Как се отрази COVID-кризата на хората от махалите под карантина?

Нараства и агресията при младежите
7 юли 2020 12:27, Ния Христова
42
Как се отрази COVID-кризата на хората от махалите под карантина?
Снимка: БГНЕС
Напрежение във видинския ромски квартал "Нов път" се появи, заради спор между младежи за момиче. Един от тях твърди, че е бил заплашен с оръжие, отвлечен и бит. За 24 часа са били задържани две момчета. От прокуратурата обасниха, че за момента няма обвиняеми. 
 
Социалният антрополог Харалан Александров и криминалният психолог проф. Калин Гайдаров коментираха влиянието на кризата с коронавируса върху хората от махалите, които бяха поставени под карантина. 
 
"Станахме по-тревожни по време на пандемията. Агресията и насилието обаче не са резултат от тази криза, а са резултат от провал на социализацията. Винаги коренът е в семейството", каза Харалан Александров в ефира на bTV. 
 
"Агресивните млади мъже израстват в семейства с провалени родители или отсъстващи бащи. Там, където авторитетите са провалени и няма ударжащата функция на бащата, момчетата подивяват, защото трябва да наложат лидерството си. Децата започват да се насилват. Тръгват да утвърждават лидерството си по най-примитивния начин", допълни още той. 
 
Александров твърди, че все повече родители живеят разделени и все повече майки гледат децата си сами. 
 
"Истината е, че семейството не е в отлична форма. Тогава е важна ролята ва социалните работници. Една силно подценена професия и много важна, която се появява там, където природните механизми, а именно семейното възпитание, не са сработили добре", обясни социалният антрополог. 
 
Проф. Калин Гайдаров обясни, че страхът и тревожността определено са по-високи по време на пандемията, а това повишава риска от конфликти. 
 
"Когато липсва рамка на контрол, може да се изроди в подобен тип действа", каза той. 
 
"Освен контрола, трябва да заложим и върху това да се създаде вътрешен психологически момент, през който самите те да осъзнаят смисъла на собственото си поведение като неправномерно и нехуманно и да имат вътрешните си възможности да се справят със собствения си проблем", обясни проф. Гайдаров. 

42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До лудата крава

Почти всеки от нас има роднина лекар или медицинска сестра. От тях научаваме от кой етнос са повечето от пациентите, които са идентифицирани като носители на тази зараза.
29
0
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 2 месеца
Ако не се размножават , ...

то пасторите /включително и внесените от Холандия/ им ще се ,,погрижат ,, за контрола над популацията.
28
0
 
8
 
! Отговори
Скептично мнение преди 2 месеца
Какви ,, разведени родители,, търси в махалите уважаемият специалист?

За да ползват социални помощи в 99,9%цigaнките са ,, самотни майки,,.

Как да се развеждат, като за икономия не се женят.

Напоследък и българските жени усвоиха този тарикатлък.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те като *** не можеш да ги бутнеш.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Как се отрази COVID-кризата на хората от махалите под карантина?"

В махалите няма хора, там са други.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Безплатно вазектомия на всяко тяхно новородено ще реши проблема в приемливи срокове
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На тоя Харалан как не му омръзна четвърт век от амвона на "умните и красивите" да "поучава" хората как да живеят и какво да правят?!
23
2
 
5
 
! Отговори
Продълж. 2 до пияниц преди 2 месеца
до Пияница мистик

щом като в АН СССР е така, и тук ще е така!"
Учили историята главно като преразказ на скалъпената история на БРСДП,БКП, но после в БАН се пишат за изкуствоведки, семиотички, анализаторки (преразказвачки на чужди трудове, резюметата на които са им или преведени на бълг. език от младоци, знаещи западни езици). Сега пък е модерно да са антроположки :))
На две магарета сено не може да раздели, но е доцентКА или професорКА.
Успешни са само когато си подливат вода една на друга.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Та всичко е корона ми закриваи държавата и да се изнасяме
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Онзи се напил изкарал колоните надругия ден рекъл лошо мие бе ща да ям и тои лие с коронавирус00836
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото до махалите ми те пеят у четри сабахлем бре по първи петли като са се научили не са спирали откакто е почнала пандемията за тия корона нема
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Социални работници не могат да решат този проблем.
В *** на хуманното решение на проблема , просто трябва да се намали раждаемостта и възможността за тяхното размножаване. Ако не се размножават , можене да ги изтраем докато намалеят , и дай Боже изчезнат.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Пияница мистик - продължение

Със същата проблематика парадират, че се занимават и пишман етноложките от БАН - неописуеми пр.ъд.ли, до една щерки или внучки на професори, на някогашни функционери на Градския комитет на БКП, също и далечни роднини на още по-значими големци от времето на соца, както и протежета на изброените лелки.
Завършили саистория по времето, когато е било в сила правилото "Щом като в съветската Академия на науките етнографията е помощна дисциплина на специалността история,
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Баси смеха е напоследък двойна бронхит пневмония болен футболист играл мач болен балажия ходил на бал болен.Абе вие докторите що за малоумия сте не знам но като иде човек някъде на мероприятие и като се изпоти и загрее е нормално да е ми та като пир две три напитки не загрява ли температурата бе ***
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как се казва квартала нов път хаха тия никога няма да тръгнат по нов път каруци кражби бой това им е ежедневието
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До пияница мистик

Не е нужно да си се изучил за такъв, за да можеш да правиш подаръци за 1 милион. Нужно е да имаш добри връзки, за да те сложат на такава позиция, че да ти падат проектчета, които носят високи доходи. Ако искаш да станеш соц.антрополог, иди в някой университет на Запад и ще станеш.
Тук с тази проблематика се занимават хора, които навремето са следвали социология, по онова време, когато тя е била считана за аналог н предмета, наречен научен комунизъм. Със същата проблематика ...
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 11

Как да не ни пука, като за всеки един от тях, щом навърши пълнолетие и не желае да работи, държавата вади от джобовете ни по една хилядарка, за да му я дава даром?
И ти, ако живееше на принципа "Лежачка, лапачка, пиячка и е§ачка", без да работиш, но с осигурен приличен доход, и ти щеше да кипиш от енергия и да се чудиш как да я изразходваш.
Я го опни да си изкарва сам парите за прехрана на себе си и на децата, които е създал, да видим дали тогава ще има време и сили да вилнее!
13
0
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Чичо Харлане, я кажи къде да запиша и да уча за социален антрополог като теб? Искам това да работя. Явно ви плащат много добри заплати, щом успя да купиш и подариш на любовницата си, манекенката Даниела Серданова (бившата на Любо Пенев) апартамент за 1 милион евро зад опашката на коня на Шишман.
12
1
 
14
 
! Отговори
Ванката преди 2 месеца
До младши енолог
То и образованието е задължително, ама... В цивилизования свят, ако си спреш детето от училище, следват жестоки санкции - от глоби до отнемане на децата и затвор, но тук си ги дундуркаме с ясното съзнание, че са бомба със закъснител. То не че някой, някъде и някога е интегрирал и се е справил с тез от махалите, но поне да се озаптят и да имат страх от Бог и закон, да заприличат на хора поне.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Честно казано не ни пука. Толкова ни е писнало от тия хрантутници подобия на човеци, че НЕ НИ ПУКА. Каквото ще да става с тях.