Министър Емил Димитров: Бургас има вода за 5 месеца

Градът е изправен пред воден режим
52
Министър Емил Димитров: Бургас има вода за 5 месеца
Снимка: БГНЕС

"Бургас е заплашен от воден режим, градът и Южното Черноморие имат вода за около 5 месеца", заяви екоминистърът Емил Димитров по Нова тв.

"Цялото Черноморие, ако не управляваме Камчия по друг начин, ще има проблем. За Бургас проблемът стои, има вода за 5 месеца, трябва за 15, за Бургас трябва да положим изключителни усилия", допълни Димитров.

"Политическата обстановка е като язовирите – динамична, бързопроменяща се. Някой беше казал, че не е достатъчно да обичаш родината си, трябва и да работиш за нея. В момента е пълно с родолюбци, за мен не остана друго, освен да поработя малко", каза още министърът.Той обясни, че се е заел с текущите задачи – да направи баланса на язовирите за следващата година. Министърът подчерта, че някои язовири от години не се пълнят заради слабите валежи, а само се източват.

"Един язовир по 5 години не се пълни, само се изпразва. Накрая язовирът е празен. Един мандат като мине, по Конституция има избори и идва следващ мандат. Понякога бързо се точат язовирите, понякога и бързо се пълнят. Общото с мен е, че трябва да предвидя какво да правим за цялата следваща година, а не знам докога ще съм министър", обясни екоминистърът и подчерта, че неговият наследник трябва да има хоризонт пред себе си и баланс, на който да стъпи.

Екоминистърът коментира и ситуацията с ниското ниво на язовир Копринка. При него конкретно не работят изпускателите, което ще бъде проблем, когато язовирът се напълни. Конкретно за този водоем, това може да се случи два пъти в годината, ако има валежи, обясни Димитров.

"От 15 години вода от яз. Копринка към яз. Жребчево е подавана в изключително минимални количества. Останалите са отивали към Стара Загора, два ВЕЦ-а, напояване и оттам към реката. Тази година трябва да променим администрирането. Като точиш язовира за пет различни неща, а трябва и да остане пълен – няма как да се случи в четвърта поредна сушева година. Затова трябва много внимателно от него да изпратим в яз. Жребчево, за да има за енергетика", обясни министърът на околната среда и водите.

Димитров подчерта, че ако безводието продължи, няма с какво да се запълват сондажите за Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора. За тези общини сондажите към момента са овладяни, но опасност от водна криза винаги има. За него притеснителни са язовирите в Източна България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
22
 
! Отговори
Горянин преди 3 години
Боко окъква вече 10 г. тази ,,държава" ти за едан вода рювешшшш
18
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом започна да се дава гласност на този проблем - липсата на вода във водохранилищата, значи отдавна са изпуснати нещата и ще се повтори Перник , ама в много по-големи мащаби Борисов нещо по темата няма ли да каже , докато кара жипката ?
17
1
 
16
 
! Отговори
Хахах преди 3 години
Ами направете си станция за обезсоляване на морска вода по евро програма. Може да я захранвате със вятърни турбини и соларни панели. Хората по цял свят строят такива станции вече 20 години само вие се правите на неразбрали.Вече дори има системи които могат да извличат водата от въздуха.
16
2
 
31
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Ай на бас, че по цялото Черноморие няма да има вода,но за Сарая на Росенец ще блика вълшебния извор.
15
2
 
28
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Това означава че правителството има най много два месеца свободно падане, а след това принудително но от самолет.
14
3
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ОТ КАКТО ЕДИН ПОЖАРНИКАР НИ УПРАВЛЯВА ВЕЧЕ 12 ГОДИНИ- ВОДАТА В БЪЛГАРИЯ СВЪРШИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя Ванга беше казала - У Бугариата един файермен ке я продаде водата и таа ке се стори по-скапа од златото на Дънди, кое им излизува без пари.
12
1
 
19
 
! Отговори
картоф компиров преди 3 години
АМИ ЧУДЕСНО ДА КУПУВАТ ТРЪБИТЕ И ДА КОПАЯТ КЪМ БЕЛИ ИСКЪР...АМА ПО-БЪРЗИЧКО,ЧЕ КАТО ГЛЕДАМ САМО КАК ШУРТИ ВОДАТА ОТ РОМСКИТЕ ПАЛАТИ В САМОКОВ,НИЩО ЧУДНО ДО ПЕТ МЕСЕЦА И ВОДНАТА ПЛАНИНА РИЛА ДА ОСТАНЕ БЕЗ ВОДА
11
1
 
36
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Ще кажа на всички от моят град Бургас- ВЗИМАМЕ СА-ПУ-НИТЕ И КЪМ МОРЕТО- НО ПРЕДИ ТОВА ЩЕ ИЗВИКАМЕ ЕВРОНЮЗ!! ТЕЗИ ГЕРБЕРУНГЕЛИ ОСТАВИХА ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ БЕЗ ВОДА- ЗА ДА СИ ПРОДАВАТ ТОК И ПОСЛЕ ДА ХАРЧАТ ПАРИТЕ В МОНАКО НА РОЛЕТКИТЕ!!
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се заставят собствениците на хотели по крайбрежието да рециклират изпишканото до състояние на изворна вода. За всеки хотел - норматив. В противен случай - затваряне.
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оня с джипката къде е, да иде там да се снима? Пускат водата към разни частни ВЕЦ-ове, после сушата им била виновна?!
8
0
 
31
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
АЗ ПРЕДИ 6 МЕСЕЦА КАО ВИ ПИСАХ ТУК -ЧЕ БУРГАС И ВАРНА СА ПРЕД ВОДНА КРИЗА- ВСИЧКИ СЕ СМЕЕХА!!! ИСКАМЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТ НЕК -ВЕЦ КАМЧИЯ КОГА Е ПРОДАВАЛ ТОК- И ВИНОВНИТЕ В КАФЕЗА ВЕДНАГА!!1
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бургас нема вода, мъка е голема!
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 30г ни повтарят, че имаме електричество в излишък. Еми, спирате ВЕЦовете и пълните язовирите. Няма населени места без вода и няма излишно производство на електричество. Елементарно.
5
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето какво направи Бойко Борисов за 11 години уж управление!!!! Тотално разграбване и СЪСИПВАНЕ на държавата!!!!!
4
4
 
1
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
То и Бургаското не е лошо.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Вие имате 3 дни да си съберета багажа
2
1
 
25
 
! Отговори
.. преди 3 години
Ха дубруту... тя цялата държава е на доизживяване тоя *** се сетил за 2 града.Този проблем да не е от вчера? Сетил се да отчита дейност.
1
1
 
21
 
! Отговори
Ооо преди 3 години
И ко праим брат със всичките ВЕИ-та, които до сега усвояваха средства ? Пак най- чсилният ще спечели нали ? Не най-умният, най-надеждният и който най-малко вреди!