"Живите мъртви" - работници боравят с опасни вещества без защита

Те рециклират акумулатори с голи ръце
12 авг 2020 22:10, Нели Христова
37
"Живите мъртви" - работници боравят с опасни вещества без защита
Снимка: bTV

Опасни условия на труд в завод "Ел Бат" в Долна Баня. Работници сигнализираха, че работят с опасни вещества без да имат необходимите предпазни средства. А в завода има нарушения от години, които застрашават здравето им, предаде bTV.

В предприятието се рециклират стари акумулатори. Работи се и с олово. Работниците носят маски, но те се сменят рядко. Няма и аспирация, която да поема тежките газове в завод "Ел Бат".

"Живите мъртви ни наричат. Има млади момчета без зъби. Постоянно им причернява на някои. Имаше момчета изгорени, по болници, смазани пръсти", разказва работник в завода.

Според информацията от официалната страница на дружеството акумулаторите се натрошават, след което се разделят на оловна паста, метална фракция, електролит и пластмаса. Получените материали се обработват до крайни продукти - олово, оловни сплави и натриев сулфат. След това суровините се използват в автомобилостроенето, корабостроенето и в химическата индустрия. Вместо с машини, част от преработката в "Ел Бат" се прави на ръка.

На кадри се вижда как работник гребе оловна паста ръчно с лопата, вместо това да се случва механично. Служителят казва още, че причината за условията и течовете са неизправните машини в цеха.

Според проф. Венко Бешков от Института по инженерна химия към БАН това е недопустимо.

"Разпиляването на твърд материал, на течности, не мога да кажа какви са тези течности, но е недопустимо по пода. Това води освен до корозия и разяждане на самия под по този цимент, така и до застрашаване здравето и на работниците", коментира той.

Работникът разказва, че имат предпазни маски, които обаче се сменят рядко. Обути са с гумени ботуши, имат и работни обувки и гащеризон.

"Краката са ти мокри постоянно с киселина, паста, сода. Някакъв прахоляк. Върху главата ти пада, като се намокри главата започва да те сърби", разказва още мъжът.

Продължителната работа в тези условия може да доведе до хронични заболявания от натравяне с олово, казва професор Бешков.

Работникът твърди още, че често се случва в цеха да няма и аспирация. Служители сигнализират още, че опасните отпадъци не се съхраняват по правилата, като също така се замърсява околната среда.

В близост до завода преминава река Марица и притокът ѝ река Очушница. Производствената площадка е на 3 километра от Долна Баня и на по-малко от 10 км от Костенец.

От "Ел Бат" АД отказват интервю пред камера, не допускат и екип на телевизията до цеха. Отговорят писмено, като определят кадрите и твърденията за лоши условия на труд като невярна информация и опит за уронване на престижа на фирмата. Към отговора е прикрепен и снимков материал, но с условие да не бъде излъчван.

"Следвайки своя Европейски път на развитие, компания "Ел Бат" винаги е полагала усилия в запазването на високи стандарти на работа, по подобие на всички най-добри рециклиращи заводи в Европа и по света", се казва в позицията.

Правени ли са проверки от екоминистерството? Оттам посочват, че последната планова проверка е била в края на юни тази година. Открити са и нарушения.

"При проверката е констатирано, че "Ел Бат" АД извършва предварително съхраняване на отпадъци на места, различни от определените за тази цел, съгласно издаденото комплексно разрешително на дружеството. За констатираните при проверката нарушения е съставен акт за установяване на административно нарушение. Санкцията според Закона за опазване на околната среда е от 10 000 до 500 000 лв.", посочват от МОСВ.

След подаден от медията сигнал до Инспекцията по труда е започнала спешна проверка, която е установила сериозни нарушения на условията на труд.

"За констатираните при проверката нарушения са приложени принудителни административни мерки, чието изпълнение ще бъде проследено от Главна инспекция по труда", казват оттам.

Работникът споделя, че получава 1200 лв. за труда си. Работи в завода, защото няма избор. По думите му няма работа. Признава, че не го е страх да остане без работа, а да не остане инвалид.

