Водата в яз. "Камчия" стига до пролетта, ако продължи сушата

Включват като резервни източници язовирите "Порой" и "Ахелой"
15 окт 2020 19:56, Анисия Иванова
13
Водата в яз. "Камчия" стига до пролетта, ако продължи сушата
Архив: БГНЕС

Ако засушаването продължи, водата в язовир „Камчия“ ще стигне до месец май 2021, без да се налага режим. Това сочат данни на екоминистерството, които днес бяха потвърдени и от областния управител на Бургас - Вълчо Чолаков, съобщиха от Областната управа.

На редовно заседание на ВиК асоциацията днес Чолаков поиска решения на проблемите с водоподаването в най-малките населени места на територията на областта.

Една от идеите е язовирите "Порой" и "Ахелой" да бъдат обявени за резервни водоизточни за питейно-битови нужди. В момента те са за напояване към Министерство на земеделието.

Ако двата язовира бъдат пригодени за питейни нужди, в сегашното им състояние биха увеличи периода с още три месеца, а при пълен капацитет с цяла година.

Експертите от ВиК асоциацията поддържат мнението, че същите могат да станат "за смесено ползване". Така от една страна ще продължи напояването, от друга, в случай на недостиг на питейна вода, ще бъдат намалявани количествата за напояване и увеличени тези за питейни нужди. Решението дали това ще се случи е от компетентността на отговорните министерства.

"Между другото, вчера имам информация, че река Камчия е потекла. Доскоро беше суха, което е един добър знак", каза Чолаков.

Нужни са ремонтни дейности по двата язовира, изграждането на съоръжения, както и на пречиствателни станции, поясни началникът на дружеството Ганчо Танев.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Коментари 4 и 5 преди 9 месеца
Тия двамата с толкова много мозък далеч ще стигнат.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами ходете пак да сечете вековни дървета във вододайната зона над Котел - мястото, откъдето се пълни яз.Камчия! Понякога се чудя наистина ли сте толкова ограничени, или всичко е от безкрайната ви алчност?!
11
1
 
5
 
! Отговори
Fg преди 9 месеца
Туй ако стане релно няма да има много много сезон другата година. Надали някой ще му е кеф да плаща по 100 кинта спането над некой ресторант и да има вода по 4 часа на ден.
10
0
 
5
 
! Отговори
тт преди 9 месеца
Махайте ВЕЦ а при обем под 2/3 ,компенсирайте инвеститора със стар обор за соларна централа и готово.Подобна схема за всеки язовир ,защото има промяна на климата.Най горещ Септември в Европа през последните 450 години(откакто има измерване)
9
0
 
1
 
! Отговори
Бб преди 9 месеца
Пускайте и Яснополянския язавир дет п***т в него пънчарските роми.
8
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 9 месеца
По скоро максимално да стигне до февруари края, водата е около 40 милиона кубима ама и меренето на обема е леко стъкмистика, може да е доста затлачен по дъното и реалния обем да е 30 милиона кубика, месечно май отиват над 8 милиона кубика сами пресметнете до кога ще има вода, реално вече трябва да се мине на воден режим и да се сложи цена за кубик след използвани 5 кубика 20 лева, който иска нека да плаща докато има поне вода.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Май скоро ще закриват Слънчака и Златните.
6
4
 
15
 
! Отговори
БСП преди 9 месеца
Ето до какво води управлението на ГЕРБ!!Замислете се българи!!
5
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе каква суша !?!? Колко дъжд се изля тия дни особено в София !!!! Тия на овце ли ни правят ?!???? Явно сме овце щом ги търпим още тия мутри !!!!!
4
10
 
1
 
! Отговори
Воден свят преди 9 месеца
Водата е над 70% а може и повече, вижте глобуса. По-важно е да не спира в София. Това е най-важният град, а другите все нещо ще измислят. Ако съм едно министерство, хич няма да помисля даже. Да копаят кладенци или да се местят до пълноводна река. Ако не им се *** да дестилират морска вода в казани за ракия.
3
2
 
16
 
! Отговори
Сандо преди 9 месеца
ВЕЦ Камчия е винивника. Догодина няма да има сезонн на морето щото няма да има вода! Еййй източиха я тая държава, ако могат и морето и него ще го източат. Един прибира пачките, целият народ на сух режим - това и в социализма го нямаше
2
2
 
12
 
! Отговори
GOGO преди 9 месеца
До ИНСАЙДЕР ,КАК ДАГИ СПРЕ,АМИ ШКАФФФЧЕТО ЩЕ ОСТАНЕ ПРАЗНООООО.
1
2
 
20
 
! Отговори
ИНСАЙДЕР преди 9 месеца
БОРИСОВ СПРИ 300 ЧАСТНИ ВЕЦА, ДЕТО ТОЧАТ ВОДАТА НА ХОРИЦАТААКО ТРЯБВА СЛОЖИ ВОДЕН ЛИМИТ ЗА КУРОРТНИТЕ КОМПЛЕКСИЩото сега чуждите туристи, изпиват водата на българитеА МЕЖДУ ДРУГОТО > ХОТЕЛИЕРИТЕ ПЛАЩАТ ЛИ СИ ИЗООБЩО ВОДАТА ?