Може ли Южното Черноморие да остане на сухо?

Общината търси алтернативни начини за водоснабдяване
13 сеп 2020 09:30, Петя Славова
59
Може ли Южното Черноморие да остане на сухо?
Снимка: БГНЕС

Към този момент няма опасност Бургас и областта да останат на сухо. В това уверяват от водоснабдителното дружество в града и посочват, че водата ще стигне до началото на юни следващата година. Дотогава обаче очакванията са държавата да прехвърли на дружеството два язовира, а Министерският съвет да отпусне 60 млн. лева, с които да започне свързването им към водоснабдителната система.

От около месец се заговори за сериозен спад в нивото на язовир "Камчия", който захранва Бургас и Варна от години. Оказва се, че полезният обем в съоръжението към момента е почти два пъти по-малко, отколкото през август миналата година.

"Положението все още не е катастрофално, но принципно има голям проблем с попълването на дебита на "Камчия". Към днешна дата язовирът има някъде около 52-53 млн. кубика полезен обем", каза Димитър Гюров - говорител ВиК-Бургас. И допълни, че миналата година по същото време въпросната цифра е била над 120 млн.

Разтревожен е и министърът на околната среда и водите, който преди дни намекна за проблеми с водата по цялото Черноморие.

Още по темата

Дали язовир "Камчия" ще се напълни с вода зависи от това колко сняг и дъжд ще паднат в следващите месеци в Сливенския и Котленския Балкан. Експерти разясняват, че водите от снеготопенето и дъждовете в Сливенско се вливат в река Луда Камчия, която пълни обема на язовира. Ако и тази зима валежи няма, не е изключен и воден режим, подобен на този в Перник. Затова държавата и водоснабдителното дружество обсъждат спешни мерки.

"Има една идея, по която премиерът е възложил да работим - да задействаме три допълнителни язовира: за Варна – "Цонево", за Южна България – "Ахелой" и "Порой". Лятото, когато можеха да се правят всичките строително-монтажни дейности, малко или много го пропуснахме. Сега ще трябва да правим зимен героизъм. Другият вариант е да поправим изпускателните съоръжения на два от язовирите, да ги допълним тази година и през 2021-ва да ги използваме, защото водата в "Камчия" ще ни стигне до средата на лятото. Ние не можем да си позволим да провалим сезона", коментира пред Нова тв екоминистърът Емил Димитров.

"Ако "Ахелой" и "Порой" бъдат предадени на ВиК-Бургас за ползване, се надявам, че с гласуваните около 60 млн. лева този проблем ще бъде решен. Тъй като обемът на двата язовира е около 50 млн. кубика, това ще помогне да бъдат преодолени последиците от сушата тази година. До една година всичко ще бъде наред, надявам се, защото след това има обществени поръчки. Две пречистватени станции трябва да се направят и две помпени", каза говорителят на ВиК-Бургас.

Общината също не стои безучастна в решаването на проблема. Кметът Димитър Николов обясни, че вече втора година поставя проблема пред водоснабдителното дружество.

Освен традиционните източници на питейна вода, в общината в Бургас не отхвърлят и възможността да се използват модерни технологии като тази за пречистване на солената морска вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако няма вода - може!Ако има вода - също може!
48
0
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Тамън кат дойде време за избори ще стане като в Перник. После виновни ще бъдат четирите годишни времена и Костов разбира се?
47
1
 
2
 
! Отговори
Пунда Мента преди 3 години
Те вечи били изпуснали този летен сезон за ремонти. Ами да се омитат тогава. Какво са правили. Цялата държава е в небивала душа. Вместо да цвъкат фотоволтаици заскъп ток ддаим пълнят гушите да бяха залесявали мръсните крадци от Герп и присъдружните им ДПС.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гората ще си отдъхне ако държавата се управлява от българи а не от мутри - бивши комунисти които служат само на чужди интересикато банкянското комунистче
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
половината гори са изсечении продължават комбинатаза хртия в стамболийски гълта родопска гора тая дето се засаждаше 50-те години по ранодо 89 година работешесамо с дървесина само от комиабе каквото си надробиш сам никой не може дати го направи
44
0
 
