Има ли вода в язовирите, проверява Емил Димитров

МОСВ прави усилие да запаси ресурсите им за следващата година
6 сеп 2020 15:29, Петя Славова
10
Има ли вода в язовирите, проверява Емил Димитров
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров започна проверки на място на язовирите "Ястребино", "Тича" и "Цонево". Проверките са във връзка с предстоящите през следващата седмица поредица от работни срещи в изпълнение на възложената от министър-председателя Бойко Борисов задача за взимане на мерки за осигуряване на допълнителни източници на вода за населението, земеделието и енергетиката през следващата 2021 г. във връзка със засушаването.

При посещението си на яз. "Ястребино" днес министърът съобщи, че от него не се предвижда ползване на повече вода за други нужди, освен за питейно-битово водоснабдяване. Той посети и новия сондаж в Търговище, от който ще се ползва вода за промишлеността. "Това е стъпка в правилната посока за икономии и пестене на вода", заяви министър Димитров. Той поясни, че досега за промишлени нужди се е използва питейна вода от язовир "Тича". След пускането в експлоатация на новия сондаж най-големия промишлен потребител "Шишеджам" ще има независим източник, няма да ползва питейна вода и ще икономиса около 25% от водата, ползвана досега от язовир "Тича".

Още по темата

Министър Димитров припомни, че още в началото на лятото е дал указания на местните власти в експлотационните дружества в Търговище и Шумен и за търсене на алтернативни източници, но докато Търговище вече правят стъпки в тази посока, Шумен все още не са  предприели действия, въпреки наличието от десетилетия около 40 изградени сондажа, повечето от тях захранвали с питейна вода Шумен преди да започне захранването му от изградения за земеделски цели яз. "Тича".

С цел осигуряване на водни количества от комплексните и значими язовири, управлявани от Министерство на околната среда и водите в следващите седмици министър Димитров ще проведе срещи с ръководствата на държавните ведомствата, отговорни за водния сектор и експлотационните дружества.  Ще бъдат обсъдени решения за осигуряване на води за нуждите на всички ползватели с приоритет питейно-битово водоснабдяване, както и възможностите и разрешителните режими по отношение алтернативни собствени водоизточници.

Всички усилия на МОСВ са насочени към запазване на ресурса в язовирите и съхранение на водата в тях за следващата 2021 г. В тази връзка през изминалите месеци министър Димитров посети голяма част от язовирите, осигуряващи водни количества, както на  питейно-битово водоснабдяване, така и за земеделието, енергетиката и промишлеността. През 2020 г. бяха предприети редица мерки и ограничения на водоползвателите, които допринесоха за акумулиране на воден ресурс в язовирите за питейно-битово водоснабдяване.


10
Още от Страната
Плажът Силистар отново е пълен, а спасител няма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Вачо преди 2 седмици
Каква вода бе,те са пълни със сняг бе.
8
0
 
4
 
! Отговори
Ревизоро на Язовиро преди 2 седмици
От джипката в лодката. Демек, вижте ни, вършим работа, ходим до там, гледаме за нередности. И като ходите какво? Колко дървета бяха изсечени поголовно? Кой трябва да ги спре мародерите?
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като го гледахме как проверява подпорни стени на морето, по-добре да не проверява...
6
0
 
5
 
! Отговори
В тая лодчица влезна преди 2 седмици
Ли че като му гледам килограмите, може и да не излезне
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Идьотщината в държавата е пълна.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лично Борисов трябваше да отиде да провери, ама за чий ни е тогава?
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дригите ги уволнете9Разни калинки и калинчовци) щом министъра трябва да я върши тази работа.
2
0
 
7
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 седмици
те всички са такива у БГ за тва няма мърдане напред!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не знам дали тоя министър е ново дъно за ГЕРБ, но е на дъното със сигурност. Нагъл корумпиран ***.