При над 6 по Рихтер: Само половината сгради у нас ще издържат

Панелките нямало да паднат, но щели да пострадат сериозно
120
При над 6 по Рихтер: Само половината сгради у нас ще издържат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При силно земетресение от над 6 степен по скалата на Рихтер биха издържали едва около половината жилищни сгради в България.

Според проф. д-р инж. Петър Павлов, ръководител на Националния център по сеизмично инженерство към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), останалата половина от жилищните сгради биха издържали силен трус, без да паднат, макар и с големи повреди, включително и панелните и тези с конструкция ЕПК.

Още по темата

„Немалка част отговаря на изискванията, особено строеното след 1987 г. Може би има един период през 90-те години, когато е възможно да има пропуски поради бума на строителството тогава и леко занижения контрол и надзор“, обясни експертът пред „Монитор“.

По думите му най-рискови са по-старите сгради, които са тип „безскелетни конструкции“, като например тези с дебели глинени стени, без стоманобетонен скелет. Също така някои със скелет, но чиито преградни стени от тухли четворки нямат добра връзка с него. Вътрешните стени са с прекалено голяма площ, без вътрешни обрамчвания за връзка със скелета, т.е. бетонните колони са на големи разстояния. „Такива повредени сгради видяхме наскоро в Албания. Там железобетонната част беше оцеляла, но стените вътре бяха паднали. Подобни сгради има и в България“, добавя професорът от УАСГ.

Според болшинството експерти особено рискови при силно земетресение са и къщите по селата, строени без проекти и с нискокачествени материали. Много често в тях липсват основните носещи елементи - антиземетръсни шайби, колони, дори пояси. Подобен тип конструкции няма как да устоят на очакваните за територията на нашата страна силни земетресения.

Част от сградите у нас са строени до средата на миналия век и не са били изчислявани срещу сеизмични въздействия, но те имат някои немалки предимства. Правени са с качествени материали, тухлените стени са с голяма дебелина и са от плътни тухли, които имат високи якостни качества. Старите кооперации са сигурни, ако в тях не са правени преустройства, особено в партерните етажи, без да са предвидени мерки за усилване. Не е тайна, че през последните 30 години партерните етажи на много постройки бяха преустроени в магазини. Бяха премахнати основни носещи елементи, което влияе отрицателно на сеизмичната им устойчивост.

Важен елемент от осигуряването на антиземетръсната устойчивост на сградите са научните изследвания. От известно време се лансира идея за закупуване на нова техника в България, позволяваща да се имитират земетресения, и по този начин да се тестват строителни материали и конструкции. За целта се търсят и необходимите средства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕТО НЯКОЛКО ДУМИ ЗА КРУПНИШКОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ОТ 1904 Г-7,8 СТЕПЕН ПО СКАЛАТА НА РИХТЕР!КРУПНИК И СИМИТЛИ СА ИЗРАВНЕНИ СЪС ЗЕМЯТА...В БАНСКО СА РАЗРУШЕНИ НАД 200 КЪЩИ(ПОЧТИ ВСИЧКИ)СПОРЕД ОЧЕВИДЦИ ЦЕЛИ РИДОВЕ СЕ СВЛЕКЛИ ЗА СЕКУНДИ ПРЕД ОЧИТЕ ИМ,А РЕКА СТРУМА ИЗЧЕЗВА НЯКЪДЕ В ОГРОМНИТЕ ПУКНАТИНИ.ПРИЧИНАТА ЗА МАЛКОТО ЖЕРТВИ Е,ЧЕ ПОВЕЧЕТО КЪЩИ БИЛИ КИРПИЧЕНИ И НИСКИ,А И СЪЩО ПОВЕЧЕТО ХОРА БИЛИ НА ПОЛЕТО.И ДНЕС НА ХОРАТА ПОД ПИРИНА ИМА НАСТРЪХВАТ КОСИТЕ ЗА РАЗКАЗИТЕ НА ТЕХНИТЕ ДЯДОВЦИ И ПРАДЯДОВЦИ.
85
3
 
13
 
! Отговори
civil Eng преди 3 години
7 по Рихтер във Вранча през 1977 беше тест за устойчивост в реални условия на панелките. Устояха. Новото строителство на колко по Рихтер ще устои ? Цените на панелките няма да паднат, колкото и да им се иска на някои.
84
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименбългария е земетръсна зона-не напразно през 1904 година в село крупник благоевградско става едно от най-силните земетресения в континентална европа с близо 7 дори 8 по скалата на рихтер...земетресенията са били всъщност две в разстояние на 20 минути.прочети за софийското земтресение 1858 г.за каварна 1901 г.,за чирпан 1928 г.
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименне дай си боже както се казва...а ако се случи през нощта както в турция 1999 г.не ми се мисли.имам един познат турчин,който тогава е бил близо до епицентъра.той казва-такъв ужас не пожелавам на никой да преживее.докато се събудиш и осъзнаеш какво става вече си затрупан.
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
истината е,че от 1858 г. в района на софия не е ставало разрушително земетресение.става въпрос за земетресение с епицентър софия и околността.това вече е обезпокоително,защото тази енергия в земните недра се трупа и колкото повече минава времето толкова по унищеожителен ще е труса.така че вероятността софия да бъде разлюляна от такъв трус нараства.например за района на скопие се случват земетресения като това 1963 г.на всеки 500 години.
81
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Връзките между панелите е посредством заварки. При санирането на панелните блокове се установява , че много от фугите са компрометирани и това довежда до разяждане на заварките. Така, че през 1977г. панелките може да са устоели ,но тогава още заварките не са компрометирали. Така ,че не дай се боже да стане по-силно заметресение.
80
5
 
