В по-голяма безопасност от коронавируса са ли са пушачите?

Коментира проф. Борислав Георгиев
11 сеп 2020 15:00, Петя Славова
25
В по-голяма безопасност от коронавируса са ли са пушачите?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Още в едни от първите публикации, излезли в Китай, се вижда, че честотата на пушачите с COVID-19 е по-малка от честотата на пушачите в общата популация. Това коментир пред Нова тв проф. Борислав Георгиев, началник на Кардиологичната клиника в Националната кардиологична болница.

Той все пак предупреди, че в цигарите има над 7000 токсични вещества. "Тези вещества, може би, имат някакъв ефект върху рецептора", коментира проф. Георгиев. По думите му във Франция вече се прави клинично проучване на влиянието на никотина.

Още по темата

"Ако човек е пушач, да не се успокоява, че му е намалял рискът. Самото пушене на цигара е вредно, димът на цигарата е вреден. Младите инфаркти, които виждаме, са обикновено на млади хора, които са препушили 2-3 кутии цигари, пили са енергийни напитки ", коментира проф. Георгиев.

По думите му, стъпката е да се махне дима с електронните цигари. "Те са по-малко вредни, но да не се купуват от улични търговци. Има електронни цигари, които са фабрични. Следващата стъпка е въвеждането на бездимните цигари. При тях няма изгаряне, а нагряване.", уточни лекарят и допълни, че не става дума за мода, а стъпка към отказването.

"Изолацията създаде неприятен факт, защото хората се забавиха с идването до болницата и понякога идват в по-тежко състояние", обясни проф. Георгиев.

"Европейското дружество по кардиология публикува документ, по който се вижда как коронавирусът може да увреди сърдечната система. Може самата реакция на организма да утежни състоянието. Не ги наблюдаваме при нас, защото е малка бройката. Има единични съобщения в световната литература за конкретно състояние".

 

 


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ преди 1 месец
Да премахнат белодробните заболявания в новата конституция.
21
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Така, въпрос с повишена трудност, СА ЛИ СА ПУШАЧИТЕ....ИЛИ СА ЛИ СА НЕПУШАЧИТЕ??? Хахаха, в жалките си опити да противопоставяте обществото дори не четете какви глупости пишете.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При положение че сме първенци по мръсен въздух и респираторни заболявания, което е отлична почва за подобни вируси, то как аджеба на фона на други държави в Европа, имаме далеч далеч далеч по-малко заболели и починали пациенти от вируса?
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Изолацията създаде неприятен факт, защото хората се забавиха с идването до болницата и понякога идват в по-тежко състояние",
Нали това ни набиваха всеки ден от екрана- като се почувствате зле не отивайте в болницата. Кой е виновен сега?
18
0
 
2
 
! Отговори
ППП преди 1 месец
Важното е да си в джаза.
17
1
 
2
 
! Отговори
До ППП преди 1 месец
Който не може да се оправи с члена, се оправя с езика. Древна народна мъдрост.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 2
Точно този извод си правя и аз.Не посмя категорично да го обори,защото е факт.Отровите в цигарите убиват вируса докато ти е в устната кухина и не е стигнал до дробовете.Сега,че е вредно да се пуши си е факт,но въпреки това милиони пушат.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така де, нали за ЧЛЕНОВЕ става дума?
14
1
 
1
 
! Отговори
ППП преди 1 месец
Отговаряме само за нашите ЧЛЕНОВЕ. Споменатите от вас индивиди са предимно от ГЕРБ
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За ППП разбрахме, но за Духаческата партия как стои въпроса?
12
0
 
11
 
! Отговори
Добро утро! преди 1 месец
Няколко цигарки, някоя ракийка, няколко чашки винце. Има ли нещо по-отпускащо, по-добро лекарство срещу стреса? Не говорим за прекаляване. А има ли по-лошо от стреса?
Доказано от практиката през много,много години, драги ми професори.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахаха
10
4
 
5
 
! Отговори
ППП преди 1 месец
За пушачите не знаем, но ние от Политическа Партия Пуутколизачи нямаме никакви притеснения относно коронавируси понеже както е известно пииичата киселина ги избива до крак, а нашите лица постоянно са заврени там.
9
10
 
7
 
! Отговори
УМЕН преди 1 месец
В най-голяма опасност са глуупаците вярващи в ковидлъжата. Ако плешивият генерал им се яви по телевизора и каже че най-доброто средство за превенция е да скочат от покрива след 5 мин. околоблоковите пространства ще се изпълнят с разпльокани трупове на ковидпаникьори.
8
9
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 месец
В опасност са вярващите в ковид.
7
5
 
4
 
! Отговори
Лелеее! преди 1 месец
Хайде сега всички да се самоубием!
6
1
 
9
 
! Отговори
Егати джурналята преди 1 месец
Са ли са , не са ли са , бали ги.
5
0
 
12
 
! Отговори
върл пушач преди 1 месец
дроба ми е толко скапан, че никакъв вирус не може да оживее в него! :)
4
13
 
15
 
! Отговори
Перничанин преди 1 месец
Най-малкото като си допират мръсните ръце до устата, докато пушат е достатъчна предпоставка за възможни вируси, бактерии да проникнат в организма.
3
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някаква мода е да слагат залглавия с въпросителна. Мен ли питат или чета статия да се информирам. Ако знаят и пушат тогата защо е въпросителната. Никъде не съм видял на запад да използват въпросителни и то в заглавия, някаква нова модичка вкарват в бг-то