Стигат ли 6 месеца за наборна военна служба?

Има видима промяна във физическата форма на младите, обясни ген. Шивиков
28 сеп 2020 10:00, Петя Славова
405

Няма спор, че войната е логично продължение на политиката с драстично по-крайни способи, но трябва ли да сме в пълна бойна готовност в мирно време и какви пробойни в българската отбрана запълват притети на първо четене промени в Закона за резерва. Парламентът одобри да има доброволна военна служба до 6 месеца. Така всеки българин до 40-годишна възраст ще може да служи в резерва. Имат ли интерес към военното дело младите и дали промяната ще реши проблема с недостига в армията?
Още по темата
"Съгласно чл. 59 от Конституцията е записано, че защитата на отечеството е въпрос на дълг и чест за всеки български гражданин. Преди 12 години тогавашният политически елит взе решение да бъде прекратена задължителната наборна служба, по време на която всеки български младеж отбиваше своя дълг към родината, служейки в българската армия", коментира генералът от резерва Димитър Шивиков в студиото на "България сутрин".

По негови думи по този начин политическият елит е нарушил Конституцията.

"Политиката е въпрос на отговаряне на проблема и въпрос на лидерство. Ако приемем, че зад дискусията за наборна военна служба има решение на реални проблеми, ние трябваше през изминалите 4 години да видим истински дебат по тази тема", заяви политологът Христо Панчугов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Българските младежи трябва да преминават някаква  форма на обучение като се започне от училище и тези, които имат желание да се насочат към военните формирования", каза още Шивиков. Според него се наблюдава видима промяна във физическата форма на младите хора след 2008 г., които не са служили в армията.

"Казармата изграждаше навици. Голяма част от спомените не са приятни, но в годините винаги има носталгия, като цяло резултатът е позитивен", обясни ген. Шивиков.

"Големият въпрос е дали в рамките на една година младите ще бъдат достатъчно подготвени. Накрая трябва да се вземат тези, които вършат работа на армията", смята Пангугов. Според политолога истинският проблем е в България е, че и тези, които кандидатстват в професионална наборна военна служба, не отговарят на физическите критерии.

"Не можеш да произведеш човек, който да отговори на съвременните изисквания за сигурността в рамките на 6 месеца. Ако се връща наборна служба, трябва да е от порядъка година и половина - две, за да подготви хората за реални предизвикателства от сигурността", изтъкна Пангугов.

Ген. Шивиков е на мнение, че е необходимо да се въведе военно обучение със силно практико-приложен характер и в средния курс на образование, както и във висшите учебни заведения.

От своя страна Христо Панчугов посочи, че когато предлагаш една политика, трябва да си наясно каква е крайната цел. "Българската отбрана е обект на чист популизъм през последните години", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
1
 
12
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Най-практично и ефтино ще е да бъде организирано военно обучение с елементи на гражданска защита за всички ученици (и момчета и момичета) в училищата.По време на това обучение учениците да се научат как да реагират при химическа авария, при ядрена авария/ядрен взрив, да могат да оказват елементарна медицинска помощ на пострадали, да видят устройството на автомат, пистолет, мини.След теоретичната подготовка им трябват 2 седмици под формата на зелено училище, където практически да видят нещата.
205
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 242Да хабиш такава ракета, че и да убиеш 200 човека с нея, си е загуба на добра ракета и 200 човека. Много по-ленсо е, да изчаткаш складовете за храна, амуниции и провизии, както ифабриките, обслужващи военната машина, а ако изчаткаш администрацитя, войната е свършила и не трябва, да умират повече хора. То попринцип не трябва, ама мaймyноподобни сме прекалено, за да го осъзнаем.
204
1
 
