Офроуд джипове в Странджа, какво показа проверката?

От РИОСВ призоваха хората да бъдат по-отговорни
Обновена: 25 авг 2020 21:40 | 25 авг 2020 21:37, Веселина Йорданова
24

След Рила еколози сигнализираха за офроуд с джипове и в Странджа планина, както и за незаконно изградени биваци по поречието на реките Велека и Младежка, които попадат в защитени територии. От екоинспекцията в Бургас се самосезираха след публикувани клипове в социалните мрежи и извършиха проверка. 

Скандалният клип с офроуд в Странджа показва как в защитената местност "Тракийски лагер" джипове преминават през коритото на река Велека. Според бившия директор на парка Владимир Димитров, те нанасят непоправими щети на природата, предаде Bulgaria ON AIR.

"Има си пътища, по които няма проблем да преминават, там наистина има съществуващ път, но ние всички, които бяхме там, видяхме, че те излизат и извън пътя. Това не беше тайна за никой. Естествено проверката на РИОСВ нямаше как да установи това, защото те отидоха на следващия ден", заяви Димитров.

Според директора на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова не може да се твърди, че преминаването на джиповете е организирано.

"От видеоматериала се вижда, че автомобилите преминават еднократно, не можем да кажем, че това е някакво организирано забавление. Призоваваме обаче хората да бъдат по-отговорни към природата", каза Иванова.

Еколозите алармират и за друг проблем. Незаконното бивакуване  природен парк "Странджа".

"В планината се движат автомобили, палят се огньове и се секат дървета, а след туристите остават най-различни отпадъци", коментира председателят на сдружение "Зелена Странджа" Владимир Димитров.

По думите му хората избират предимно места, където липсва контрол от страна на горските служители.

"Чалга туризъм в смисъл, че хората отиват там с колите си в красиви местности, не изминават почти никакво разстояние пеша, не се наслаждават на природата, единствено отиват за ядене и пиене и шумна музика. Най-предпочитано място за незаконните биваци е река Младежка. Обикновено се избират места, където по-рядко преминават горски служители и служители на парка", заяви той.

Еколозите настояват за по-строг контрол от страна на институциите. След появата на клипа бивакът беше премахнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Демонтаж отнемане преди 3 години
На правоспособност. Щом не е разбрал къде трябва да си кара колата.
19
0
 
0
 
! Отговори
Ей Пипи преди 3 години
Не се обаждай от помийния канал.
18
1
 
0
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Това е, защото свършиха дроновете. Ха на бас, че един дрон и оператора му ще са в пъти по евтини от един баращ си онова горски. Липсва контрол от който тези главанаци наричащи себе си "офроудъджии" да ги е страх. Като гледам дереджето, една поочукана джипка тук там с "ъпгрейт", евтина лебедка, малко лепенки и готово. Сериозна глоба, джипката без номера и на "трупчета" в районното докато не им порасне мозък. Но няма воля. Това е. Каубойска територия - индиански порядки. Честита природа.
17
2
 
3
 
! Отговори
Пипи преди 3 години
То пък Странджа е "страшна екосистема" давай да я защитим! От кой? То ако беше свястно място щеше да е заселено с хора, да има села, градове, поминък..А то тъпотия, суша, беднотия и хайде да я защитаваме. Нещо не е наред в мисленето на някои хора. Май го правят за да имат с какво да се занимават и да падат държавни парички.
16
3
 
1
 
! Отговори
Цървул с жипка преди 3 години
Любимото ми занимание е да мачкам. Екстремно мачкам, офроуд. Аз съм стойностен човек, ценя хубавите неща и го заслужавам
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще карат, хората са от герб дали са пари за коли и ще карат, не виждам защо това пречи на бг скота нека царвулите траят там
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Обикновено се избират места, където по-рядко преминават горски служители и служители на парка"Те защото горските и служителите на парка от стотици години ходят по един и същи маршрут, като северните елени. Този маршрут е утвърден през годините на еволюция и не търпи промяна.
13
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че живеете в полилейска държава.Очевадни неща.Няма не-полилейска държава.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Snimahme gi s droni, imame i tabelkite s nomerata, i licevo razpoznavane...ste gi pusnem v mrejata...
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Edna lovna drujinka s otkrit loven sezon za brakonieri
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10Не човек а член от БКП като всички партии до момента.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проверката показа двуцифреното IQ на бай ***.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се какъв човек трябва да си за да си гласувал за по мия рите, нарекли се патриоти?!?
7
0
 
12
 
! Отговори
я пак преди 3 години
Мирче, опита се нещо да кажеш, но не ти се получи. Пробвай пак. Ако офроудърите, които познаваш, са интелигентни колкото теб, просто жалко.
6
3
 
16
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
България е единствената държава където джипове и Крос мотори са оставени да унищожават природата както си искат. За превозните средства си има път. Където свършва пътя няма място за превозни средства. За моторни спортове си има полигони. Ловците да ходят пеш. Интересно защо КАТ и МВР не предприемат нищо пред това унищожение на всичко живо.
5
19
 
4
 
! Отговори
Мира преди 3 години
Офорумът, както и много други нетрадиционни и екстремни преживявания е философия. Познавам много стойностни хора, чието хоби е офроуд и никой от тях не руши природата и не я замърсява. Повечето от хората, които се занимават с огромен са състоятелни и интелигентни и са наясно какво правят. Съгласна съм със ***, че животът ни тръгва в неправилна посока с твърде много ограничения и п3рвръщането ни в данъкоплатци и роботи. Това е всъщност животът на хората в Западна Европа. Без живец.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много тъпо и нагло. Спряха разходките с кораб до делтата на реката, но с джип може?!?
3
20
 
8
 
! Отговори
Селяндур преди 3 години
Усещам, че някой напира да ставаме като Австрия. Забрана за риболов, забрана за къмпингуване, забрана за грил, забрана за оффроуд. Единственото, което имаш право е да бачкаш и да те търмъчат всеки месец с данъци, които отиват за цо*цане от Новите Европейци. Евентуално да си направиш "кефа" на определени "наши" хотели и застроени местенца. А да... Забравих... Имаме право да си носим намордниците, че иначе - щрафе от Херр Полицист. Инкубатор за бавно развиващи.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всички ни е ясно какво е показала "проверката". Вземи ти съобщи по всички телевезии, че ще правиш проверки - и то хоп ... на другия ден няма никой. Да се чудиш просто. Много ясно, че никой няма да има. Цялата им работа ...
1
1
 
24
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Да, бивакът лесно се премахва. А бетонът по Черноморието кога ще бъде премахнат?