Сушата и човешка грешка - причините за многото пожари

А за бедствието, когато има и воден режим, разказва специалист
1 сеп 2020 11:26, Петя Славова
3

Човешка грешка отново е причината за серия от пожари в страната. В Селиминово пастир на 38 години е заподозрян за голямата стихия, която опустоши 545 декара иглолистна гора. В Русе огънят вилнее пореден ден. Каква е причината за природните бедствия?
Още по темата

"Голям фактор за пожарите е засушаването. Това е от години. Европейската комисия изнася доклади в главна дирекция "Околна среда" и засушаването в световен мащаб е много голямо. Това рефлектира върху вероятностите и подобряването на условията за възникване на пожари", каза президентът на националния синдикат на пожарникарите "Огнеборец" Венцислав Станков в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че когато дадено място е на воден режим, но има пожар, се създава организация за превозване на вода от съседните места.

"При гасенето на горските пожари невинаги е необходима вода. При тях е необходима човешка ръка. Работи се с подръчни средства. Когато теренът позволява да влязат противопожарни автомобили е много добре, защото тогава потушаването на пожара става по-бързо. Но когато даден терен не позволява да се влезе в техника, може да се гаси единствено с подръчни средства", допълни Станков пред Bulgaria ON AIR.

Експертът подчерта, че масово пожарите, които възникват в горския и полския фронт, са от човешка небрежност.

"Доказването кой е извършителят на този палеж е много трудно. Опазването на природата и защитата от пожари не е задължение само на главната дирекция. Всички трябва да полагаме усилия за предотвратяване на пожарите. Финансовите глоби са от 200 до 2000 лв. Ако се докаже, че има умисъл - законодателят предвижда и затвор", каза още Венцислав Станков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сушата и човешката лакомия. В 99 процента палежите са умишлени.
1
0
 
2
 
! Отговори
Грешка ама не преди 3 години
Заглавието трябва да е ..и човешка просто.тия.. грешка ако хвърлил фас без да искаш. А в 99.99% от случаите *** хвърля фаса напълно умишлено без му пука какви биха били последиците от свляндурското му поведение.