Живеем в свят с работещи бедни, а и все повече стават безработните

Може ли безусловният базов доход да реши финансовия проблем?
16 окт 2020 09:10, Петя Славова
367

Може ли безусловният базов доход да реши финансовите проблеми на България?

"Безусловният базов доход е граждански дивидент. Ако няма потребление, няма икономика. Последните 15 години в България няма граждани и няма икономика. От 2015 г. на пенсионните фондове им е трудно да оцеляват. Инструментите, които те използваха, просто ги няма. Ние си направихме много грешна сметка. Това се случва на много места по света", обясни икономистът Ивайло Кирилов в ефира на "България сутрин".

По думите му, ако има безусловен базов доход, той ще гарантира определена сума за България.

"Хората започват да работят, правят собствени бизнеси. Няма някъде пилотен проект, който да не е успял. Ние имаме свят с работещи бедни. По-голямата част от хората работят, за да си покрият разходите. Бюджетът трябва да се преструктурира и оптимизира", коментира специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Според него липсата на работни места е фундаментален проблем, пред който съвременният свят е изправен.

"В момента основният казус е липсата на работни места. 250 млн. души ще си загубят работните си места тази година. Цифрите са стряскащи. В Южна Корея ще бъде въведен "данък роботи", за да може да оцелее икономиката. Ние искаме животът да не се променя, това е невъзможно. В момента все повече хора остават без работа, което е трагично", подчерта експертът.

Кирилов изтъкна, че коронавирусът е непредвидим фактор, който затруднява все повече глобалните процеси.

Икономистът изрази мнение, че безусловният базов доход е приложен в почти целия арабски свят и това е много хитра политика на управляващите в тези държави.

"В момента в Германия тече пилотен проект - дават се 1200 евро на гражданите. Там гражданите даряват и се тегли томбола кой ще спечели. В момента на 700 души са дадени по 1200 евро. Тези, които не работят, получават базов доход. Тези, които работят, си получават заплата. Пенсионерите си получават пенсии. Така се гарантира икономиката", разясни Кирилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
5
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Другарю ?!Националсоциалистите на Фюрера, също се обръщаха един към друг с "Другарю".
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потърсих кой е този Ивайло Кирилов е ето какво излезе - управител на фондация Сините птици, изявява се като консултант личностно и професионално развитие. Този печели от разтягане на локуми и усвояване на субсидии за безумно безсмилени проектчета. И ето защо сега е тръгнал да ни баламосва с поредната червена секта утопия - защо от това спечели доста, докато балъците зяпат с усти и лапат мухи. Разбира се на него му е ясно че говори глупости, но парите са си пари.
54
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ви управляват потомствени комунисти ще сте бедни. Като вместо да градите капиталистическо общество създадохте олигархия ще сте бедни. Като сте най-корумпираната държава и троянски кон на Русия ще сте бедни. Като изгонихте младите ще сте бедни. Българина е не само некадърен, а и злобен и прoст. И всички наши велики писатели и революционери са писали за това още преди 100 години. Така че всичко си заслужава този народ. Манталитет: "ти на мене ли ще ми казваш".
53
1
 
0
 
! Отговори
Do 61 преди 3 години
Ami realno nali i tuk boba arestuvaha edin muj 4e bil zapla6val bace vav facebook, a misirkite. Kak za 10 godini nqma seriozen.*** da pita bace ne6to sa6testveno koeto nqma da mu haresa
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До абоната е на ~~~~~~~Ти конкретно си в "Нищоправизъм".
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До абоната е на ~~~~~~~Живял си .... ама друг път.А при китайците имаш тотален контрол: запознай се с термина "социален кредит".Например, ако постваш по форумите по цял ден особено срещу системата или срещу политиците, ще те накажат. Какво казваш, това искаш ли?
50
2
 
