Плащаме за парно двойно повече, отколкото ако се отопляваме с климатик

Най-много харчим с електрическа печка духалка
30 сеп 2020 07:10, Петя Славова
161
Плащаме за парно двойно повече, отколкото ако се отопляваме с климатик
Снимка: БГНЕС

Отоплението с парно в София ще е два пъти по-скъпо, отколкото с климатик и вносни въглища, този есенно-зимен сезон. Миналата зима то е било 2 и половина пъти по-скъпо. Почти три пъти по-евтино ще ни излезе топлото с термопомпа вода-вода. Най-скъпо ще платим, ако се топлим с електрическа печка духалка, когато я пускаме през деня. Това показва проучване на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), предава в. "Телеграф".

Сред 12 източника на отопление столичното парно е на 8 място, като класацията е на принципа от най-икономичния начин към най-скъпия.

Още по темата

През този сезон отново най-евтин източник на отопление ще бъде термопомпата вода-вода. 1 квтч произведена с нея топлина струва 5 ст. А същото количество топлина, произведено от висок клас климатик А ++, който също е вид термопомпа, е с цена 6,7 стотинки. Ако инсталациите са нови и тепърва ще се изплащат, тези два източника си разменят местата съответно с цена 12 ст. и 11,2 ст.

А отоплението с вносни черни въглища с нова печка ще бъде на първо място по икономия с 9,1 ст. на квтч. Топлото с дърва пък заема второто място с 9,5 ст. за квтч. Голяма част от новите печки на твърдо гориво обаче бяха подменени безвъзмездно този сезон с по-екологични. Така че стойността на топлото при стара печка или котле или при получените безвъзмездно устройства от горене на кюмюр ще ни излезе 7 стотинки, а на дърва 7,8 стотинки, са изчислили експертите на АУЕР.

 60-70% от потребителите у нас се отопляват с дърва и въглища, твърди статистиката. Постепенно те се заменят с брикети и екопелети от дървесина, слама, слънчогледови люспи. Нова наредба поставя изисквания към дървата да бъдат изсъхнали и да съдържат определена максимална влажност, за да бъде горенето ефективно с по-ниски вредни емисии.

Само с десета част от стотинката по-скъпо ще ни излезе отоплението на природен газ - 8 ст. на квтч, а при инсталация и уреди, които тепърва ще се изплащат - съответно 9,6 стотинки. Все още екопелетите са на 6-о място по икономичност сред 12-те изследвани източници с 10,3 ст. на квтч при старо устройство и 12,4 ст. при ново котле.

1 квтч топлинна енергия от ТЕЦ-а в София ще ни струва 14,1 стотинки. Миналата година сме платили за него 16,4 стотинки, тоест 14% повече, но без да се смятат възстановените пари заради поевтиняването на газа със задна дата. Ако се извадят разходите за отопляване на общите части на блока, цената на полезната топлинна енергия от централно топлоснабдяване със съществуващи инсталации е 11,9 ст/квтч. Парното е след котлето и печката на пропан-бутан, чиято полезна топлина струва 12,5 ст./квтч, а когато уредът е нов 14 ст.


Веднага след парното е акумулиращата печка или печките, които ги пускаме само нощем на на нощен ток. Цената на киловатчаса при тях струва 15,3 ст. За нов уред е 17,7 стотинки, защото трябва да го изплащаме.

Отоплението с нафта е предпоследно в класацията по икономичност и енергийна ефективност, посочва анализът със 17,3 ст./квтч при стар и 18,8 ст./квтч при нов уред. Последни в класацията по икономичност са уредите, които използват електроенергия само по дневната тарифа. Но въпреки че отоплението с така наречените духалки ни излиза най-солено, 1 квтч струва 20 стотинки, а с нова печка - 20,6 стотинки, защото те са първите отоплителни уреди, които си купуваме, като застудее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
1
 
! Отговори
JsT преди 2 години
До Engineerот 20 години си плащам сметките в София, в 3 апартамента с ТЕЦ. Няма толкова безобразно скъпи сметки. С оглед на здравия разум (т.е. нормално е да има топлинни загуби при пренасянето на водата) както и кражбите на комшиите, така и неефективните сградни инсталации да е МНОГО по-скъпо ползването на ТЕЦ. На други места където съм живял, в апартаменти без ТЕЦ, отоплението е 2 пъти по-евтино. Тази статия и сметки нагледно показва, че моят опит не е някакво изклчение от общото правило!
141
0
 
4
 
! Отговори
до 153 преди 3 години
Тоя па ... къде в белия свят има такова малоумие като "такса сградна инсталация" ?!
140
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До FenaНавсякъде по света, говоря за белия свят, се отопляват с централно парно отопление. Само на *** все не му е нещо по гайдата, защото иска хем да се топли, хем да не плаща. Да си махнел радиаторите, ама да не плаща нищо, е това не става. В нормалните държави като не искаш да ползваш отоплението на сградата, се местиш в собствена къща и се топлиш както ти изнася. Тук всеки е на принципа "прецакай другия".
139
0
 
2
 
! Отговори
Разбиращ преди 3 години
До До РазбиращВодата за къпане също се подгрява с термопомпата до 35-38 градуса. След това в малък бойлер я догрявам с 5 до 8 градуса нагоре. Това догряване ми е не повече от 7 лева на месец. Имам изведени тръби до покрива за солар. Но когато дойдат малко парички...
138
1
 
