Намалено ДДС, но кръчмари пак лъжат с касови бележки

Печатат фалшиви бонове с измислени QR кодове
15 авг 2020 07:45, Петя Славова
141
Намалено ДДС, но кръчмари пак лъжат с касови бележки
Снимка: БГНЕС


Въпреки по-ниското ДДС от 9% ресторантьори продължават да крият данъци от държавата със стари, но и нови хватки.

По зададен сигнал се вижда как някои от търговците избягват облагането, като не издават касови бележки на клиентите си, а се скриват зад вратички в разпоредбите или директно ги фалшифицират, съобщава "Монитор".

Такава се оказва практика в  известен ресторант в столичния квартал "Люлин", наречена "приключен бон", на която е записано, че "сметката ще бъде фискализирана след плащането й". Въпреки че е изчакал като е платил консумираното, сервитьорът не му носи фискален бон. Практиката е добре позната от години както на бранша, така и на разработващите софтуер за търговците, и контролните органи. "При такива случаи клиентът трябва да поиска и получи фискален бон с QR код. Ако не е издаден се подава сигнал на телефон 0700 18 700", коментира случая говорителят на Националната приходна агенция (НАП) Росен Бъчваров.

Важно е да се знае, че клиентът също може да бъде глобен, защото е напуснал заведението без фискален бон, а с т. нар. "информационен".

"Сивият сектор може да се ограничи само със сигнали до НАП, това е подигравка с нашите усилия да преговаряме с държавата и компромисите, които получихме. И е чиста нелоялна конкуренция", смята председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. "Но отговорност носи търговецът, а не разработчикът на софтуера за касовите апарати, защото не е негова работа да следи фискализацията на продажбите", допълни Алибегов.

Ситуацията може да се промени с бъдещата Наредба Н-18, върху която тепърва бизнесът ще работи с държавата. След 2 години обсъждания, няколко крайни срока за влизане в сила и огромна съпротива от страна на бизнеса, финансовото министерство се отказа да въвежда новите изисквания за касовите апарати, но те все пак важат от 31 юли. Според асоциацията за развитие на бизнес софтуер от НАП обаче запазват мълчание по темата.

"Едно от добрите неща на промените в наредбата е да се води регистър на започналите продажби преди да бъдат приключени, но нещата не се случиха", казва Ясен Танев, председател на асоциацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
18
 
! Отговори
Миндилчо преди 3 години
Каква изненада,добре дошли в БГ!!
70
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80"*** не може да не излъже, в кръвта му е ... милионери са и пак цакат, а държавата е адски проста и даже една система не може са изнисли като хората."Вярно е, от *** си е. *** прави простотии и ако държавата реши да си свърши работата ... "не може ли да ИЗМИСЛИМ НЕЩО". Или имам "МОЙ ЧОВЕК". Защо си кривите душата, оплаквате се, но правите същото.
69
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 78:Защото системата е скапана. Кажи ми в Европа къде има информационен бон? Никъде, но хората мислят а тук е дивия запад и най мразим да мислим
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** не може да не излъже, в кръвта му е ... милионери са и пак цакат, а държавата е адски проста и даже една система не може са изнисли като хората.
67
1
 
13
 
! Отговори
1234 преди 3 години
До 77Ти да не си английската кралица бе?Ако нямал звезди от мишлен - не влизал в тоя ресторант.Вие повечето които почти не се прибирате в България, сте големи аристократи на думи по форумите, а в реалността нагъвате спагети на промоция от теско.
66
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трайте си бе !Радев каза, че сега властта му е малко та затова се краде, но ако му дадете всичката власт тогава "няма да се краде" !!!
65
1
 
11
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
А защо изобщо се издава информационен бон.Когато се издаде касов бон така или иначе клиента знае стойността на сметката.Да не би след консумация и представяне на информационен бон,клиента може да оспорва сметката.Това и вратичка,която трябва да се затвори.
64
4
 
12
 
! Отговори
До пияница мистик преди 3 години
Много си прав за качеството в България. Обиколил съм достатъчно реномирани ресторанти в България и твърдя, че са на нивото на среден ресторант в Западна Европа. С на светлинни години са от добрите ресторанти, а за Мишелин ресторантите са като крайпътно капанче от към атмосфера и качество. Точно поради тази причина и почти не се прибирам за ваканция в България.
63
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ходя веднъж, най-много два пъти месечно на ресторант със семейството. И то в ресторанти, където ще ни се приготви нещо, което сами трудно ще го направим вкъщи. Един вид наслада за небцето. Социалните контакти са почти изцяло под формата на гостенства, ходим на гости и посрещаме гости. Работата ми е свързана с пътувания в Централна и Западна Европа. Там за 20-30 евро се наслаждавам на уникални ястия. А за 4 евро какви огромни и вкусни дюнери ям, нищо общо с имитациите тук.
62
5
 
16
 
! Отговори
Велико нар.събрание преди 3 години
Ами гледат от баш Началника на държавата, но той пък лъже на едро и не си играе с касови бележки!
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тъй че кажи кое е това велико заведение.хаха индийския ресторант на кръговото на сточна гара .....
60
0
 
20
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
Аз си я внедрих системата в обекта, ама една камара магазини и заведения останаха по старому. Питам сега къде е лоялната конкуренция-хем могат да си позволят да продават на по-ниски цени, хем и данъци крият! Клиента гледа и 5 ст. разлика. Това е уникална глупост, реално държавата в момента наказва изрядните търговци! Ще откажат от каквото и да било останалите нормални хора.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 68Почнаха ли и при вас уволненията?
58
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във васалното РъБъ освен кръчми и хотели друга икономика няма.
57
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 64Не само чипа но и дъната платка. Не може да туриш нов чип във стар сокет!Рама - също!
56
1
 
19
 
! Отговори
до овн преди 3 години
пич, на френскста ривиера баровците точно по джапанки си ходят по ресторантчетата, а тез ресторантчета са на пет нива над твоята скъпа закусвслня.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До овн"по джапанки няма да те пуснем"Той най-вероятно има пари да ти купи целия бизнес, от това което е споменавал бегло, тъй че кажи кое е това велико заведение.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До овнТоест, не произвеждат толкова? Първо, това означава, че не знаеш как да ги накараш да работят и второ, както вече казахме, цените ви съвсем не са "евтини", тъй че как решаваш, че "не произвеждат" ТОЛКОВА? Те произвеждат, просто ти си прибираш горницата в повече в сравнение с ресторантьора в Германия, който плаща прилично и печели по-малко.Казаха ти го: на минималната 20% са ... нищо. Аз си плащам заплатата сам, тъй че не 20 ами 200% мога да си дам, ако искам.
53
2
 
21
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
НЕ КОНСТИТУЦИЯТА А ЧИПА НА БЪЛГАРИНА ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНИ
52
5
 
2
 
! Отговори
овн преди 3 години
До пияница мистикПо джапанки няма как да те пуснем...