Надбавки на пенсионери, но достатъчни ли са?

Да преживяваш с 280 лева след 34 години трудов стаж
7 окт 2020 21:07, Петя Славова
51

Надбавки за всички деца, независимо от доходите на родителите им, от догодина. Предложението на управляващите е заложено в бюджета за следващата година, потвърди премиерът Бойко Боросив. Премиерът се похвали лично и, че до края на годината се удължава мярката за запазване на заетостта, известна като 60 на 40.

След 34 години стаж Тонка Курдова преживява с пенсия от 280 лева. Преди промените е работила като плановик, а след 1989 година и в частния сектор. Днес парите от пенсията отиват почти изцяло за лекарства. Добавката от 50 лв. към нея - също.

Още по темата

"Тия са временни – само до изборите са. Обаче след това дали ще го има това увеличение. Поне едно 500 лева трябва човек да взима горе-долу, за да върже двата края. Иначе - много е трудно.", сподели пред Bulgaria ON AIR Тонка Курдова.

Добавката от 50 лв. ще получат 2 118 000 пенсионери. Дори с нея обаче пенсията пак не става такава, както би следвало да бъде, убеден е бившият социален министър и председател на Социалната комисия в парламента Хасан Адемов. А това, че е до март, когато са парламентарните избори, не е случайно, според него.

"Тези 50 лв. нямат никакъв характер освен предизборен", категоричен е Адемов.

А след повече от 30 години като домакин на детска градина и столова, Цветанка Колева получава 216 лева пенсия. Затова е принудена да продължи да работи.

"Давам много пари за лекарства и те не стигат. Сега се връщам от лекаря – "Прадаксата" струва 70 лева и другите 120 лева даваш на лекарства", коментира Цветанка.

За пенсионерите като Тонка и Цветанка икономистите са категорични: "Пенсионерите са сред традиционно бедните и техните възможности за увеличаване на доходите са почти нулеви. Ако държавата не се намеси, те нямат път за излизане от бедност", каза Адриан Николов.

Освен за пенсии, кабинетът планира да развърже кесията и да осигури надбавки за всички деца, независимо от доходите на родителите. Това би струвало допълнителни 400 млн. лв., а ефектът, според експертите, може да бъде постигнат по друг начин.
 


51
Още от Страната
В Белица затягат мерките срещу коронавируса, хората не спазват правилата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
Краси преди 2 седмици
Комунистът-милиционер Винету и Сачева със змийските очи искат уравниловка на пенсиите.Както по комунистическо време.
42
1
 
2
 
! Отговори
Само питам преди 2 седмици
Кои дали са достатъчно, надбавките или пенсионерите?
41
1
 
7
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 седмици
До Диана 30 Никакви курсове за преквалификация не могат да накарат роми.те да работят.Те са неграмотни и мързеливи.
40
6
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 седмици
Айдеее , пак недоволни.Такива са възможностите.
39
7
 
3
 
! Отговори
Какво лицемерие преди 2 седмици
На 60 години и имам стаж 35 години; завършил съм университет през 1986 год.
Аз ще работя до 65 години, а сегашните скимтещи пенсионери се пенсионираха на 50-55, а някои от мъжете на 60 г.
Значи тези които ще се пенсионираме по-късно, ние и по за кратко ще получаваме пенсия, но не ревем, а ББ няма да ни дава по 50 лв добавка за да го харесваме още, нали?
В същото време аз давам по 92 лв всеки месец за лекарства, но пак не се оплаквам.
През лятото съм на сели и си произвеждам доста неща, а пенсион
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много лицемерно. И всички деца цели да получават пари. Още по лицемерно. 300 лв. сам пенсионер сметките като си плати и какво ще яде? Едно дете 40 или 90 лв. каква помощ е? В Германия дали знаят колко получават детски? А?
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-важното сега е да закупим още 8 нови 50 годишни самолети!
Пенсионерите кучета ги яли!
36
0
 
