъров не се е случило?Лавината се търкаля и докато не мине през 70% спиране няма.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименМи то ко няма нищо ко смятате не мога ви разбера, смятайте си, на хилядата половината.
80
2
 
7
 
! Отговори
Стига интерпретации! преди 3 години
Ба ти манипулациите на резултатите.Реалните резултати са 1108 тествани 12 с открити антитела което е 1,08%.Това че 200от тях са лекари няма отношение към общия резултат а по скоро води до изкривяване и реалния резултат без рисковата категория лекари е някъде 0,5%.При 6 милиона население това е някъде 30хиляди заразени според това изследване а откритите са 3300или на9 заразени е открит 1.Щаба казваше че открива 1 на 5до7заразени.Вижда че сме далеч от Мангъровите 500хиляди и 70%за стаден имунитет
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДачоПочиналите в Пловдив са само 3, а не 30!
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Примерно след месец трябва да се направи такова изследване в Доспат-Сърница.Там са затворена общност и не се пазят много.Да се види колко % са били заразени без симптоми.
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук данните, изнесени от доктора за значително съкратени. На друго място можем да прочетем, че стойността 2% идвало от 3% на участвалите медици и 1% на други хора. Което не е вярно, защото са спрямо различен брой участващи лица. Излагат се.
76
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров говори това, което един добросъвестен учен знае и говори.Други трябва да бъдат уволнени, защото ми писна да завися от прости и недоучени блюдолизци!Лъжите са заради парите от Европа.Болестта я има, но подходът е чиновнически, а не професионален.Начинът, по който се отчита, е неправилен.Сигурно михаил константинов ги изчислява, като изборите...
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1.08 от 350 хиляди са 3800 статистически заразени. Макар че от 550 проверени заразените можеха да бъдат 6 и 26 с еднаква степен на вероятност.
74
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че Бай *** и *** тук разбират повече от Кунчев...А от коя психиатрия са избягали е съвсем друга тема...
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаТова питам: Къде е истината?
72
13
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До ivailoКомплексарят Мангъров ли е източник на истината бе приятелю?