Коронавирус у дома: Преживяванията на едно семейство

Въпреки че се пазят, фамилията се заразява от техен познат
4 окт 2020 22:11, Петя Славова
102
Коронавирус у дома: Преживяванията на едно семейство
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Месеци наред не се срещали с хора, защото едно от трите им деца е в рискова група. И първият човек, с когото се здрависват след месеците на изолация, ги заразява с коронавирус. Преживяванията на едно българско семейство, разказва "Дойче Веле":

"Разделихме апартамента на две. Той представлява голямо пространство без врати и ние просто теглихме мислена линия по средата, за да не заразим децата", разказват архитектите Борис Енев и Евгения Ходкевич. С коронавируса ги заразява техен познат - в двора на къща, която те аранжират.

Още по темата

"До този момент се пазехме много от вируса, защото едно от децата ни има муковисцидоза. Ходехме с маски с най-високо качество, не се срещахме с други хора. А този човек слезе от колата и ни каза, че нямало страшно, понеже вече всички ограничения са паднали. Ние се държахме на дистанция, но все пак това беше първият човек, на когото подавах ръка от месеци. Казах си: гледай, хората си живеят нормално, а ние съвсем сме изкукуригали. Явно прекаляваме. Поговорихме си за нашия проект на двора, след което човекът си тръгна", разказва Евгения.

"Получаваш нещо като присъда"

Броени дни по-късно Евгения и мъжът ѝ трябва да пътуват до Австрия. И тъй като там изисквали PCR тест, двамата се подлагат на изследване за зараза с коронавирус. В лабораторията Борис и Евгения научават, че тестовете им са положителни.

"В този момент знаехме, че предстоят 14 дни изолация, треперене, може би тежка болест, защото получаваш нещо като присъда - сядаш вкъщи и започваш да чакаш кога ще те екзекутира тази присъда. В този ден минахме през всички фази - от отрицание до отчаяние. Седяхме на балкона и се опитвахме да се сетим с кого сме се виждали през последните дни. Пред очите ми мина как съм гушкала децата и най-вече това с муковисцидоза, как съм била при 90-годишния ми баща, който четири месеца не беше излизал, а накрая се оказа, че аз съм влязла при него като Троянски кон. Проклинах всеки миг, в който съм имала контакт с други хора", спомня си Евгения.

От РЗИ взимат проби и на трите деца на Евгения и Борис. "Тестовете на брат ми и сестра ми бяха отрицателни, а моят - съмнителен. Казах си, че ако съм заразена, поне ще мога да гушкам мама и тати. Те в този момент въобще не ни гушкаха и това много ни липсваше, особено на брат ми, който е на 8 и не разбираше съвсем какво точно се случва", разказва голямата им дъщеря Яра.

Борис и Евгения обясняват, че от РЗИ се отнесли към тях с внимание. "Единственото, което ни смути, беше, че когато ни взеха пробите, ни казаха, че ще се свържат с нас, ако сме положителни. Ние си направихме тестовете в петък, а от РЗИ ни се обадиха чак във вторник - четири дни по-късно. За тези четири дни можеше да сме опасни за много хора."

"Това е ужасна безотговорност"

За щастие никой от семейството не развива тежки симптоми на болестта. Но две неща Евгения няма да забрави. "Когато разбраха, че сме се заразили, голяма част от приятелите ни се стреснаха до такава степен, че дори и най-скептичните по отношение на вируса започнаха да ни избягват, даже и след края на карантината ни.

Другият шокиращ момент беше пак след карантината, когато искахме да отидем в Австрия за преглед на детето ни с муковисцидоза. Съобщиха ни, че вече ще ни взимат кръв само в изолационна, въпреки отрицателния тест. Казаха ни: Били сте положителни и оттук нататък ще ви разглеждаме винаги като положителни. Това много ме притесни, за първи път усетих какво е да си част от малцинство", казва Евгения. А мъжът ѝ Борис добавя: "След случката с човека, който ни зарази, започнах да гледам хората по-внимателно. Той е знаел, че в компанията му има заразени, които ходят без маски, но въпреки това дойде при нас. Това е ужасна безотговорност".

