При над 6 по Рихтер: Само половината сгради у нас ще издържат

Панелките нямало да паднат, но щели да пострадат сериозно
120
При над 6 по Рихтер: Само половината сгради у нас ще издържат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При силно земетресение от над 6 степен по скалата на Рихтер биха издържали едва около половината жилищни сгради в България.

Според проф. д-р инж. Петър Павлов, ръководител на Националния център по сеизмично инженерство към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), останалата половина от жилищните сгради биха издържали силен трус, без да паднат, макар и с големи повреди, включително и панелните и тези с конструкция ЕПК.

Още по темата

„Немалка част отговаря на изискванията, особено строеното след 1987 г. Може би има един период през 90-те години, когато е възможно да има пропуски поради бума на строителството тогава и леко занижения контрол и надзор“, обясни експертът пред „Монитор“.

По думите му най-рискови са по-старите сгради, които са тип „безскелетни конструкции“, като например тези с дебели глинени стени, без стоманобетонен скелет. Също така някои със скелет, но чиито преградни стени от тухли четворки нямат добра връзка с него. Вътрешните стени са с прекалено голяма площ, без вътрешни обрамчвания за връзка със скелета, т.е. бетонните колони са на големи разстояния. „Такива повредени сгради видяхме наскоро в Албания. Там железобетонната част беше оцеляла, но стените вътре бяха паднали. Подобни сгради има и в България“, добавя професорът от УАСГ.

Според болшинството експерти особено рискови при силно земетресение са и къщите по селата, строени без проекти и с нискокачествени материали. Много често в тях липсват основните носещи елементи - антиземетръсни шайби, колони, дори пояси. Подобен тип конструкции няма как да устоят на очакваните за територията на нашата страна силни земетресения.

Част от сградите у нас са строени до средата на миналия век и не са били изчислявани срещу сеизмични въздействия, но те имат някои немалки предимства. Правени са с качествени материали, тухлените стени са с голяма дебелина и са от плътни тухли, които имат високи якостни качества. Старите кооперации са сигурни, ако в тях не са правени преустройства, особено в партерните етажи, без да са предвидени мерки за усилване. Не е тайна, че през последните 30 години партерните етажи на много постройки бяха преустроени в магазини. Бяха премахнати основни носещи елементи, което влияе отрицателно на сеизмичната им устойчивост.

Важен елемент от осигуряването на антиземетръсната устойчивост на сградите са научните изследвания. От известно време се лансира идея за закупуване на нова техника в България, позволяваща да се имитират земетресения, и по този начин да се тестват строителни материали и конструкции. За целта се търсят и необходимите средства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При 1000-1500 евро на квадрат са стабилни Сградата ще падне , но цената НЕ !
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПросНарод= пропаднала държава
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен ми е чудно и друго. Понеже вече стават все по-популярни застраховките в такива случай,та ако стане нещо такова кой гарантира,че компанийте няма да кажат,че нямат пари да изплатят застрахованите и няма да фалират нарочно след като вече са взели парите. Както стана с туристическия бранш с коронавируса. Сега пари не връщат щото нямали ,а обещават уж ваучери за догодина. А догодина я ги има я не.
43
3
 
7
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
До ХрушчовкиПри соца беше нормално секс между мъж и жена.При фасадната демокрация - гeйски работи, ни казват.
42
3
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Мечтата на капиталистът е -Робът който му работи -после да е на квартира при него -И така да му вземе обратно и без това малката заплата!!
41
3
 
14
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Другаря Плeвeнeлиев каза, че ще излезем масово на квартири, понеже така било(80%) на Запад.Очаквайте НЕПОСИЛНИ данъци !
40
2
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Най опасни са Кооперациите 90те години строени- Тогава всеки се правеше на Строител и строеше както му "падне" Повечето такива Кооперации стъпалата им вътре -едно с едно няма еднакво- Нямат асансьори и ако имате едро куче- винаги ще слиза "на кълбо" по стълбите!!
39
8
 
