Тонове боклуци се изсипват в незаконно сметище край Невестино

По закон всички отпадъци трябва да се извозват до депото в Самоков
11 авг 2020 10:05, Ния Христова
8
Тонове боклуци се изсипват в незаконно сметище край Невестино
Снимка: БГНЕС
Сигнал до прокуратурата е получен за незаконно сметище край Невестино. Голямо бунище се е образувало в близост до реката. Според сигнала там се събира част от боклука на общината, но от институцията отричат да е така. 
 
"Първо информирах полицията, откъдето ми казаха, че не могат да направят първата стъпка, защото ще си имат проблем с властите", каза Димитър Димитров, който е подал сигнал за незаконното сметище, пред bTV.
 
Подаден е сигнал и до спешния телефон, но пак без резултат. След това мъжът решава да подаде сигнал в прокуратурата. За да е сигурен, че това е боклукът на Невестино, прави и собствено разследване.
 
Той поставя проследяващи устройства в невзрачни опаковки от мляко и ги изхвърля в 4 различни контейнера в различно време. "След това открих моите маркери тук на сметището", обяснява Димитър.
 
Само за ден дължината на сметището се е увеличила с 20 метра. А по закон отпадъците трябва да се извозват до депото в Самоков. 
 
"Нашия отпадък се извозва в община Самоков", твърди екологът на Невестино.
 
"Постоянно имаме проблеми с това сметище, защото то, както знаете е затворено, но е на такова място, че отвсякъд всеки хвърля", обяснява Мая Арсова, секретар на община Невестино.
 
Сметището е закрито през 2019 г. и оттогава боклукът се извозва до Самоков, а таксата смет е увеличена. Според неофициална информация от община Самоков, същата година там са се извозвал едва 135 тона отпадъци от Невестино. Инормацията в интернет обаче показва, че предходната година общината е генерирала в пъти повече отпадък. 
 
В случай, че прокуратурата установи нарушение, общината ще бъде санкционирана. Тази година тя вече е била глобявана с 5000 лева от РИОСВ за въпросното сметище. Подобни нарушения се следят и от Европа, след като бяха закрити неотговарящите на изискванията сметища.

8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Смет преди 1 месец
А в община Тервел всички сметища са нерегламентирани, сметта трябва да се извозва в с.стожер,там се игра по проект,взеха се парите а сметта на община Тервел се изхвърля по нерегламентирани сметища.кражби, кражби,и само кражби бе битка те са от твоята партия.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези *** наши ли са, или пак ползват България за сметище?
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Невестино е Кюстендилско!
Къде е Невестино? Къде е Самоков? Как така се разпорежда да се извозват *** на такова голямо разстояние, при това планински терен? Кой да плаща разходите за транспорт?
Според мен трябва да се разследват длъжностните лица, които издават разпоредбите.
5
10
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Не е необходимо европейците да ходят до Невестино , за да видят сметта - достатъчно е да погледнат мръсотията , която изсипват всеки ден "протестиращите" !!! Ето това е за показване !
4
0
 
15
 
! Отговори
без коментар преди 1 месец
"Първо информирах полицията, откъдето ми казаха, че не могат да направят първата стъпка, защото ще си имат проблем с властите"


Какво по-голямо доказателство, че живеем в мафиотска държава?
3
1
 
14
 
! Отговори
Коментар преди 1 месец
Ами така е в Тиквобостан!Тиквената хунта взема пари от Европа да и събира тука бойколуците и да ни трови!Унищожиха я таз хубава територия продажниците!В пустиня я превърнаха!
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България се превърна в една голяма боклучийска яма.
1
0
 
8
 
! Отговори
от КАРЛОВО преди 1 месец
ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ КАКВИ СЕЛЯНИ ЖИВЕЯТ В КАРЛОВО

НА НАШАТА СТРАНИЧНА И ТИХА УЛИЧКА ИМА 3 КОНТЕЙНЕРА
ТЕ СА НА 4 МЕТРА ОТ ДЕТСКА ГРАДИНА "СЛЪНЦЕ" !

ЦЕЛИЯ ГРАД ИДВА ТУК ПРИ НАС ДА СИ ХВЪРЛЯ БОКЛУЦИТЕ
САМО ДА НЕ СА В ТЕХНИТЕ КОНТЕЙНЕРИ

В 14 ЧАСА, ВЕЧЕР КЪСНО И СУТРИН РАНО, В 3 ЧАСА ПРЕЗ НОЩТА
ТУК ПОСТОЯННО ОБИКАЛЯТ НАГЛЕЦИ С КОЛИ ИЛИ ПЕША
И ПЪЛНЯТ КОНТЕЙНЕРИТЕ НИ

ПРЕД ТЕХНИТЕ КЪЩИ И БЛОКОВЕ НЯМА И ГРАМ ***