Отпускат 14 млн. лв за компютри за учители и ученици

Не се придвижва цялостно затваряне на училищата, каза Вълчев
14 окт 2020 15:58, Петя Славова
22
Отпускат 14 млн. лв за компютри за учители и ученици
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отпускат се 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Средствата са от държавния бюджет, стана ясно по време на днешния брифинг пред журналисти.

"12 000 от машините  ще са ученици, а 4000 за учители. Училищата ще закупят тези преносими устройства. Надявам се това да стане в следващите седмици", уточни Вълчев.

Министърът на образованието коментира, че при затварянето през пролетта на училищата не е имало учители без устройства да преподават, но е имало ученици, които не са имали възможност да учат дистанционно.

По думите на министъра, ще бъдат закупени около 72 000 устройства до края на учебната година именно, за да не се чувства недостиг при евентуално преминаване в електронна среда.

Вълчев категорично поясни, че не се придвижва цялостно затваряне на училищата. 162 деца са в момента заразените ученици и 159 учители в училища и детски градини.

Това е средно дневно по 5-6 ученици и учители. "Всички се надяваме ситуацията да не се влоши, целта ни е максимално присъствено обучение, най-голямата трудност ще е в седмиците при грипните вируси.", коментира още Красимир Вълчев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравейте защо казват че са отпуснати пари за лаптопи а училището в което нямали такива пари аз съм от област Разград селото.се казва село дянковоаъс три деца Ъм които са ученици на по голямата ми дъщеря учи в града и от нейното училище и дадоха а малките как ще учат
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко става подготвят за онлайн,ако ще плаща милионите за ремонтите в училищата,що се строи като се знае че няма дас е учат ,с тия лъжи объркаха хора и деца,даскаля ,гадове стига
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този да вземе да се поразходи малко из столичните училища и да види персонално как се спазват мерките и препоръките.Сутрин как влизат 600 деца за 10-15 минути, като уж трябва да им мерят температурата. Паралелките са по 25-30 деца по две на чин в теснии задушни класни стаи, една хигиенистка забърсва с една кофа целият етаж, учениците от горните класове се тъпчат по два пъти на ден в нередовен градски транспорт.Адекватно би било горния курс да премине дистанционно за да има места за малките
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а какви точно компоти и от къде ще ги купят?по моя сметка излиза около 875лв на машинка, какви ще са параметрите?както и 14 милиона за 16 000 до 72 000 за да станат => общо 63 милиона, от технополист собственика ще му се пръсне Д-то от кеф.
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На скандинавците от маалите ще им купуваме лаптопи с парите от нашите данъци.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за бездушен некадърник и лъжец трябва да си, за да твърдиш това, вместо да признаят, че правят експеримент със здравето и живота на децата, учителите, родителите! Нима смятат хората за стадо овце, които не знаят какво се случва в училищата? Мерките са само на хартия!! Има болни, но никой не прави тестове!! Най-разумното при създалата се обстановка е учениците да преминат на дистанционно обучение, какво се чака още, да се заразят всички ли?? ОСТАВКА!!
14
0
 
16
 
! Отговори
988 преди 3 години
Министърът е много далече от реалността в българското училище.Много учители ползваха личните си компютри и интернет по време на дистанционното обучение
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Итъй тез кампютри ли са , кампоти ли са ши дойдат ама учебната година свършизъла...а при дистанционно кой ке плати Интернета и на ученици , и на учители ???Оператарите на сайтове за "учене" с колко са на..гъ..л та ха за миналата учебна година?? Мълчи народа - глухо и страшно гърмят окови ...тоз чиляк дет се ни е трън в петата Боьова го е казалдъл ние времи дъ съ махни от учебниците само мъти главите на младите ,че и на старите
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе аз ли бавно загрявам или просто няма смисъл в това:"По думите на министъра, ще бъдат закупени около 72 000 устройства ->до края на учебната година<- именно, за да не се чувства недостиг при евентуално преминаване в електронна среда."За кога го планират това "евентуално преминаване в електронна среда" след края на учебната година?
11
5
 
2
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
Седете си вкъщи ,плазмодий ! Бягайте от работа ( не че някой в *** работи) ! Намерете си причина ( измисления Ковид) и се прасете на дивана ...Този народ заслужава съдбата си ...арогантен , мързелив, мръсен ,отвратителен ..дай му повод да "почива" ...чудя се кой НОРМАЛЕН човек ще желае да бъде затворен без контакти , без работа и това ще му харесва?!!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Няма да затварятАми всъщност това са решили. Иначе вече щяха да затворят училищата. Ама като се замислиш, естествено е... Като налагат мерки, все се намират некви да ореват света, че им се пречи на мизерния животец, масово не се спазват мерките, всичкото умен мат'рял е решило, че вирус нема, ама има конспирация... То на кой няма да му писне при тия условия и да каже "абе да ***, щом толова искат", да зареже всичко и да остави хората да се оправят както намерят за добре..
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, нали родителите това искаха? Присъствено!Сега пък компютри.Тия 4 000 за кого по-напред?
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А да не мислите, че покриват велик материал сега? Учителите говорят през маски, децата чули недочули. Възрастните даскали гонят от час всеки ученик, който е кихнал, а в класните стаи е 30 градуса, децата отварят и става течение от което се киха и сополяви. На малката в 1клас даскалката крещяла, че иска да избяга от тях и от сополивите им носове! Добре, оставям ги в къщи за 10 дни и после изпити по всички предмети. 1клас ок, а голямото в 8ми какво прави с 15 изпита за края на срока? Ще ходят болн
7
0
 
13
 
! Отговори
Няма да затварят преди 3 години
училища, ама друг път! "Евентуалното преминаване в електронна среда" вероятно ще стане до края на октомври. Освен ако не са решили да ни изтребят до крак!
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Господа управляващи!Това е една капка в морето. Пак нищо няма да научат децата, просто защото не покриват достатъчно материал от дистанция.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, пак решението как да учат децата на родителите, които се интересуват от децата си ще зависи от това как да накараме ония на които не им пука да им запука. Обречена кауза! Няма как да накарате боровинките да учат, ако вече са решили да се женят. Но пък заради тях, нашите деца ще ходят болни на училище.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за кво?? Нали няма да се затварят училищата? Иначе е добра схема за усвояване на пари. Даже могат да си ги изкупят после от заложните къщи и да ги "купят" втори път същите за учениците с евро пари.
3
1
 
11
 
! Отговори
.......... преди 3 години
2000-та година учехме информатика на компютър Правец 8А
2
0
 
30
 
! Отговори
2луп преди 3 години
Заложните къщи ще се напълнят с евтини лаптопи. Сега е времето, ако нямате да се сдобиете с такъв за 200 лева нов.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Седмицата на нелогичните новини.