От Агенцията по труда съобщават още, че по тяхна препоръка работата в цеха в момента е спряна. Започва ремонт, който да гарантира безопасни условия на труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е така, защото няма контрол в тая държава и на никой не му пука за хората.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От където и да го погледнеш е св....щина, обаче накрая излизат едни лелки с изявления пълни с" високи стандарти, европейски път на развитие" и т.н. и излиза, че нахалните бачкатори от завист искат да им уронят престижа.
29
0
 
2
 
! Отговори
Курти преди 3 години
"Санкцията според Закона за опазване на околната среда е от 10 000 до 500 000 лв.", посочват от МОСВ." Е това е то още от закона има предпоставка за корупция.Какво е това от 10000 до 500000 лв. някакъв пазар ли.Демек дай да видим колко рушвет ще ми дадеш пък после да определим глобата.Затуй не само оставка на Бойко ами на всички ама наистина всички които са участвали по някакъв начин в управлението и писането (приемането) на закони.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В началото помислих, че става дума за Индия.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От опит знам, че само с препоръка работата в цеха не може да бъде спряна.Цех и производство се спират със запечатване.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правени ли са проверки от инспекцията по труда? Има ли оценка на риска?
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както навсякъде тук, коментарите са пълни със cepceми, които едва казват цяло изречение на български език.анадолска Измeт и Сгaн...
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩерюЩерю, лъжеш с поне 20 години. Черната и цветната металургия не продаваха суровини, а медта, стоманата, оловото и цинка се преработваха в изделия, които се продаваха. Какво направихме преди 20-ина години: спряхме МК Кремиковци и разграбихме всичко, та дори фалирахме милиардера Митал. Спряхме ОЦК Кърджали и го разграбихме. Продадохме и продаваме златото и среброто на Челопеч, Ада тепе и от Асарел медет се опитаха да заграбят и среброто на Трън. И си останахме бедняци. Питайте ББ.
23
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От гората слезнаха 800 партизани които бяха на заплата от Коминтерна,кажи го чист башибозук.А след 9-ти гората я хванаха 48 000 горяни българи доброволци без да им се плаща и стотинка.народът до последно се надяваше риснаците да си отидат,а светът да се намеси и направи нещо,но за съжаление беше вече късно и светът вече беше разделен.България остана в Источният Блок,а златото на българите замина за Москва.За втори път от както са ни заосвобождавали ,,братушките с ботушките''.
22
8
 
11
 
! Отговори
Бай Миле преди 3 години
Така ще е докато им бачкате за жълти стинки
21
10
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Нищо стойносно не можеха да изобретят родните комунисти. Натикаха хората в рудници, в мини, в черна металургия, в професии, които никой не желае, за да продаваме на Запада суровини за шепа долари. Комунистическата ни държава на няколко пъти фалира. Неофициално България въртеше международен бизнес-трафик с наркотици и оръжия за трети страни. От там идваха паричните потоци с долари за БКП. Заплетени с тъмни сделки комунистите всеки ден рушаха устоите на Белия Западен Свят. Нкрая си изкопаха гроба!
20
9
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Комунизмът - този най- светъл строй, ни направи безбожни, бездушни за човека до нас. Важна беше единствено и само Партията и нашата веча дружба, като Слънцето и Луната, със СССР. Милиони объркани съдби, стотици хиляди погубени! Мрак и мизерия, духовна и физическа пустиня - това ни донесе БКП. Накрая комунистите просто нямаха какво да предложат и падха от власт, но БСП въжделенията народът да бъде грабен безропотно от шепа комунистически лидели (милионери) тлее и до днес...
19
18
 
10
 
! Отговори
Ни живи ни мъртви преди 3 години
А някой насила ли ги кара да работят там ? С насочен пистолет в главата ? В окови ? Нямали избор ... оправдание на слабоволеви мишки , свикнали да бъдат мачкани и експлоатирани . Робски душици . Нямат мозък за 5 стинки... Не им пука ... Казват в какви миззерии работят все едно че се хвалят , какви са герои .... Скотове , водещи краткия си скотски живот.Някакви протести ? Някакви стачки? Изисквания да отидат на работа САМО и ЕДИНСТВЕНО ако им се предоставят адекватни защитни облекла ?
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов , това ли са работните места ,които Сачева подпомага финансово да се запазят ? Мани , мани :)
17
2
 
8
 
! Отговори
Ел Бат да не са преди 3 години
Аверчета на Батко? Щото ако е така, работата е ясна.
16
1
 
3
 
! Отговори
Крододила Гена преди 3 години
До ЧебурашкаПрав си готин, Но за съжаление все още не искат да цъфнат бананите в нашия край...Ето една достойна цел - нека развъдим банани и с гордост да си носим титлата "Бананова Република".Че иначе лошо - хем сме бананова република, хем никакви банани не се въдят...
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви мерки , какви глоби , ненормална работа. В всяка нормална държава членка на ЕС , такива работодатели, ще бъдат изправени пред съда . Такива условия на труд , са си чисто престъпление.
14
11
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Ако не бяха ГЕРБ да разровят там, никога никой нямаше да чуе за това безобразие! ;)))
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименнали знаеш,че българия е известна като африка на ес!така че нищо ново под слънцето!
12
9
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Ние сме бананова република - от 10 години ГЕРБ са на власт, но факта е че Радев и Русия са виновни.