5
 
! Отговори
абе преди 3 години
ТЕЦ- аджиите да не са командировани да пишат тука? Цели блокове се отказват от "парното" им. Скъпо и прескъпо. Да не говорим за дивите цени на топлата вода, която всъщност е "отпаден" продукт!!!! А според закона тецаджиите могат да вдигат сградната инсталация до 40 %. И ти мълчиш, ядеш се, ама плащаш. Завинаги си женен за Толофикация! И безсилен!
137
6
 
2
 
! Отговори
dmx преди 3 години
Отоплявал съм се и по двата начина и съм на обратното мнение. Разбира се, че с климатик е по-скъпо и некачествено. Само ако е доста по-студено с климатик може да получите сходна цена с парното. Ама лобистка статия за парното не помня да съм чел, сетете се защо
136
8
 
2
 
! Отговори
Engineer преди 3 години
Средно голям град. България. Панелен блок . Саниран . ТЕЦ. Топла вода без лимит. Отопление през сезона - ефективно и по ефтино от такова на климатици, духалки и други такива шитни. Софиянци са прецакани защото явно има интерес да им закрият ТЕЦ и да плащат скъпо и прескъпо. Просто бизнес. Все пак софиянци вземат тлъсти заплати.
135
5
 
6
 
! Отговори
Fena преди 3 години
Е, след 30 години открихте физиката! Не може да гориш газ на пазарни цени, да го пренасяш по 30 километра скапaнa стара мрежа, да топлиш хиляди кубични метри коридори, фойаета, мазета и да плащаш по-малко от отопление с климатик. Къде по света има тая енергийна простотия "парно отопление"? Никъде!
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво може да направи домоуправител, ако:1. Инвестиционни планове липсват - няма ги там където трябва да ги има.2. Вероятно изобщо не са спазени или са направени конструктивни вариации още повреме на строежа, както и в последствие3. Съществуват абонати, които са извън ЕС, а някои може изобщо да не са се регистрирали, че ще консумират и те.
133
10
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Точно така, проблемът не е в това, кой метод на отопление е по-евтин, а в това, че изобщо ни интересува. И отоплението на ТЕЦ или централен котел е най-добро. Климатиците за отопление са по-зле и от духалките.
132
7
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Просто не се вторачвайте в тия 30-40 кинта повече, а се радвайте, че не се занимавате с дърва, газ, бойлери и електрически духалки.
131
1
 
7
 
! Отговори
Васил преди 3 години
До АнгеловаЯвно работите в газовото дружество. Занимавам се с отопление. Монтираме всякакви котли и термопомпи. НАЙ-ЕВТИНО Е С ТЕРМОПОМПА ВОДА-ВОДА. ОПАСНОСТИТЕ ОТ ВЗРИВ ИЗОБЩО НЕ ГИ ОБСЪЖДАМ!
130
7
 
10
 
! Отговори
TheBest преди 3 години
Най доброто е : добре поддържана и изолирана сграда, добри и коректни съседи. тогава сметките за отопление и топла вода към ТЕЦ са нормални. Но ако сградата е калпава и съседите диваци няма начин да е добре. Климатиците не са решение при амплитуда от -20 до +43 градуса както е в България. На мен сметките ми за охлаждане са по големи отколкото за отопление на ТЕЦ - много добра изолация, панелка, добри и нормални съседи. Софиянци сте много зле.
129
5
 
10
 
! Отговори
Зависи преди 3 години
Ако си в нова сграда термоизолирана санирана и без загуби хубав 6.9 COP климатик ти стига и отопляваш всичко на 23 градуса с минимална сметка отделно ще ти трябва покривна инсталацияи с слънце за да имаш топла вода.Локацията има градове с много висока слънчева радиация и такива без,Всичко в Топлофикация е измама високи сметки крадене разправии с комшии крадци уравнителни летни-ГРАБЕЖТвърдото гориво трябва да се забрани с закон и данък от 6000 лв за ези инфа нтили.Заради тях сме с маски.
128
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Топлил съм се и с парно и с климатик и моя опит говори еднозначно в полза на климатика. Става дума за хубави климатици обаче, а те не са евтини.
127
6
 
5
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 3 години
138. - Плащаш колкото потребяваш независимо дали апарта до тебе не е населен или има бабички. Къде го измислихте това да плащаш отопление за празен апарт. Загуби има но не са големи. Ако има крадци на топлоенергия и на топла вода тогава си имате домоуправител и си проверете хората. Ако съседите ти са крадливи има си законен ред за отстраняване на проблема. На запад как е ? Почти всички спазват правилата.
126
4
 
18
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Преди много,много год. още нямахме атомна централа в.Работническо дело писа че когато я построим и влезне в действие,цени на ток и парно щели да станат символични....Вестникът не предвиди крадците!!!
125
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До питанкатати да не работиш в топлофикация няма как да ме убедиш , че е най евтинов една панелка на 6 етажа с по една бабичка в апартамент няма как да е евтино тия ги пробутвай на медиите
124
0
 
1
 
! Отговори
До Разбиращ преди 3 години
Това звучи супер. Много добре. Подпомогнати ли са от соларни батерии?
123
12
 
13
 
! Отговори
Ганчо Балкански преди 3 години
Топля се на твърдо с чугунен котел. Като му ръгна в котела 2 големи букови цепеници и 3 лопати въглища и става баня и поддържа цял ден + 150 литра топла вода. Не ме интересува ни топлофикация ни енергото. Да го дуат всички кожодери.