11
 
! Отговори
civil Eng преди 3 години
Панелките устояха при 7 по Рихтер от Вранча през 1977 година. Новото строителство дали е тествано в реални условия при 7 по Рихтер ?
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тия, които ще издържат, няма да стават за живеене.
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В."до 38 Умник))--Другарю - говоря Ти за вътрешната конструкция на Панела"Другарю, аз видях за какво говориш. Просто си личи, че идея си нямаш, че ако панелата фейлне при земетресение ще е заради свръзките, а не заради дупките за изолация :))))))
77
0
 
6
 
! Отговори
sss преди 3 години
До АнонименТи наясно ли си с нормите за ядрена централа? Там бетона почва от 50 см нагоре заради радиацията. Отделно има изискавания и за оборудването... Панелни сгради в България не се строят от около 30 години.
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 83: "В България има строителен надзор и новите сгради се строят съгласно новите противоземетръсни изисквания заложени в ЗУТ."ДНСК е една от най-корумпираните структури в страната. Строителен контрол в общините са веднага след тях! Изказвате се като голям познавач, ще споделите ли защо южните райони между Цар Борис Три и бул. България спряха да се застрояват с високи ЕПИ а преди няколко години отпадна проектът за метро там?
75
0
 
11
 
! Отговори
До 83 преди 3 години
Ми аз и не искам да ги плаша! Но вижте в така наречения строителен надзор дето вие си мислите, че го има, та вижте какви пътища се строят! Построи се пътя открие се на следващия ден се почва неговия ремонт! колкото до строителен надзор над частни строежи струващи по 2000-3000 евро квадратния метър! Еми там дори ти няма как да не повярваш, че някакъв строителен наздор ще ги спре да изакат нещо си! Та така за прословутия ни строителен надзор!
74
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на панелките като им изпопадат стълбищата и стотици хиляди души ше се окажат в капан , последващите вторични трусове ще ги довършат .
73
3
 
6
 
! Отговори
Я преди 3 години
Май се канят да ни треснат задължителна застраховка,саниране,гръмоотвод и други алабализми.Собствен дом?Да,ама друг път.
72
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 80В Турция няма строителен надзор както е в България.В България има строителен надзор и новите сгради се строят съгласно новите противоземетръсни изисквания заложени в ЗУТ.Не плашете хората излишно с глупости!
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не плашете хората излишно!Първо, като се говори за сгради, това е толкова общо, че няма накъде!Сграда е и атомната електроцентрала в Козлодуй! По-точно е комплекс от сгради.Доказателството е по време на голямото земетресение в Румъния през 1977г., при което на централата и няма нищо. Нали ако имаше щеше да стане като в Чернобил!Същевременно много жилищни сгради в Свищов се срутват, при което има много жертви. Новите панелни блокове се строят със противоземетръсни изисквания.
70
0
 
16
 
! Отговори
quaky преди 3 години
В Търново има къщи на по 400 години, преживели дузина силни земетресения в т.ч. и горнооряховското 1913 година - основите камък нагоре кирпич, гредоред и като заклати поведението им е, като голяма плетена кошница - люшка се наляво надясно и толкоз никога не пада, живея в подобна 100 годишна и не я заменям за така с железобетонна конструкция в никакъв случай!
69
2
 
11
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи тука ше се повтори както ев Турция! Там също е имало същия строителен бум както при нас! Сторояло се е поголовно! Но след земетресението 1999г и последвалите го по-слаби през годинитите се вижда, че цели квартали с новопостроени жилища стават пустеещи земи! Не поради друго ми се оказало, че там няма здрава постройка останала! Даже къщи строени стотици години преди това са оцелели но не и новите сгради! Няма какво да се лъжем! Ще стане точно като в Истанбул! Само, че ще имаме здрави панелки
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изпекли са си работата "инвеститорите" с новото строителство! Всяка сграда се строи от специално регистрирано за нея ЕООД, фирмата майка е Офшорка! Никого не можете да осъдите, дори след 20 години, колкото траят подобни дела в България!
67
0
 
2
 
! Отговори
случка ще се случи преди 3 години
До .Да, на професора може да му се случи Трудова злополука, каже ли истината.