11
 
! Отговори
Хрушчовки преди 3 години
Комунисти, защо взехте къщите на хората и ги навряхте в кутийки? Като се изрежеш да разбере целия вход, също така целия вход знае кога правиш секс и общо взето знае повече неща за живота ти отколкото ти самия. Зайци в клетки. Така се възпитава и стадно чувство.
38
0
 
16
 
! Отговори
Левков преди 3 години
В Малинова Долина има една 9- етажна многофамилна жилищна сграда...известната Орсова Пирамида...Тя е с формата на подкова:)) При Пернишкото земетресение през 2012.се огъваше като макарони...Едва не падна!? А този блок е почнат през...1990 г.и още..НЯМА АКТ 16 !!! Каквато ни държавата и нейния 30- г.преход...такъв и този блок пирамида!! Надзорните фирми...капачка голяма..а ДНСК спинка дълбок зимен сън!! Нима забравихте за ..законния сарай на Доган Ага на Росенец??
37
2
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
до 38 Умник))--Другарю - говоря Ти за вътрешната конструкция на Панела- Тя е здравината и краят и излиза за заварката -какво значение има заварката -ако вътре всичко е ръжда?? да не говорим че изолацията в Панела се е "стопила" с годините и даже мишки се качват до горните етажи вътре в панелите))
36
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия грозотии и без това не трябва да ги има, това е като от филм на ужасите, като от книга на Оруел.
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, хайде да не се караме за старо и ново строителство! И днес, както и преди има едни хорица дето строят както им падне и тежко и горко на тия дето живеят в стоеното от тях. За старото строителство е същото, има сгради дето и с динамит не можеш да помръднеш и други дето здраво са се напукали! Проблемите са както в контрола, така и в съвестта на стоителя! Ние сме тези, които трябва да изискваме от тях и да ги контролираме!
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност идеята на санирането не е топлоизолацията, а именно ревизията на връзките между панелите и където има проблемна връзка, се зачиства и заварява наново, маже се с някакъв антикор да не ръждясва и кара още 50 години.
33
3
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
молете се да не става - лошото е -че от доста години не е имало земетресения в Турция и Румъния - явно вече "нещата' са под напрежение
32
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.Умрях от смях докато ти четох поста: другарю, панелките ако ще падат ще е заради изгнили връзки МЕЖДУ отделните панели, а не заради дупки в тях, а такива изгнили връзки БОЛ, защото едно време така се строеше: небрежно и без много много да се мисли за това как се правят нещата. Лично съм виждал при инспекции оголени (и съответно изгнили) такива панелни връзки.
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
- Сегашното ново строителство, което на 99% е строено с нискокачествени материали. Само за инфо, наскоро видях, как в една площадка вкарват арматурата преди изливането на бетона. Беше с дебелината на косъм...------Много ти разбира тиквата...А случайно да си виждал с какъв бетон се налива сега и с какъв едно време? Не знам някой сега да слага по-малко от В-25 или В-30, а наскоро гледах един стар проект от комунистическо време, колони и плочи от В-15. Сега В-15 и на огради не слагат.
30
4
 
5
 
! Отговори
> преди 3 години
Ама как, нали по време на Комунизма всичко се е строяло КАЧЕСТВЕНО?Какви са тия "глинени стени", сгради където бетонните колони са прекалено надалеч и "къщи строени с некачествени материали" и ЗАЩО след 87ма се е строяло качествено?
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво е да се говори на тези теми! България е сравнително спокойна от сеизмична гледна точка, но 77 г доказва, че проблемите в съседите може да ни докара много главоболия! В Турция и в Румъния има зони, които са доста опасни, няма как да не ги усетим ако там стане нещо! А и ако почнат да дълбаят за газ, представете си празните кухини и слягабето им какво чудо могат да докарат. Хубаво е да се мисли сега, че да не си патим след години!
28
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сградите не знам, но е сигурно, че съвсем скоро пада от власт фашистът румен радев ветото и попада в затвора.
27
4
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Панелките вече не са здрави- над 40 г са,, и имат тежки щети нанесени от собственици искащи от 60кв м апартамент -да направят 100кв м- Да не говорим че санирането допълнително нанесе поражения с хиляди дупки от свредла и пробиване на панела -който в идеята си е -да панел запечатан -за да не ръждясват заварките свързващи го!!