През XXI: Живот в лишения за 1.3 милиона българи през 2019 г.

Хората живеят на кредити, харчат за лекарства, нямат за битови сметки
15 сеп 2020 08:39, Петя Славова
76

По данни на НСИ за 2019 г. най-бедните 10% от българите получават едва 1922 лв. годишно или 160 лв. месечно. А от социалното министерство отчитат над 1.3 млн. души, които живеят под прага на бедността. И предлагат неговият размер да се повиши с 6 лв. за следващата година.
Още по темата

Татяна е сред хората, които трудно се справят с финансите си. Жената получава минималния размер пенсия на месец. Налага й се да работи, за да се справи с разходите си. "Взимам кредити, погасявам ги с наеми от земи", разказва тя пред Bulgaria ON AIR.

Споделя, че много от познатите й са в подобна ситуация.

По думите й около 100 лв. дават за лекарства и не се справят със сметките, издържат се с кредити.

Предложенията за прага на бедността срещнаха подкрепата на бизнеса. Синдикатите приветстваха идеите частично. Друга мярка обаче не получи одобрението на социалните партньори – при неверни данни от ТЕЛК решения, медицински комисии към НОИ да искат допълнителни изследвания и преразглеждане на определението. А мотивите на синдикати и работодатели са различни.

От ресорното министерство направиха анализ и на прилаганата икон.мярка за подпомагане по време на пандемията, известна като 60/40. Социалните партньори настояват тя да бъде удължена и след 1октомври, а от бизнеса призоваха за разработването на цялостно антикризисно законодателство за справяне с подобни ситуации за в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"над 1.3 млн. души, които живеят под прага на бедността" Иначе "бизнеса" не иска да вдига минималната заплата!
32
5
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
160 лева е социалната пенсия и нея я получават лица над 70 годишна възраст без трудов стаж и осигуровки.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Налага й се да работи, за да се справи с разходите си." - ей тук вече ме отвратихте. Дай да спрем да работим всички, да видим от къде ще идват пари, стоки и услуги.
30
1
 
8
 
! Отговори
ДС преди 3 години
Нас голямата кражба роди ни,ще ви грабим мандат след мандат,Горбачов съдбата уреди ни,ние пък бай Тошо го свалихме,за да сме най-богатите сега !
29
3
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Земя като една човешка длан,тук ДС сътвори си Рай голям.Затуй си днес един обран бостан,защото тук е най-крадлива эraн !
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е така защото се хвърлиха и хвърлят милиарди в четиригейски града. София най пропаднал, Пловдив, Варна, Бургас
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и аз 2019 се лишавах от почти всичко и на края на годината имах 40 900 лева спестени. но не съм си купувал нищо
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изненадани - няма!Гарантирано от ГЕрП-И.
25
1
 
6
 
! Отговори
Баджанака на кауна преди 3 години
До ЕлектраЕх тоя Бойко бе от първи в света и най мошната икономика сега сме обедняли, и Нинова няма какво да приватизира.
24
4
 
6
 
! Отговори
Електра преди 3 години
Тц тц тц тц, а бяхме първи всвета и бяхме построили комунизма...
23
4
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
Гласоподавателите на БСП намаляват.:))))))
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
който не вярва на бкпдовечера на протеста да изметем комуниста второ поколение от банкя
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
eeee каквото надробиш ще си го сърбаша сега фондазииките като отровено общество и америка за българия да покажат до къде докараха българия с кадрите които изкадруваха за 30 годинимошенник до мишеника мила моя майнольокойто веднъж са го яхнали от краваршингтон - умиране има измъкване нямая вижте с колко е скочил дъла на държавицата ни за 10 години- 3 пъти и сега се раздават пари на колпак от тия заеми а ще ги плащаме със земята си хората вече никой не ги брои- честито
20
1
 
6
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
България днес в 21-ви век,със глас горко да заплаче човек.Защото тук един за да е добре,мнооого други трябва да са зле.Излъгаха ни за демокрация,за европейски капитализъм,а пък командва ДС-мафия,по-лошо е от социализЪма.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До опетковТе винаги си намират някоя която да им каже каквото искат да напишат.Нещо не разбрах от статията, тая жена колко пари получава. Внушението, че и тя е "така" нищо не ни казва за това. 100 лева за лекарства означава, че е с хронични болести. Какво е работила в живота си и пр интересни въпроси, които обикновено дават яснота, защо някой е на положението в което се намира.Българинът е ЦАР ТАРИКАТ. Винаги нещо крие и само ако го хванат "Ама, ама ..."
18
6
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
В живота винаги е имало донори и реципиенти, както в медицината така и в социалния живот ... хора които предприемат рискове, развиват бизнес, осигуряват работни места и пълнят бюджета, за да могат други зял живот да висят на врата му, под предлог че са болни, многодетни и нетрудоспособни ... Гаврошовците и братчетата им, както ги е описал Смирненски ги има във всяко едно общество и вината за това е както в обществото, така и в самите гаврошовци ... !!!
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НямВсички знаете че сте дъно, това е така.Само не разбрахме нормалните хора защо това трябва да ни притеснява?
16
0
 
9
 
! Отговори
опетков преди 3 години
До Анонимен2 Ти сериозно ли? Като погледна от прозореца отдолу само мерцедеси, беемвета и други лъскави коли. Това са другите 89% "мизерстващи " българи. Има много хора, надвили на масрафа си, но незнайно защо не обичат да се хвалят, а схленчат и се правят на бедни. Официалната статистика не може да "хване" мошениците, наркобизнеса и десетки други далаверки, с които българинът пълни джобовете. Попитайте бедната женица колко имоти има и какви наеми от тях взема.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде Радев, вади твоя проект за нова конституция. Вади и твоя план за вадене на България от мизерията. И визията за смачкване на корупцията и шуробаджанащината, които са непознати за теб, май. Тези напъни да не завършат с един протяжен звук и задушлива миризма. При което излъчилият ги мълчи конфузно.
14
1
 
6
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Хората живеят на кредити, харчат за лекарства, нямат за битови сметки========================================================Видях ги тези, дето са взели кредит за да дойдат на море.После цяла Зима ще го изплащат и гладуват, няма да им стигат парите за битови сметки, а за лекарства ?!Пази Боже !!А иначе дойдоха с свръхпретенции.Кой знае в каква квартира-дyпkа живеят у Софето ?!