Стигат ли 6 месеца за наборна военна служба?

Има видима промяна във физическата форма на младите, обясни ген. Шивиков
28 сеп 2020 10:00, Петя Славова
405

Няма спор, че войната е логично продължение на политиката с драстично по-крайни способи, но трябва ли да сме в пълна бойна готовност в мирно време и какви пробойни в българската отбрана запълват притети на първо четене промени в Закона за резерва. Парламентът одобри да има доброволна военна служба до 6 месеца. Така всеки българин до 40-годишна възраст ще може да служи в резерва. Имат ли интерес към военното дело младите и дали промяната ще реши проблема с недостига в армията?
Още по темата
"Съгласно чл. 59 от Конституцията е записано, че защитата на отечеството е въпрос на дълг и чест за всеки български гражданин. Преди 12 години тогавашният политически елит взе решение да бъде прекратена задължителната наборна служба, по време на която всеки български младеж отбиваше своя дълг към родината, служейки в българската армия", коментира генералът от резерва Димитър Шивиков в студиото на "България сутрин".

По негови думи по този начин политическият елит е нарушил Конституцията.

"Политиката е въпрос на отговаряне на проблема и въпрос на лидерство. Ако приемем, че зад дискусията за наборна военна служба има решение на реални проблеми, ние трябваше през изминалите 4 години да видим истински дебат по тази тема", заяви политологът Христо Панчугов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Българските младежи трябва да преминават някаква  форма на обучение като се започне от училище и тези, които имат желание да се насочат към военните формирования", каза още Шивиков. Според него се наблюдава видима промяна във физическата форма на младите хора след 2008 г., които не са служили в армията.

"Казармата изграждаше навици. Голяма част от спомените не са приятни, но в годините винаги има носталгия, като цяло резултатът е позитивен", обясни ген. Шивиков.

"Големият въпрос е дали в рамките на една година младите ще бъдат достатъчно подготвени. Накрая трябва да се вземат тези, които вършат работа на армията", смята Пангугов. Според политолога истинският проблем е в България е, че и тези, които кандидатстват в професионална наборна военна служба, не отговарят на физическите критерии.

"Не можеш да произведеш човек, който да отговори на съвременните изисквания за сигурността в рамките на 6 месеца. Ако се връща наборна служба, трябва да е от порядъка година и половина - две, за да подготви хората за реални предизвикателства от сигурността", изтъкна Пангугов.

Ген. Шивиков е на мнение, че е необходимо да се въведе военно обучение със силно практико-приложен характер и в средния курс на образование, както и във висшите учебни заведения.

От своя страна Христо Панчугов посочи, че когато предлагаш една политика, трябва да си наясно каква е крайната цел. "Българската отбрана е обект на чист популизъм през последните години", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
1
 
13
 
! Отговори
Айде преди 3 години
Формата на младите не зависи от казармата, а от много други фактори . 1. Начин на хранене 2. Движение и спорт 3. Консумиране на алкохол и захарни изделия и много друго.Ако не ми вярвате вижте господин Каракачанов . Той е ходил в казармата.
225
1
 
6
 
! Отговори
СС преди 3 години
задължителна казарма ще има когато пак стане Народна Република България, сега през демокрацията в Република България където всичко е пари - и здравеопазване и обучение и всичко, армията ще е платена от доброволно постъпили на военна служба. Да си го набият в канчитата...
224
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 257Ти на колко фронта си бил? Имам приятели, котио са били в Афганистан. Имали са храна 3 пъти на ден, а всичко е трбявало да бъде пподредено и чисто. Имали са също така и свободно време, в което са играли бродови игри. Когато се е стигало до бойни действия, са се били. Няма причина, да държиш хората си гладни и изнервени. За това обучение няма. Това не са ти окопите от ПСВ. Живеете с представите за войната от 1850-а година...
223
1
 
1
 
! Отговори
Много любопитен преди 3 години
Хихи, като гръмнат първия, познай дали моментално няма да започне гражданска война. Тия неща някога са можело да се пазят в тайна. Ама като ви харесва да си живеете 100 години назад във времето - ваша си работа :)
222
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Много любопитенНе че нещо, ама като гръмнат първия захапал и пребият взерски по-озъбените, инстинкта за самосъхранение на 99.99% от останалите ще вземе превес и ще се кротнат.
221
1
 