13
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Казарма във вида й, който я знаем от преди 20+ години няма как да бъде организирана и няма да доведе до нищо полезно, освен до невинни жертви и още по-големи подигравки от страна на изкаралите я!!!Спомнете си копането на градинките, извращенията от страна на старите войници с младите, гнусната храна и мизерията в спалните помещения.Да не говорим, че болшинството от днешните офицери са си ***-ориентирани отвсякъде...
203
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гошидош Ланци и синджири не съм виждал от 2007-*** по улиците. Не мсиял, че повечето 18-20 годишни, дори имат понятие какво означаваха тези неща.
202
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do Гошидош90 килогарама не е толкова ненормално тегло, за младеж, който е над 180 санитметра и тренира, за д аима по-добра мусклатура. А и защо не ги научим, да водят счетоводство, да произвеждат нещо?
201
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КрайВ съвременния бой 8 самолета Ф-16 и около 12 МиГ-29 (ако ни ги отремонтират и са всички в изправност) са абсолютно нищо ако се наложи да воюваме с Гърция или турция...Също така 100 войника, струпани на малко пространство (напр. на 4-5 дка) с една ракета от "БМ-21 Град" и са купчина трупове..., които даже и майките им няма да разпознаят.
200
2
 
0
 
! Отговори
Гошидош преди 3 години
И кой днес ти носи партенки бе, другарю?Въпросчето е младите да се научат на нещо полезно, а не да гледат тъпо в мониторите по цял ден. 6месеца са достатъчни, а не на 20 години да не могат да се движат-преяли с 90кг тегло.Движат се ,като слонове по улиците, размахвайки ланци и синджири ..
199
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КрайТака, де, на 100хил. момчета (откъде толкова, м), да се дадат 100хил. тояги и прашки - за прехвърчащите самолети.
198
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"*** пушечно месо, абсолютно ненужни по добре инвестирайте в hi tech разработки за отбрана"Грешка, хай-тека свършва за една седмица и после пак всичко опира до "презряната" конвенционална армия. Щот войната е финансово уравнение, в което човека не струва нищо, а хай-тека е твърде скъп.
197
4
 
7
 
! Отговори
Деди преди 3 години
В казармата едно нещо получаваш със 100% сигурност - гъвички на краката. А от мен да знаете - от *** партенка по-гнъсно нещо нема.
196
2
 
2
 
! Отговори
Ф 187543 преди 3 години
Ами нека 24 ч. младите да си играяят с мобилите , а ти ги ,,научи" да защитават границите ни от Турция с оръжие.Той Ердоган не спи, а си кове държавата, както му е угодно. Връща си земите отпреди 5 века назад. Давайте.После ще се гледаме през фереджета...
195
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"До това доведе "прекрасната" ни образователна система и промивката на мозъци от "независимите" медии."Това е фактор, но не единствен и дори не най-важен. Основния е пълното откъсване на управляващата върхушка от хората.
194
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идейка - приемат те на държавна служба САМО ако си бил на пълна казарма.
193
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кота 18"Абе, айовци. Малдите поне малко трябва да знат как се борави с оръжие....,дори само за самозащита."За 3 минути, ще те науча, как се борави с оръжие. И каква самозащита с оръжие? Там им се дават автомати, не пистолети. Тежко ни и горко, ако забживеем във времена в които имаш нужда от автомат за самозащита
192
2
 
6
 
! Отговори
Швепс-с-с-с-с преди 3 години
До Анонимен....ако те пратят в част в които няма под 1'80 и всичките са мъжкари, тогава вече се замисляш :))Виждали сме и по 2 метра да циврят с ред сълзи, ред сопполи, а пък новобранец да се прави "мъжкар", ми много ще му е тежка службата на такъв. Ако ще и 3 метра да е.
191
4
 
6
 
! Отговори
К6 преди 3 години
*** пушечно месо, абсолютно ненужни по добре инвестирайте в hi tech разработки за отбрана
190
1
 
5
 
! Отговори
до 227 преди 3 години
Така дсе. виж как например редник Станишев беше войник. Изключения за никого нямаше, нали.
189
2
 
1
 
! Отговори
урок за мъжество ли? преди 3 години
До Няма я държаватаЛагер за обучение на мутри!
188
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До До МожеОстави дупката, хигиената, издевателствата и пропиляното време. Те са другата страна на монетата. Макар и риторичен, въпросът ми е насочен към насътворителите на подобни идеи. Те трябва да представят сметките си за цената на едно такова начинание и дължат изчерпателен отговор на всички възникнали въпроси. Защото иде реч за повторното планиране и създаване на бюджет, с които ще се осигуряват занапред всичките тия разходи, и най-вече той трябва да дойде отнякъде като приход...
187
0
 
15
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
редник Джамбазки в кое поделение служи? Той говори за казарма, и е редно да разкаже за неговата наборна служба!