След пенсия хората у нас взимат едва 40-45% от дохода от заплата, малко е

Проблеми в пенсионната система без законодателни промени
219
След пенсия хората у нас взимат едва 40-45% от дохода от заплата, малко е
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Липсват очакваните промени в Кодекса за социално подпомагане, а времето минава и ако не бъдат гласувани до края на годината, в следващата година можем да се изправим пред сериозен проблем в пенсионната система. За това предупреди пред БНР доц. Жеко Милев, преподавател в УНСС.

Още по темата

Той подчерта, че „когато става въпрос за пенсионна система, бързи и лесни решения няма“.

„Даването и на минимална сума е положително, но преизчисляването на пенсиите и вмъкването на нов компонент би могло да допринесе повече“, коментира експертът.

Доц. Милев подчерта, че „когато се говори за адекватност на пенсиите, има общо правило – адекватна е онази пенсия, която замества предпенсионния доход 70-75%.

„В България пенсията замества 40-45% от дохода, който лицето е получавало преди пенсиониране. Пенсионерите са най-голямата група от обществото, изложена на риск от бедност. Реформата от 2000 година целеше да достигне ниво 75%, но затова е необходимо всяко едно лице да се осигурява в трите стълба на пенсионната система. Първият стълб продължава да е доминиращ и ще бъде такъв. За съжаление, там размерът на пенсията зависи от съотношението работещи - пенсионери, което в България е едно най-неблагоприятните в цяла Европа. У нас един работещ трябва да осигурява пенсията на един пенсионер. Ако погледнете бюджета на фонд „пенсии“ на държавното обществено осигуряване, ще видите, че основното перо в него отиват за изплащане на пенсии“, каза той.

Доц. Жеко Милев препоръча осигурените лица да спестяват в трудово-професионалния си живот, „ако искат, когато дойде времето за пенсиониране, да получават адекватна на предпенсионния си доход пенсия“.

„Пенсионните фондове са една от тези опции. В момента те не са лош вариант, но там всичко е доста индивидуално, защото има хора, които се осигуряват на пълния размер на своите възнаграждения, но има и други, за които липсват големи периоди на осигуряване“, обясни той.
 


219
Още от Страната
Съдебните охранители от днес излизат на протест
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Със стаж 49г вземам 500лв пенсия
188
0
 
3
 
! Отговори
До Дебил депутат преди 4 седмици
Проблемът е в това, че с един и същи стаж, с една година разлика, от една и съща професия хора са с по 300 лева разлика в пенсиите! Това го направиха правителствата преди ГЕРБ. Те индексират, но индексацията не изравнява разликите! Проблемът със старите пенсии е фундаментален. Протестиращите и симпатизантите им пет пари не давате за подобни проблеми и само ревете оставка за да дойдат ПАК тези които създадоха проблемите! Оплаквате се за тавана на пенсията (долу постове) и сте далече от реалните грижи на хората. Затова нямате подкрепа!
187
1
 
3
 
! Отговори
Дебил депутат преди 4 седмици
250 лв минимална пенсия със стаж ви е малко,така ли?
186
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Който от младите си мисли че ще види пенсия много се заблуждава. Дуржавата е тръгнала по нанадолнището с 200. Такова нещо няма спиране докато не станем по зле от Сомалия. Пенсия след 30г няма да има, пак ще са изкрадени, пак няма да има, пак не разбрали и незнаещи.
185
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На Ганьо всичко ми е малко, малко му бях 500г робство, малко ми бяха 30г преход, малко му бяха кражбите и апартаментите. Ганьо само реве а нищо ама нищо не прави.
184
0
 
5
 
! Отговори
До Докога г-н Борисо преди 4 седмици
Много по-голям проблем имат пенсионираните по времето на Костов и комунистите преди него! След над 40 години трудов стаж те трябва да живеят на 250 лева. Говорим за висококвалифицирани кадри които са строили тази държава, това независимо от некадърните номенклатури които я управляваха. Тези хора са благодарни за "изкуствено създадения таван на пенсиите" понеже чуството за несправедливост е ОГРОМНО, когато си се пенсионирал малко по-рано от колегата ти коэ по новата система с "пенсионни вноски" и за теб не стигат парите за да има за тези с вноските. Много сте далече от реалните проблеми на хора
183
1
 
4
 
! Отговори
Кико преди 4 седмици
Съдиите които трябваше да отсъдят правилно ли е да ти е изчислнена пенсия 1500лв а да получаваш 1200 при тях няма таван.
182
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Герберуги крадци, спрете да крадете и пари ще има за всичко.
181
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Току виж след някоя година е кмет
180
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А товае поредното човече на бсп Жива и здрава партията маика гое създала с честен труд
179
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Днес един ми каза твоята работа е злато.Погледнах го пък си викам Съби съби ела да видиш как се изкарва хляб по 12 часа че и по 24 че като теб само да лежи и се мята на кафета и оперативки и разведки сутрин рано по хиляда и отгоре да зима се пита кои лежи Съби аз които се пребиват от работа от която нямаш понятие или ти да топиш хората и град Ловеч
178
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
срам и позор Гербераст крадлив Мухобойко
177
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Програмист съм и ако трябва да си събирам пари от сега, за да не умра от глад на старини, то тогава що изобщо плащам осигуровки!? Над 1000 лв месечно от заплатата ми отиват за държавата. Значи доколкото разбирам пенсия няма да видя, а дори и да видя ще е мизерна. Явно е добре още в понеделник да говоря с шефа ми и да почне да ме осигурява на минимална и да ми дава остатъка на мен лично. 1300 лв допълнително добре ще ми влязат.
176
2
 
10
 
! Отговори
геро преди 4 седмици
Аз работих като барман през периода 1997-2002,като всеки януари подписвах анекс към договора си.Представете си колко изненадан бях през 2006 като реших да си проверя стажа в НОИ.за 6г имам внесени осигуровки само за януари 2001г.И отгоре на всичко съм плащал по 15лв на шефа за да ми внася осигуровки.
175
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Доцентчето явно владее хватките на професорчето Румен Гечев как се фалира държава и банкова система, как пенсии стават по 8 щ. долара .
174
12
 
10
 
! Отговори
absurd преди 4 седмици
Ей затова се осигурявам на 4-ри часа на минимална,нямам никакви
очаквания за пенсия,така поне не се чувствам тотално обран.Размерътна пенсията трябва да е еднакъв за всички
173
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А ПРИ ТАТО БЕШЕ

ЦЕЛИ 80%!!!!
172
11
 
12
 
! Отговори
Докога г-н Борисов? преди 4 седмици
Господин Борисов, защо наложихте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно внасяха своите реални пенсионни вноски. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат реалните пенсионни вноски при положение, че няма да получат съответстващите си определени им от държавата пенсии. Така изкуствено се създава "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски? Няма я! Докога само едни и същи пенсионери ще бъдат наказвани и ощетявани ? Рано или късно от Европа ще потърсят сметка за това!
171
2
 
25
 
! Отговори
Иро преди 4 седмици
"У нас един работещ трябва да осигурява пенсията на един пенсионер"- а защо работещ гражданин ще издържа пенсионер, нали докато е работил този пенсионер си е внасял осигурителните вноски?
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
инфлацията в Германия е била с милиарди и билиони