Варна и Бургас не са заплашени от режим, водата в яз. "Камчия" била достатъчна

Цената на водата няма да се повишава, успокои зам.-министър Нанков
19 сеп 2020 19:17, Анисия Иванова
29
Варна и Бургас не са заплашени от режим, водата в яз. "Камчия" била достатъчна
Снимка: БГНЕС

Варна и Бургас не са заплашени от воден режим, дори да няма валежи още година и половина, водата в язовир "Камчия" е достатъчна, а цената на водата няма да се повишава - това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"Обемът на яз. "Камчия" е над 125 милиона кубика - над 50 милиона е полезния обем. Това е един от единадесетте язовира за питейно битово водоснабдяване държавна собственост, но стопанин е съответният ВиК оператор.

Още по темата

Бургаското водно дружество е изнесло данни, че яз. "Камчия" има налични обеми, които могат да осигурят непрекъснато, без каквото и да е поскъпване на цената на водата, водоподаване и за бургазлии, и за варненци за поне 12 месеца. Ние в момента изпълняваме проект за 100 милиона, който включва веднъж, подмяна на водопровода "Златни пясъци", водоснабдителната система на няколко от варненските квартали и целия водопровод по така наречената деривация "Китка". Така ще се намалят водозагубите с енергоефективни помпи, евентуално бъдещо захранване за водните нужди на Варна от деривацията "Китка", за да не доведе това до повишаване на цената на водата", каза заместник-министърът пред БНР.

Нанков отбеляза, че нито ВиК операторът, нито министърът на регионалното развитие, нито още по-малко на околната среда и водите са субектите, които могат да определят или коментират цените на водата. По думите му има независима комисия по енергийно и водно регулиране, която е ангажирана и под чийто контрол е цената на водата.

Няма съмнение обаче, че ако водата се добива от деривация "Китка" или от карстовите извори чрез изпомпване, това ще доведе до повишаване на цените, тъй като не е гравитачна, както от яз. "Камчия", добави той.

"Чух някакви спекулации за увеличение цената на водата във Варна - че ще стане 5.50 - 6.00 лева. Абсолютни спекулации. Знаем, има социална поносимост, основната компонента във формирането цената на водата. Независимият регулатор КЕВР решава. Но такова шоково поскъпване е немислимо и няма да има.", категоричен е той.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да пият вода от варненския залив нали е пълно с планктон
25
0
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 2 месеца
Независимият регулатор 'КЕВР' хахахахахах!Граждани да ви разкрия една тайна!Плащате от джоба си водата на хотелите по курортите,защото като мине инкасатора,го чака готова маса и плик с премиални,така той отчита половината от реално изразходеното!КОй сега е от страната на булката!?
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слез зимата, ако няма вода... Дърбеага да забрани пълненето на басейни. Комплексите има стотици басейни и това е адски много вода. Искам действия... А не като спрат чешмите да се вайкаме, какво става. Без вода 3 дена са много.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Очевидно България е в сух период и всеки гражданин трябва да пази водата възможно най много. Вземайте минерална вода за пиене, къпете се по бързо, не я разхищавайте. Свърши ли връщане назад няма. Ще се миете на седмица 1 път с черпака. Не е нужно държавен служител да ви го каже. Всеки вижда, че дъждове няма. Ако и тая зима не е дъждовна... Червената лампа трябва да всетне веднага.
22
2
 
5
 
! Отговори
Вервайте преди 2 месеца
мда, а мутрите си пълнят басейните по мутроморието с дъждовна вода, ама те нали 80% приемат всичко казано за чиста монета
21
0
 
27
 
! Отговори
ГЕОРГИ ЛАМБУРОВ преди 2 месеца
1) ВЕДНАГА СЕ СПИРАТ 300 ЧАСТНИ ВЕЦА, ДЕТО ПИЯТ ВОДАТА НА ХОРАТА

2) ВЪН ОТ БЪЛГАРСКАТА ГОРА НА ДЪВОСЕКАЧИТЕ ОТ ДПС

3) ЗАБРАНА ИЗНОСА НА ДЪРВЕСИНА, ДЪРВЕНИ ВЪГЛИЩА И ПЕЛЕТИ

4) УТОЧНЯВАНЕ И УЗАКОНЯВАНЕ ГРАНИЦИТЕ НА ВОДОДАЙНИТЕ ЗОНИ

5) ЗАБРАНА НА ВСЯКАКВО СТРОИТЕЛСТВО И РАЗРУШАВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩОТО
ВЪВ ВОДОДАЙНИТЕ ЗОНИ

6) НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ЗАЛЕСЯВАНЕ, КОЯТО ДА БЪДЕ ФИНАНСИРАНЕ ОТ ТЕЗИ КОИТО СЯКОХА БЕЗМИЛОСТНО ГОРАТА
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По времето на бай Тошо в България хората разполагаха с течаща вода в жилищата си.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нанков изобщо усеща ли се, че следващия след Нено Димов е той и този път няма да му се размине както с язовир "Студена".
18
0
 
11
 
! Отговори
ПОСЛЕДНО преди 2 месеца
ЯЗОВИР КОПРИНКА ПРЕСЪХНА
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То и в Слънчака не е презастроено и местните феодали там не си пълнят хотелските басейни с питейна вода, ама нейсе?!
Вода има, пък после няма.
Данъкоплатеца плаща, ВИК вдига цени за услуга която не поддържа!
16
3
 
11
 
! Отговори
ФЕЙК преди 2 месеца
Кой каза това - Нанков? Този популярен източник на лъжи и не.бивалици. Остана да му повярвам на гербаджийските просто.тии, но ще отскоча да се запася с минерална вода...
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак ни лъжете!
14
0
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 месеца
ЩЕ си купя къща в някое затънтено село -като село Мечка или село Младежко дето живее само една баба на 90г и ще си бия един кладенец -ще си купя хидрофорна помпа и ще се къпя целодневно и басейн ще си направя! Монополистите се самозабравиха! НЕК да каже кога ВЕЦовете са продавали ТОК!!
13
1
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 месеца
нИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА -МУШЕННИЦИ -ВОДАТА В БУРГАС В МОМЕТА Е АДСКИ СКЪПА! НАД 3 ЛВ КУБИКА! И ВОДА В ЯЗОВИРА ИМА САМО ДО ПРОЛЕТТА!!
12
0
 
21
 
! Отговори
зяпач преди 2 месеца
В един прекрасен момент примерно след 5 месеца да не се окаже че са сгрешили изчисленията.И тогава хората започват да страдат,а правителството започва да издирва виновни.Но виждате ли,такива няма.Природата е виновна.
11
4
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 месеца
Варна и Бургас ще бъдат заплашени от режим на водата,ако морето е от ракия и ни пуснат една тайфичка от ямболски цръволи да го пресушим.
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
обратна психоза. Сега е редно да почнем да мислим: Ами пък ако само ни успиват и проблема е реален? Истината е че плъховете ни готвят грозно затриване на държавата преди бягството си. Прогризват всичко което успеят по пътя си. Нали пророкуваха че: Ще видим КОЛКО зле ще бъде СЛЕД ТЯХ?!!!
9
1
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 месеца
Имаше ВЕЦ, но имаше и още 10 завода и 10 000 декара площ земи които се поливаха от Цонево!
8
3
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 месеца
до 5
Че то и без тръбата не само Варненското езеро е кафяво, но и от Вълнолома до 3-та буна всичко е батак!
Трябва да си ненормален да ходиш да се къпеш на варненския централен плаж и на 1-ва, втора и трета буна.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 6
А за какво ти дреме?
За Полски Тръмбеш ли?