Първи острови от пластмасови боклуци вече са факт в Черно море

Съществуването им прогнозира преди години варненски учен
5 юли 2020 19:25, Анисия Иванова
82

Първите плаващи острови от пластмасови боклуци в Черно море вече са факт. Съществуването им прогнозира още преди няколко години варненски учен, базирайки се на свои наблюдения и анализи. Наскоро и чужди експерти потвърдиха хипотезата му.

450 по-големи и малки струпвания от плаващи пластмасови боклуци регистрирали руски учени, докато работят по програмата за мониторинг на делфините в Черно море.

По-голяма част от отпадъците идват от сушата и реките Дунав и Днестър. "Заслуга" за замърсяването имат кораби, яхти и сондажни платформи.

"Край Крим има мощно течение, което ще ги доведе и тук. Бедата чука на вратата ни", каза океанологът доц. д-р Траян Траянов пред Bulgaria ON AIR.

Затова спешно и тук да се направи заснемане с хидросамолет, настоява варненският учен, който първи прогнозира съществуването на острови от пластмаса в Черно море.

"Това, което се вижда на снимката, е върхът на айсберга, а отдолу какво е - трябва да се изследва. Да се мисли как ще се изземат или унищожават", допълни доц. Траянов.

Океанолозите са регистрирали въртоп от пластмасови отпадъци във Варненския залив през август 1998 г., а наскоро и еколози установиха - стотици хиляди микрочастици пластмаса на квадратен метър в нашето море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
7
 
13
 
! Отговори
Дистрибутор преди 3 години
До СЕКТАНТНяма как да не светят фаровете, даже и при 37 градуса на сянка, трябват средства за спа комплекси и яхти!Я отиди виж в Испания, Португалия, Хърватска, Италия дали светят...Светят , ама друг път!
43
0
 
29
 
! Отговори
Всичко има цена преди 3 години
На тази земя има хора от хиляди години, но никой до сега не е оставял толкова ***, колкото през последните 100 години. И най вече последните 40-50год. Човека такова мамата на природата.. съответно сега и природата ще такова мамата на човека, защото тази земя ще оцелее и без нас.. но ние няма оцелеем без нея
42
1
 
24
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До избирателПроблемът с пластмасата е голям и тежък, за решението му се изискват възпитание и дисциплина.И аз избягвам в ежедневието пластмасата, пазарувам с платнени торбички (колко старомодно, нали?) или хартиени.
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този остров сигурно Боко го е сътворил...........в "чистото" бг мУре.
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я па тия. Нали днес оня с пачките и кюлчетата каза че морето е чисто щото и резна лентичката на пречиствателната станнция. Ама да сте го видели да влезне в ла, номорието. Нема да влезне щото на повърхноста му плуват едни *** и повече никога няма да стъпя на ла, номорието.
39
0
 
16
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Погледнете картата - Черно море е като апендикс, ако водната система на Земята се сравни с чревна система. Няма достъп до друг голям водоизточник, а чрез Дунав всички бок.. хайде да не казвам, че системата за цензура ще постави три звездички, от Европа свършват там. Винаги е било така, и така ще бъде. Докато не се забранят еднократните пластмасови прибори, бутилки и торбички - така ще е! Сега да пуснат стотина кораба да чистят, и да наемат един сателит. Толкоз!
38
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много лесно може да се върнем назад както бе преди 30 години, но доста дисциплина е необходиа. Стъклени бутилки и буркани, платнени чанти и метални или стъклени съдове за храна, пакетиране в метални контейнери - необходима е огромна реорганизация в производството и продажбите на дребно и едро, както и обслужването в заведенията. Въобще много трудна задача - а е необходимо в цял свят да се въведе или по континенти
37
1
 
16
 
! Отговори
Край преди 3 години
Просто трябва да се забранят пластмасовите бутилки и найлоновите торбички. Останалите пластмаси са малко на техния фон.Ако хората продължат да потребяват света по начина по който го правят до сега- до 30-40г. човечеството ще приключи заринато в мърсотия и пушаци.
36
0
 
8
 
! Отговори
Природозащитниците преди 3 години
да обединят силите и средствата си с държавните органи не за нови офиси,коли,а да купят един кораб и да чистят с него.
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плажовете и морето са пълни с употребявани презервативи. Вчера бях на плажа на Велека, е няма такава гнусотия. 4 презерватива в рамките на 20 метра и за капак видях и във водата. Запалих колата и вечерта бях в Гърция
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се има предвид манталитета и културата на хората обитаващи черноморския регион , даже са закъснели тези острови
33
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До избирателИзобщо не се изживявам като голям "богаташ", братко!И ще ти обясня веднага защо.Не пия бира всеки ден, а на месеца един път (средно).Киселото мляко го хапвам по-често, но при лев и 50 литъра, сметни какъв "огромен" харч имам на месеца...примерно, 6-7 литра или цели 10,50 лева на месец.Та така.Сигурно си добре с математиката?
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама моля ви се, за какви острови от *** говорите? Днес бат Бойко каза , че ни предоставя най-чистото море, откривайки поредното шосе.
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в бъдеще цялото море ще е така,а ако човечеството не се осъзнае и океаните ще заприличат на сметище,у нас преди 89 та нямаше нищо пластмасово или найлоново,с изключение на прясното мляко,торбичките бяха от плат и всеки си носеше
30
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До РокиНад 65% от моите познати.
29
1
 
4
 
! Отговори
az преди 3 години
Да разнообразяват малко островите от ***, я.
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А новината по-горе на главната ви страница пише: Борисов в Китен: Изпълнихме обещаното, да предоставим най-чистото мореобърках се сега :) на кого да вярвам?
27
4
 
12
 
! Отговори
Роки преди 3 години
До БългаринКолко хора пият бира от стъклена бутилка и хапват кисело мляко от бурканче?! Трябва да стане масово, за да има ефект след около 10 години.
26
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До БългаринЯвно не си схванал какво подчертава соросоида, но нали *** си е първосигнален - бърза да се удари в гърдите.
25
11
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До CopocoидЧе то и сега аз си пия бира само от стъклена бутилка.Само че, за разлика от любимия ти соц, не обръщам бутилката да я гледам за парцали, и имам избор от поне двайсетина готини бири.Жокер - Вайненщефан ми е любимата, следва тъмното Leffe.Kисело мляко също ям от стъклен буркан - или си го заквасвам сам, или от мандра.Е?Погвали ми соца още хахахаха