6
 
! Отговори
Чао преди 3 години
Който иска да ходи в казармата и да става военен.Като гледам на тези ,които искат да въведат казарма не им се отразила добре. На пример погледнете господин Каракачанов.Типичен пример за антидисциплина.Наднормено тегло, лош агресивен говор,липса на толерантност. Има много примери ,които показват , че наборната армия е абсолютно излишна.Необходима е само за държави ,които не са членове на НАТО.
220
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВинетуИзвинявай, но всичко което се "учише" в казармата се се усваояваше за 2-3 седмици. Ако ти трябвата 2 години, да се научиш да разпъваш една жица, да си държиш главата наведена и на къде трябва да е насочен автомата, определен не си за автомат.
219
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВинетуБой с лично оръжие ми звучи, като чиста анархия, но ти си знаеш ...
218
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи не знам дали стигат ама две неща са 100% сигурни. 1. Казарма няма да има и 2. Патриотите повече парламент няма да видят.
217
6
 
5
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Не можете за 6 месеца да подготвите 18 годишен младеж да усвои воени навици и умения - нито физически, нито психологически!Всеки войник трябва да владее основните воени тактически умения - стрелба с личното оръжие - бой в пресечена местност- бой в населен пункт (градски условия) плюс конкретния профил, например:- артилерист- минометчик- ижинерни войски и т.н. и т.н.Нужни са минимум две години наборна или професионална подготовка особено при съвремените условия.
216
2
 
10
 
! Отговори
Я стига! преди 3 години
Пишман патриотари взели да ръсят бисери. В първата четвърт понятия като "родина и отечество" са празни от съдържание! Отечеството ти е там където е семейството ти, където се чувстваш добре и се развиваш. Жена ми е рускиня, децата ми са родени във Финландия. Дома ми е във Финландия. Ха познайте ако се стигне до война България-Финландия аз на коя страна ще се бия!
215
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 255Казармата е военна подготовка не хотел. Като отидеш на фронта да не ядеш по три пъти на ден качествена храна и всичко е лъснато до блясък?
214
4
 
6
 
! Отговори
Много любопитен преди 3 години
То е ясно, че задълоителна казарма няма как да има. Но само за миг си представих, как си я мислят, че би се случило? Ще тръгне военна полиция да арестува 20 000 младежа? Ще ги затвори зад огради и какво? Каква охрана ще им необходима, че да удържат тестостероновите пубери ?! Сегашните тийн не са смачкани като нас. Директно скачат и захапват със зъби в гърлото.
213
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БГ армията винаги е била скапано място, с помия за храна, и ниска хигиена.И Липса на морал.Кого да пазя тук, нямам нищо материално.ЩЩД.
212
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 253Явно филмите ги гледаш ти - за окло 3 секунди няма как 5-*** даже командоси да застрелят 100 неподвижно стоящи мишени. Ако командосите са американци може да им отнеме даже около 3 часа..., че по американските филми по главните герои като стрелят и цял взвод не може да ги улучи.
211
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КикоИ как точно, ще ти помогне военното обучение, когато 5 човека влязат и изпозастрелят други 100 за около 3 секунди? Да не си гледал филми със Стивън Сегал. Нали знаеш, че е фантазия, не истина.
210
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КрайПич, дай да предположим, че някоя голяма военна сила, беше решила, да избие всичко живо там, без да им пука за човешки права и политически псоелдствия.Да речем, че изберат по-дългия и евтин варинат. Няма да с изпепели всичко. Първо ще се ударят всякакви центали за ток. После ще се ударят всички възлови пътища, тунели, мостове, проходи и прочие. След това, ще се ударят всички складове за храна, всички ферми, всички водоизточници. После ги остават, да умират от глад.
209
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КрайИДИЛ си пази територията не само с калашници, а имат и танкове, БМП, джипове с картечници, имат и БМ-21, имат и противотанкови комплекси ТОУ и др., имат и подкрепата на САЩ, ние също бая оръжие и боеприпаси им напродавахме.Освен това 100 войника (както си написал) не са 100 000!Друг път като не си запознат не давай акъл!
208
7
 
8
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Такова военно обучение ще е от полза за младите хора през целия им живот, защото ще им помогне да оцелеят или помогнат на други хора в беда (или поне да се опитат) при терористични актове, автомобилни катастрофи, химически аварии и т.н.
207
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КрайТеритория, пренаселена с милиони жители мирно население. Освен ако не предлагаш геноцид, нямам как да стане. А Ислаямска Държава, за цялата си "мощ и сила", не успяха да съборят Запада.