2
 
! Отговори
Студент-лесовъд преди 3 години
Засега само едно горско стопанство, като че ли Асеновград, води някаква символична борба против корояда. Секачите (в нашия край са сливенски роми, нашите роми са в Слив. балкан, изобщо скрита картина) няма да се хванат да залесяват и да унищожават бръмбара. Плаща им се за да сечат. Секачите нямат специално работно облекло съгл. ЕС-норми, те нямат трудови договори и застраховки и им се плаща кеш. Ако Гешев се заеме само с това Министерство, ще излеза на контрапротест, сам, и ще викам:Слава Гешев!
43
0
 
4
 
! Отговори
Козяк преди 3 години
2011 год беше нанесена една лобистка поправка в Закона за гората, с която стопанисването, т.е. сеченето, беше предоставено на фирми-фантоми. Горските стопанства бяха обезправени и гората остана формално държавна собственост, но се владее от горската мафия. И те бързат! Защото има оплаквания от граждани вече до ЕК, в смисъл че унищожаването на гората е в грубо нарушение на "Зеления пакет". Така че може евентуално да се спре безогледната сеч ако се намеси Брюксел. А м-рТанева? Тя знае но е нула!
42
0
 
0
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 3 години
За 47. Звучи така като че ли на някакво ниво вече е решено и от утре ще се почне с мероприятията? Или това е само твое лично виждане?
41
0
 
8
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Решението в дългосрочен план е да се залесява масово. Да се ограничи сеченето на гори и да се създават нови.
40
2
 
10
 
! Отговори
Апокалипсис сега преди 3 години
Краят на държавата Българияя наближава - вируси, режим на водата, режим на тока, режим на парното, липса на здравеопазване, липса на образование, мръсотия и диви кучета по улиците, грабежи, убийства и изнасилвания, липса на съдебна система, липса на действаща полиция. Нооооо, за сметка на това има пътища, калпави ама ги има!
39
4
 
4
 
! Отговори
Пичага преди 3 години
До АнонименА червения кмет на Перник се справяше много добре ...ха ха ха !
38
1
 
11
 
! Отговори
Radoslav Radoslavov преди 3 години
Стига лъгахте хората.Варна и Бургас а както и цялото южно Черноморие имат вода до януари.Още по Коледа би трябвало да спре канчето. И каква от язовирите Ахелой и Порой,та в единият има едва 1.5 а в другия около 7 милиона кубика което нуждите за един месец на двата големи града. Няма да пиша за безхаберното изтачане на Жребчево, Копринка, и Цонево както и за качеството на водата с намалянето на водните обеми.Водния режим е неизбежен да не казвам пълно безводие. Така хора пригответе се!
37
3
 
11
 
! Отговори
Гарантирано от Герб преди 3 години
Кризи навсякъде и във всичко.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В природата нищо не се губи,ходиш по малка нужда и всичко по естествен път се връща в Черноморието най-вече северното..
35
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Самото черноморие едва ли. Черно море трудно ще се изпари.
34
1
 
16
 
! Отговори
Bbb преди 3 години
Баба Ванга го е написала и казала по точно. Ще затваряте вода в буркани. Изсекохте горите *** мръстни.
33
0
 
16
 
! Отговори
аз да ви преди 3 години
И още един проблем не е споменат в тая статия. ПОГОЛОВНОТО БЕЗКОНТРОЛНО ИЗСИЧАНЕ НА ГОРИТЕ с цел износ на дървен материал и за горене. Това безумие продължава и то така като ,че техните деца няма да живеят тук....Горите задържат влагата и привличат дъждовете.....
32
1
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Може, в България всичко може! България е страната на неограничените рушвети, ако имаш да си плащаш. А забравих да кажа, засуха братя, засуха.
31
1
 
8
 
! Отговори
Ямболски Цървул преди 3 години
Може. Напълнете Черно море с ракия и ме пуснете за една седмица!
30
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДемек всеки ден да вали ще се вдигне с цели 36см... без да броим изпарението...