Поне 25 хиляди щели да са заразените с коронавирус през септември

Здравната система трябвало да се подготви
10 авг 2020 11:55, Петя Славова
44
Поне 25 хиляди щели да са заразените с коронавирус през септември
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Към днешна дата каква е ситуацията с коронавируса, коментира пред Нова тв проф. Николай Витанов от Националния оперативен щаб.

"Към този момент базовото репродуктивно число е много близо до 1, което означава, че епидемията тъпче на едно място. Тя нито се разпространява, нито се свива. Сметките ми се сбъдват, защото зад тях стои мощната теория, която се нарича "Синергетика". Дългосрочно нещата обаче не седят много добре. Най-малко 16 000 души ще са болните в края на август и 25 000 в края на септември. В края на тази седмица очаквам 14 000 болни", заяви специалистът.

Още по темата

Той добави, че броят на регистрираните болни се умножава по 8 и така става ясен броят на хората, които са се срещали с болестта. За септември нямало риск за здравната ни система. Това което стана ясно е, че тя работи, смята проф. Витанов.

"За септември все още няма риск. Здравната ни система трябва да се подготви, защото след края на септември нещата няма да изглеждат толкова добре. Засега се търпи ръстът на заразата, но с бавни темпове се увеличават нещата и ако се натрупа - ще стане неприятно. Ако здравната ни система обаче се подготви - ще се справи", подчерта проф. Витанов.

По думите му щабът в момента не се вижда много, но той си работи. Засега италианският модел не се очаква. Здравната система няма да издържи само, ако се намесят външни фактори. Тази криза е един котлон, който е много силен и тенджерата може много бързо да заври, обясни още той.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
този юн обича да се прави на актуслен. През дее седмижи си прави стъкмистики спиред ситуацията и все е прав.
40
1
 
5
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
Като чета Тotеnkopf какво пише, започвам да подозирам, че това е мисирката на правосъдието - другаря Кирилов. Който втъпреки забраната пак е решил да се прави на чукча (който не знае има лаф - "*** не читател, чукча - писател")
39
4
 
0
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
В момента тук има само един бoйkoв пропакондом...или са затворили шкафчето, или са уморени от спамването през уикенда.
38
0
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 месец
До Анонимен 19
И твоя начин за пресмятане е добър, но правилния отговор е 42!
Цитат:
"Ако сте чели или просто чували за „Пътеводител на галактическия стопаджия", вие знаете отговора на Живота, Вселената и Всичко останало. А той е: "42". Но как Дъглас Адамс е достигнал до това абсолютно число?"
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Николайчо, ти си за затвора според новия закон- всяваш паника заради короната.
Що не казваш от тия 25 000 колко ще са общо излекуваните бе? Що казваш че всичките 25 000 до края на септември ще са заразени но от тях излекувани няма викаш? Така ли бе льохман?
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакви мерки.
Никакво пазене.
И едва 2-ма умрели С коронавирус.
Ужас!!!
Чували!!!
Камиони!!!
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До А
А какво трябва да се прави?
Заразените да се изгарят заедно с близките до 5-то коляно ли?
34
1
 
7
 
! Отговори
44 преди 1 месец
Този още ли му дават поле за изява? R0 е доста по-различно от това, което казва този индивид! R0 се изчислява!!!!! И е повече от това кой колко е заразил! Ужасен човек. Теориите ми (по точно хипотезите му) са тотална скръб! Нищо не се сбъдва. Този просто ги напсава според данните от една измислена система, в която можеш всеки да напише каквото си реши ;)
33
1
 
17
 
! Отговори
А преди 1 месец
Че вирус има, има... Ама цялата система при нас е българска работа! Сгрешени тестове, неадекватно проследяване на контактните, РЗИ не тества даже лицата, които живеят заедно със заразения... и докато не се влошиш като за болница никой не те поглежда! Личните лекари абсолютно безполезни и неадекватни... Господ да ни пази, щото работата е мамата си трака!
32
1
 
4
 
! Отговори
Константин преди 1 месец
Лъжа.
31
0
 
9
 
! Отговори
GFG преди 1 месец
Болните ще са толкова, колкото ви кажат.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доло Мотафчйиски доло доло
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предполагам се има предвид, че за периода март - септември 2020, т.е. за 7 месеца, ще бъдат открити общо 25 хиляди носители на този вирус. Защото в момента има само 5 хиляди активни случая.
Да им имам и сметките, и прогнозите.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Totenkopf
Смотльо прост, ти разбра ли, че нищо друго освен стаден имунитет не помага.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя досега нищо не е познал с неговите уж математически модели и изчисления. Е, все някога може и да му се получи, но ще е плод на случайност. Стига сте давали трибуна на такива псевдо-специалисти.
26
1
 
11
 
! Отговори
baby shark преди 1 месец
Честно да ви кажа, не знам какво да мисля. От една страна лятото това нещо е явно, че не спря. Тогава зимата, като дойдат попринцип сезонните грипове и вируси, може да се мисли, че няма да е ясно какво защо и да има покчване, както и затваряне евентуално октомври/ноември. От друга стара, това вече го играхме, малко или много каквото и да е това чудо, вече сме запознати, не мисля че ще я има истерията като в началото. Не искам да ме затварят разбира се, но дори да стане трябва да е по адекватно.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече с сигурност ,имаме най много професори ,на глава в България ,и 80% да платени
24
10
 
1
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 месец
Мангъров и мангърчетата харесват това, точно това иска стадото - стаден имунитет.
23
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледам тук се изказали едни от най- видните наши вирОсолози и имОнолози. Давайте все така, можете още! Живейте си нещастния живот, осмислен от ежедневното гуляене, никой не ви пречи. Заслужавате си съдбата на най- пропадналата държава в Европа!
22
4
 
12
 
! Отговори
Ванга умря преди 1 месец
Аман от лъжепророци. Този същия доскоро предричаше 10000 заразени за есента, сега като видя, че ги минахме, веднага смени плочата.