Нова ферма край Балчик ще произвежда до 5 т стриди годишно

Ще е разположена на 347 декара югозападно от града
29 сеп 2020 16:52, Анисия Иванова
18
Нова ферма край Балчик ще произвежда до 5 т стриди годишно
Снимка: Pixabay

Нова ферма за аквакултури край Балчик ще произвежда до 5 тона стриди годишно, съобщават от Басейнова дирекция "Черноморски район" за депозираното инвестиционното предложение на дружество от Каварна.

Фермата ще бъде монтирана в акваторията на Черно море в т.нар. крайбрежно водно тяло "От Каварна до нос Галата", югозападно от Балчик, на площ от 347 декара. Деликатесът ще бъде добиван на пет постоянни линии - успоредно разположени носещи въжета, прикрепени към дъното с бетонни котви, за да се осигури висока устойчивост на щурм.

Според предложението на частния инвеститор между линиите във фермата се предвижда голямо разстояние не само за по-доброто изхранване на стридите, но и за да се предпазят морски бозайници, преминаващи недалеч от брега.

Според становището на Басейнова дирекция "Черноморски район" проектът за новата ферма не противоречи на програмата от мерки за опазване на морските води.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мидите поне се варят, пекат, а стридите се ядат сурови.В голяма заблуда относно стридите си! Могат да се ядът сърови, но могат и да се готвят. Аз лично като малък съм ял сурови миди, но сега не ям и готвени.
16
1
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
звучи страхотно. успех на инвеститора и късмет!искрено се наядявам да се случи плана.
15
0
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
"..успоредно разположени носещи въжета, прикрепени към дъното с бетонни котви, за да се осигури висока устойчивост на щурм."Местните индианци ако решат да берат джилезу няма значение как са разположени носещите въжета и котвите, няма да издържат на щурма.
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво. Там се очертава като регион за миди и стриди. Все повече се увеличава производството им, което е добре за България, турисма и бизнеса. Миденага ферма примерно цяла пролет злято и есен е пълна с румънски туристи. Уикендите буквално тълпи чакат за маса.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мидите поне се варят, пекат, а стридите се ядат сурови. При положение че в Черно море се вливат европейските и азиатските(частично) канали, има ли кандидати за тези химии
12
0
 
10
 
! Отговори
Анисийо, Анисийо! преди 3 години
Отивай да щурмуваш българската лексика!успоредно разположени носещи въжета, прикрепени към дъното с бетонни котви, за да се осигури висока устойчивост на щурм.???????От Басейнова дирекция са имали предвид устойчивост на щОрм, т.е. на бури, ама мисирко-калитковата журналистика в България с купените дипломи щурмува интернет като изоглавена!
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някак си съм чувал в морето да има ЩОРМ а при военни действия ЩУРМ. Малка разлика пък и кой ли ще я забележи.Браво на хората за идеята и бъдещата реализация. От доста време насам мидите и мидените ферми задоволяват голяма част от търсенето на такива продукти у нас. В Каварна преди години направиха и фабрика за преработка на рапани (мисля, че отиват за износ) Има развитие в тези ниши на отрасъла. Ако и рибата се лови когато трябва и колкото трябва по квоти примерно нещата може и да се оправят.
10
1
 
10
 
! Отговори
Браво преди 3 години
ще хапваме български стриди, както досега прекрасните черноморски миди !!!
9
2
 
18
 
! Отговори
123 преди 3 години
Това вече може да се нарече бизнес. Супер, а не само кръчми и празни хотели.
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кой ще я яде тази гадостТе може би ще са предназначени за износ. Японците обожават подобни гадости. Надявам се да има търсене както при фермата за миди в дълбока. Стридите са по-търсени от мидите.
7
2
 
14
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Най смотаните стриди с САЩ струват 1$ за брой, а не тежат повече от 20г. Така че 5т сметнете сами. Браво!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миди нудисти.
5
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кой ще я яде тази гадост
4
3
 
5
 
! Отговори
Влах преди 3 години
С безплатната храна от цяла Европа,идваща по Думава,едри,сочни,баш как си трЕбе.
3
6
 
10
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и поздравления ! Пореден успех на легитимно избраното правителство !
2
7
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
Много малко. Само 5 тона.Да няма грешка ?
1
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Стриди, миди Балчик има нужда от раздвижване на икономическото положение. Стига само с тези хотели!