Вълчев призова: Училища и забавачки да не събират пари от родителите

Суми от родители за издръжка и ремонт на бази нямат правно основание
20 сеп 2020 07:35, Ния Христова
227
Вълчев призова: Училища и забавачки да не събират пари от родителите
Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието Красимир Вълчев изпрати писмо до началниците на образователните инспекторати, директори на държавни и общински детски градини и училища, министрите на културата и младежта и спорта, както и кметове на общини, припомни на детските градини и училищата, че нямат право да събират допълнителни средства от родителите на децата и учениците, които обучават.
 
В него се посочва, че безплатното образование включва както правото да не се заплащат такси за обучението, така и безвъзмездното ползване на материалната база за обучение и развитие на интересите и способностите на децата и учениците.
 
"Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за подобряване на материалната база и други текущи разходи по издръжката на процеса на възпитание и обучение в общинските и държавните училища и детски градини няма правно основание. Родилите на децата и учениците имат задължение да заплащат само нормативно регламентираните такси", пише Вълчев в писмото.
 
Образователният министър допълва още, че настоятелствата също не могат да се ползват за събиране на допълнителни суми, тъй като набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа за доброволност и лична воля на дарителя.
 
"Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума като дарение от всички родители не е в съответствие с доброволния характер на дарителството.", подчертава министърът.
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКой бе? Чух само за Соня!
151
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обичам Вълчев и има и други...
150
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тези от МОН въобще не им пука какво се случва в малките училища.За тях е важно да се продават учебници и помагала от техните лични издателства, да се задвижат проектите, да има обучения! От всичко това лъвският пай е за тях!!!
149
1
 
14
 
! Отговори
само цитирам преди 3 години
Суми от родители за издръжка и ремонт на бази нямат правно основание. ***************************************************************А как се пребивава по 8-10 часа в стая, която не е боядисвана 16 г.?Едно боядисване допринася не само за по-добър вид.ами е и вид дезинфенция!Що за лудост - влизаме в мръсни стаи и носим маски???
148
0
 
4
 
! Отговори
Ева преди 3 години
Само дето никой не го спазва,нашето училище-23 СОУ Жулио Кюри всяка година събира пари от родителите
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не ям ГМО , а ти?
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А тука как е?Едва ли!
145
1
 
7
 
! Отговори
ambar преди 3 години
Та кои са забавачките, защото ДГ не са забавачки!!!!!!!!!!
144
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли вирус, затваряйте!Децата не могат винаги да спазват ДДД!
143
1
 
4
 
! Отговори
А тука как е? преди 3 години
В Гърция всеки министър има заплата, колкото средната заплата в неговото министерство, умножена по 3.
142
1
 
2
 
! Отговори
не разбрах преди 3 години
Да излезе или да го напусне?
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДааа. Време е да излезе от кабинета си!
140
2
 
3
 
! Отговори
Обяснявам аз: преди 3 години
Изкуството на Южна Европа - Древна Гърция и Рим и учениците ме питат? Ама защо всичките работи дето ни ги показвате господине са почупени? Богинята Ника, Венера Милоска, Акропола - Менадите? Ами вижте сега ученици: Понеже гърците навремето били Ксерк и 1 милионната му армия - отоманците хилядолетие и нещо по-късно къде минали с ятаганите - статиите без глави и ръце, акропола за барутен погреб и някой изпуснал факла! Всеки завоевател прави едно и също!
139
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е Вълчев да пообиколи училищата!А радост на учителите и шаш паник за директорите!
138
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДАВАТ ПРАВО НА УЧИТЕЛИТЕ С ТЕЛК, НЕЛК И Т.Н. ДА РАБОТЯТ 5 ЧАСА ПО-МАЛКО НА СЕДМИЦА!А ДРУГИТЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ!НАМАЛЕТЕ ЧАСОВЕТЕ НА ВСИЧКИ!
137
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАМАЛЕТЕ ЧАСОВЕТЕ БРЕ!
136
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАй сектир с тази атестация - нов начин за шуробаджанащина!Не ви ли стига как се раздава диф. заплащане?!
135
0
 
4
 
! Отговори
тия директори преди 3 години
До АнонименНо (особено) сме на 1 смяна и не смеят да мръднат на секунда от 45 минуту!
134
2
 
0
 
! Отговори
P.S.S.S. преди 3 години
Захаросаната версия: Такова, аз, претенции към родината и отечеството си нямам! Но тази страна никога няма да се Европеизира, тези дивашки и варварски обичай, тази ортодоксална църква - българският народ и държава никога няма да станат европейски народ и държава и равни на другите европейски народи! Климатът не ми понася вече отивам на екскурзия платена от робите. Той ще хване Фрииман. Ах ти палаво южняче! Колко ли *** хванаха от тука Европейците! оПо и неосманлиите са по него!
133
0
 
0
 
! Отговори
P.S.S. преди 3 години
Какво ще последва: Телефонно обаждане от Симеончо до някой. Цитирам официалната версия после захаросаната:Тоя ни хвана! Видя всичките ни номера! Няма ли кой да убие това к.о.п.е.л.е още един по-малко или повече к'ва е разликата! Ония от Страсбург знаят! Ония от Хага също! И най-лошото - руснаците знаят.От телефона се чува: Мейн Фюрер всичко ще се оправи!