"Така е", казва и Евгения. "Въпреки че се опитах да не виня този наш познат, все пак му зададох следния въпрос: Какво щеше да стане, ако бяхме загубили детенцето си с муковисцидоза, защото сме го заразили заради нечия безотговорност? Животът ни щеше да е съсипан завинаги."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
3
 
! Отговори
ЛЛ преди 3 години
Платена статия да плашат хората! Ако наистина има такива хора - приключени сте! Психиката не ви е наред, поне запазете децата да не станат като вас!
64
0
 
2
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Домсчиев се оправи за 4 дни без да цепи жилища и да поставя огради в апартаменти.Значи героите са лош материал.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВсе едно сме в комунизма- всички живеем като скотове, но се кълнем в светлата идея.И сега- лъжата е обратно тук и се налага да живеем с нея.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не е нищо страшно !Умните хора го разбират , а останалите - ами най-страшен е е страхът от самия страх.И да- на мен никой не ми е обещавал безсмъртие.
61
6
 
3
 
! Отговори
Ада е в училище преди 3 години
Съжалявам, че не си оставих детето в къщи! Идея си нямате учителите как се държат! Обиждат, заяждат се, защото те носят маски а децата не! Направили са часовете по цял астрономически час и вместо 6 междучасия за 7 часа имат 3 междучасия от по 10 мин. Детето ми се прибира всеки ден като *** у дома. Плаче, защото учителите са полудяли, защото е адски топло и не могат да мръднат от стаята, защото им се приспива от жегата и липсата на междучасия, защото учителуте са груби! Децата са в депресия!
60
2
 
5
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Статията е написана точно в стил турски/индийски сапунен сериал. Това когато (не казвам "ако" защото съм сигурен че ще го снимат в някой момент), та когато го снимат в сапунка ще стане чуден 50 сериен филм по 15 минути серията, който ще го гледат пенсионерите вечер преди новините и ще бършат сополи. Особенно като вкарате и малко любовна драма и болно бебе.
59
2
 
9
 
! Отговори
Док преди 3 години
Тази статия я четох преди около десетина дни, но тука е леко пипната с добавен патос и драматизъм. Да вземете да си наврете клавиатурите, сещате се къде!!! На хората им писна от тая драма! Ако си суха пръчка ще мреш, от ковид или нещо друго, все ще се мре! Ако си здрав ще живееш. Точка.
58
1
 
12
 
! Отговори
Е тва е спасението преди 3 години
Правиш мислена линия и вирусът не смее да мръдне.
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как са установили,че точно този техен познат ги е заразил? Може да са се заразили преди него и след това от всякъде. Много нагло да вменяваш вина на някой!
56
2
 
6
 
! Отговори
9988 преди 3 години
Поредните *** главамари. Нищо им няма. Резачката ще е като дойде грипът.
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зозке вие тролчетата само с това си карате...отидете в отделнието.... Нали имам познати доктори, знам за какъв цирк става на въпрос
54
1
 
11
 
! Отговори
Аман! преди 3 години
До ЗороХодих в ковид отделението, но не ме пускат, защото отказвам да нося маска. Съжалявам!Иначе нямам нищо против. Искам да помогна.
53
8
 
3
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Тези статии ги четат само ***, щото ги е страх до смърт и драскайки тук колко е безопасен вируса всъщност се успокояват. А лесно могат да докажат, че няма вирус и е безвреден. Отиват санитари в ковид отделение за 1-2 дена и са готови. Сато мато и итн. хайде отивай там, а не дрънкай конспиративните си измишльотини тук. За да не запееш друга песен като онея двамата рижи мамуни Борката и Тромпета.
52
3
 
15
 
! Отговори
Аман! преди 3 години
Някои се имат за особена ценност, без които светът ще свърши. :-) Няма бе! Не се притеснявайте! ;-)Аз не се имам за особена ценност и затова не ми дреме. Ще го изкарам тоя вирус и толкова. Приел съм го. Най-вероятно нищо няма да ми стане, но ако пък случайно се затрия, значи така ми е било писано. Ще си изживея живота пълноценно, без да го пропилявам в страх и криене, да подскачам всеки път, когато някой кихне. Това е за мишоците, не за мен.На когото не му харесва, това си е негов проблем!
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много странно движение на лайковете с противоречива оценка на мненията очевидно някой влиза в кавички и нарочно манипулира лайковете за да обърква хората като променя нагласите и тенденциите. Това го има и по други сайтове от известно време.
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Първо - лекари в България няма. Има има и то с много добро заплащане някои в съотношение едно към сто макар че не са излекували нито един човек да не говорим за сто човека.
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е *** някой *** от нямане кво да прави ползва прокси. Жалка картинка
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А модератерчето далу не си надува сам лайкове.
47
6
 
16
 
! Отговори
Не е нищо страшно ! преди 3 години
Стига с тоя измислен вирус.. грип като грип. Аз също го изкарах. Жена ми дори не я хвана, а спим в едно легло. 2 дена имах температура 38 градуса, болеше ме главата 1 седмица, накашлях малко и това беше. За 2 седмици изиграх няколко игри на компютъра и си направих хубава почивка в къщи :).
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Да вдигне ръка този,който им вярва на простотиитеЕдин ви минусите които си събрал са от тия които не вярваме а не че не те харесваме, защото така си поставил въпроса. Една четвърт вярват но три четвърти не вярваме.