Омбудсманът призова да се премахне "вечният длъжник"

Длъжниците с бързи кредити - тормозени до живот
30 юни 2020 12:47, Петя Славова
34
Омбудсманът призова да се премахне "вечният длъжник"
Снимка: БГНЕС

Увеличили са се жалбите на граждани, които се чувстват жертва на тормоз, заради кредити, взети по време на пандемията. За това обясни националният омбудсман Диана Ковачева пред bTV. Тя обясни, че трябва да се премахне фигурата на "вечния длъжник", която е без аналог в Европа - във всички останали държави няма риск да се наложи да връщаш пари до края на живота си.

Още по темата

"Хиляди хора до края на живота си са преследвани без право да получат нов шанс и да започнат живота си на чисто", подчерта общественият защитник. Според нея е особено лесно човек да попадне в ситуация с бързи кредити, където не се проверява кредитоспособността на кандидатите, а след това много бързо скрити и недобре обяснени такси надуват задълженията до огромни размери.

"Като вечни длъжници тези хора се крият цял живот. Не работят на трудов договор, за да не им се удържа - това се отразява на правото им да получат пенсия. Не е редно да не се даде възможност тогава, когато обективно наистина не можеш да погасяваш своите задължения. нямат какво повече да ти вземат, но ти удържат пари даже от пенсията, когато си пенсионер - от пенсия 200 лв. ти удържат 50 и действително те тормозят, а с тези 50 плащаш само лихви, не остава за главницата", коментира още Ковачева.

Според нея налагане на абсолютна давност или приемане на Закона за личния фалит ще дисциплинира кредиторите, които ще знаят, че в рамките на 10 г. трябва да съберат вземанията си.

Ковачева призова за цялостен подход, при който се решават проблемите с вечния длъжник, защитата на поръчителите в изпълнителното производство и се поставят под контрол колекторските фирми и бързите кредити. Тя поиска КЗП да започне да следи общите условия на фирмите за бързи кредити, защото неравноправните клаузи в договорите падат в съда, но само за конкретния случай и се появяват в следващия договор.
 


34
Още от Страната
"Златно" ли се оказва за българите Черноморието ни?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз като разказвах преди десетина години на едни приятели в Америка че като вземаш ипотечен кредит залага и друг имот като обезпечение, ми казваха че не е възможно.
Е в БГ е възможно.,за да вземат банките и обезпечение то ако нещо се случи и човека изпадне в невъзможност да изплаща.
И имотите винаги ги продаваха на ниски цени и много често на близки до банковите служители лица. Що народ затриха
ТОВА Е ЗАКОННО НИЩО ЧЕ В НОРМАЛНИЯ СВЯТ ГО НЯМА.
А ЧОВЕКЪТ ДА ИМА ПРАВА ДА ПРОДЪЛЖИ ЖИВОТА СИ НЕ Е.
31
4
 
0
 
! Отговори
ггг преди 1 седмица
Щом прави такива предложения, тогава нека парите да се връщат на кредиторите от бюджета.Защо ще задължават часно лице да извършва благотворителност?Пълна глупост.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нe вечният длъжник да се премахне, а тия пенсии от 200 лв и тогава вече хората ще могат да си връщат заемите, вие политиците сте виновни къде има 200 лв пенсия бе олигoфрeни прага за бедност в ЕС е 450 евро.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ти като давaш кредит трябва да има и период във който да си го прибереш и лихваря да се застрахова в случай, че не си получи парите от длъжника. Лихварите ощетяват и държавата и застрахователите и гражданите. Самото лихварство трябва да се забрани и лихварството да се криминализира
28
1
 
4
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 седмица
Без банките, банковата система, дебитните карти, банковите транзакции, интернет банкирането и другите ползи от банките, съвременния свят, бизнеса и икономиката са немислими ... Кредитите също са опция от която се възползват доста хора, още повече че лихвите им стават все по-ниски...Ако трябва да търсим някой онеправдан това са вложителите с депозитите си, които на практика са с нулеви лихви и в/у техния гръб лежат, както тези с ниските лихви по кредитите си, така и вечните длъжници с версиите си
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз ви обясних, че личен фалит де факто означава това, което се съдържа в самия термин - фалит като личност.
Става те не-личност и оттам връщане няма.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Немо, не си прав, че дълга задължително се наследява. Ако наследниците не приемат дълга(с активите и пасивите), не наследяват дълга на наследодателя. Според мен, трябва да се премахне лихварство като явление. Банките печелят и други услуги и няма да останат гладни. Или поне да се определи някакъв разумен таван, който не може да бъде надхвърлен - прим 5 или 10%.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някой може да вземе пари на заем, а после да се 0плаква, че не може да ги върне;)
Националният омбудсман да ми каже - К0Й е длъжен да им плаща Beрсиите???
Или както е прието в BG-то - 3А длъжниците плащат тъпите, а избирателите (индо-българите) само харчат!
24
1
 