7
 
! Отговори
Пижо преди 2 седмици
Под всяка подобна новина от Правителството трябва да седи надписа: "Купуването и продаването на гласове е престъпление." Все пак това си е задължително за всяка предизборна проява!
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пари има за нормален живот на всеки в България., Защо не се действа в тая посока, а се пилее животът на нацията? Протестите са фейк грижа за нацията и битка за частни интереси.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пари има за нормален живот на всеки в България., Защо не се действа в тая посока, а се пилее животът на нацията? Протестите са фейк грижа за нацията и битка за частни интереси.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Диана, грижата за болния не се осигурява по никакви правилници и закони.Грижата за болния си остава личен избор и лична възможност на семейството.Мои познати, работещи, добре материално, се грижеха години наред за майка на жената с прогресираща деменция. На денонощие са нужни 3 души по 8 часа 7 дни в седмицата. Друг случай: дете с тежко увреждане, то си расте, става мъж, не може даже лъжица да държи.За семейството си е дете, има съзнание, всички се редуват да го наглеждат и обслужват при нужда.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Повече от ясно е, че тези неща се раздават като предизборен подкуп. Дори и да няма пари, на кой му пука...ще задържим до изборите на изпарения и заемчета. После бат Славчо и Корнелия да му муслят и да се оправят. Ако те спечелят, няма да смеят да махнат вече раздадените популистки пари, защото ще си рискуват имиджа на сиромахолюбци и народни защитници.
Това е мина, която Герб залагат и при коятонте печелят във всички случаи.
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако Илия Павлов беше жив, Боко Тиквата още щеше да е пазач на паркинга на Маргините в Замъка Хранков.
30
3
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 седмици
До Анонимен 34
Ти отново смесваш проблемите - децата са едно, болните хора са друго. Когато в къщата има болен човек не е необходимо да има дете за да има кой да се грижи и за болния! Грижата за болния се осигурява по други правилници и закони...Гледането на дете е трудна и отговорна работа за да се товари родителя и с гледане на болен! Но ако това не е проблем за него, разбира се това е основателна причина поради която може да не се спират детските и родителят да е на помощи за гледане болен
29
0
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 седмици
До Ave Cezar
Това би било добре ако всички деца имаха минимума и над него за да живеят добре с всичко необходимо за тяхното отглеждане и развитие...А при един такъв недоимък за бедните деца те израстват болни хора още преди да са стъпили на краката си - я кърмата малко, я няма пари за мляко, за памперси, за хигиенни препарати, за лекарства...Това не е грижа за бъдещето на страната, защото никой не знае къде е гения и къде се крие негодника...
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не може да искате всички да ходят на работа при положение, че мнозина имат да се грижат за болни хора вкъщи. Имате ли представа каква организация и нерви са нужни при един човек със сериозен проблем? Всякакви почасови подпомагания отвън са за леки случаи. При тежките трябва денонощно внимание. Или човекът да е отписан. Все още повечето сме хора.
27
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега, хората с ниски пенсии са такива дето са шикалкавели доста преди пенсия. Тук няма да работим, ей там няма да работим, малко няма да се осигуряваме, после ще завъртим един частен бизнес и няма да плащаме данъци. И хоп - те ти 300 лева пенсия, после реват.

Учител, пенсионирал се преди 2 години знаете ли колко взема? 890 лева. Ма не е шикалкавел. Доктор на науките по химия, дето е в "частната сфера" от 1995-та и се пенсионирал 2015-та знаете ли колко му е? 320 лева. Щот 20 години е скатавал.
26
3
 
5
 
! Отговори
Все много преди 3 седмици
Работили,ама вноски за пенсия нанайси!При соца,много се водеха на работа,ама само някои работеха!За 3год в Кремиковци взимаха пенсия!Кръчмари,артисти,спортисти,паре кау шума,после -пенсия няма,оти не внасяли!После,дирекцията-виновна!
25
2
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 седмици
До Анонимен 24
Съгласна съм, че това си е проблем, но той не трябва да се решава на гърба на детето - детските трябва да помагат на децата, не на възрастните! И социалните трябва да могат да предлагат работа на майките ако има такова изискване към майките! ТРябва да има работа за всеки и това си е грижа на правителството, на общините...Трябва да се организират курсове за квалификация, да се насърчава предприемчивостта на хората и да им се оказва практическа помощ...Или хората да получават помощи
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Частникът бил осигурявал на минимална заплата! Ето днес отворих сайт за работа. Предложения за работа в общинската администрация на длъжност старши експерт (в областен град), различни области, заплата почти минималната, в РЗИ - пак под 1 000 лв, в горското - минимална и т. н. висшисти от всякакви сфери...