7
 
! Отговори
SDI преди 1 седмица
Въпросът с фалита не е толкова лесен, колкото си го мисли тази от снимката, тъй като както има некоректни кредитори, така има и некоректни длъжници, при това огромно количество. За да се гарантират правата на коректните кредитори и длъжници са необходими много на брой мерки и поправки по законите. А по отношение на лихварите - кой нормален човек, който смята да си върне кредита би теглил пари от такива? Това е едно надлъгване.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да се направят списъци с високорискови кредитори. Всички фирми за бързи кредити да бъдат сложени в този списък.

Фирмите за бързи кредити да знаят, че може да не получат реката си обратно.

Опрощаването на дългове не трябва да е универсално, защото ше се възползват единствено измамниците, вместо измамените. Адвокатите веднага ще се възползват да измъкнат подсъдимите.
22
3
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 седмица
КомунизЪма,Тошовия СОЦ и "Нерушимата българосъвеЦка дружба" научиха нашенския Андрешковец да дири всичките си проблеми в "Загниващия американски империализъм", лошия западен капитализъм, еврейското лоби, масоните, илюминатите, ланшния сняг...и не на последно място в банките, които са длъжни да дават кредити за неотложните нужди на Андрешковците, но когато стане въпрос тези кредити да се връщат съобразно с каузите в договорите, те се превръщат в социално зло № 1, за вечно онеправдания пролетариат
21
1
 
4
 
! Отговори
Шуменец преди 1 седмица
Има и друга форма на престъпно присвоявани.Скоро колега ми разказа,че се озовал в автокъща "Шапо и син" в с.Енево до Нови пазар.Харесал си една кола но тя била по-скъпа от наличните му пари. Братята га упътили,че може да вземе малък кредит от фирма "МОГУ" с която отдавна работели. Оставил наличните си пари,но Могу му отказали сделка защото рабтели с клиенти до 65 години а колегата ги бил прехфърлил.Когато се върнал вЕнево да си поиска парите ония му казали,че пари не връщат. И така до ден днешен
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зависи на кого дължиш. Ако дължиш на измамници, рекетьори, на фирми за бързи кредити, които знаят, че дават заеми, за да получат след това рекет чрез законите - да се опрощават дълговете.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хубава идея, но която ще се използва от кредитните милионери и данъчните измамници да не платят задълженията си.

Законите в полза на нумизмата Божков бяха оправдани с липсата на документ за произход за стари огърлици по наследство от бабите.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ала-бала
това е проблема,че много хора с лека ръка теглят немалки заеми и след това реват и се чудят откого да вземат пари да ги погасят.винаги има риск.а още повече много хора от пуста алчност въобще не гледат какво подписват.
а има една много хубава народна приказка с пари и баба знае...
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
аз не знам как действа системата,но десетки хиляди роми в цялата страна живеят в палати,които са заложени в банки и запорирани от тях,но въпреки това продължават да си живеят необезпокоявани...а българите при запор и извземване на имущество изхвърчат на минутата.българските банки могат свободно да бъдат обвинени в антибългарски расизъм и облагодеталстване на ромите!
16
2
 
3
 
! Отговори
Немо последно преди 1 седмица
Тук въпросът е вече и морален.
Сума хора остават в сивата икономика и са в пълна десоциализация, защото са "виновни" че са направили непремерен финансов ход и защото доходите им са такива че и цял живот да плащат, пак няма да успеят да наваксат наказателните лихви, които между другото са чиста печалба за банките.Те не искат да им върнеш дълга, а цял живот да плащаш лихви върху него....най-добре наказателни....а още по-добре и наследниците ти...
Тук "втори шанс" не съществува...
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Българина
защо си мислиш,че на запад системата действа по различен начин...и като имигрираш и това ще реши проблема ти!
14
0
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 1 седмица
Кои са тези фирми за бързи кредити,че да бягаме от тях бързо и навреме????
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Немо Продължение
винаги и навсякъде има риск...който е теглил заем да му мисли...никоя банка не кара никой да взема пари.всички на този свят искат да имат повече мангизи в джоба си...нормално.