14
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Ние сме сега във феодализъм.Чорбаджиите-изедници го построиха.
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Socializma ne e ne6to lo6o, no ima nqkolko nedostatuka, spira se motivaciqta za razvitie, za6toto realno vsi4ki sa gore dolo v edin diapazon i ot tam nqma smisal da se u4i i da se razviva6. Vtoroto e 4e realno nqma6 pazarna ikonomika i vse nqkoi trqbva da dotira za da ima za vsi4ki ina4e rano ili kasno vsi4ki prosto 6te se okajat bedni
48
1
 
5
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
до неразбралитеЖивах при соца, не ми харесваше, че сръбския социализъм беше с отворени граници за сърбите напр.Тито направи свой модел.Китайците също имат свой модел социализъм.
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безусловен базов доход е равносилно на безусловна глупост! Комунист икономист няма, тоест Ивайло Кирилов не е икономист, а някакъв червен шаман, проповядващ розови утопии, от опитите за прилагане на които после страдаме тежко всички. Парите се печелят, не се раздават, много *** основен икономически принцип! Какво възпитава принципа ще даваме на всички, пък които иска да работи? Кой ще работи при това положение? От къде ще идват средствата с които да живуркат армиите търтеи?
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До знаем *** си траемВ 21ви век освен че работата донесе по-добро качество на живот, донесе и заблуди, че човешката природа много се е променила. И, за разлика от теб, аз съм изчел достатъчно много и достатъчно противостоящи си "истории", за да не си правя изводи от такива.Нека предположим, че ти си прав и трябва да се въведе универсален базов доход: някои страни са по-силно индустриализирани: до какво ще доведе това?
45
7
 
10
 
! Отговори
Жо преди 3 години
До абоната е на ~~~~~~~Ами, защо се отказахте от СОЦА, бе другарю?Вие, комунистите, се отказахте от СОЦА и станахте "вълчи капиталисти"Срам те е да кажеш, че СОЦА се срина икономически, че точно "великият Съветски съюз" се разпадна с гръм и трясък!Няма как едно общество да прогресира, когато на кадърни и некадърни, работливи и мързеливи, всички получават еднакви заплати.За СОЦА плачат некадърните и мързеливите, които живееха на гърба на талантливите и работливите.Така се срина социализЪма
44
2
 
8
 
! Отговори
“ работещи бедни” преди 3 години
При Мин.работна заплата в Русия от 254 лв. месечно, която получават 20 мил. работещи, наистина можем да говорим за работещи бедни
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До абоната е на ~~~~~~~Явно не си живял един ден във "соца" за да дърдориш такива глупости.Налягай си парцалите и се хващай да работиш, иначе само с каканиженето ще си останеш.
42
2
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Този определено е за психото, какви са тия напълно луди измислени уж икономисти, които се опитвате да ни пробутате? Откъде ги намирате тия неадекватници?
41
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Соц-феновете:А като беше толкова хубаво, защо "соца" се срина като хартиена кула от карти за игра? Понеже крачетата на социализЪма бяха глинени, братчето ми, анадъмо? Стига с този соц, че вони.
40
5
 
26
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
При соца, работника със работническа заплата строеше и обзавеждаше жилище(даже вила), ядеше качествена храна и имаше достъпно здравеопазване.Вълчия капитализъм пък, ни оставя разширени гробищни паркове.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Parvo tova sa gluposti, bezuslovnia dohod samo vazpitava murzel. Vtoro ako dohida e bezusloven to toi bil i za rabote6ti i za ne rabote6ti. Treto kak 6te motivira6 nisko obrazovan 4ovek da si tarsi rabota kato i v dvata slu4eq 6te polu4ava edna i sa6ta suma
38
1
 
12
 
! Отговори
юберашунгмахен преди 3 години
Проблема е че някой като дръпне с пари и става надменен към себеподобните си "аз го храня а той тука ще спазва КТ" той смята че държи живота ти в ръцете му и трябва да му благодариш като бачкаш 24/7 , да в новия свят хората са ненужни , ще останат 1% , или тези които имат активи за над 50 млрд, Капиталистите ще оставят някакъв брой уникални хора с някакви 8нтересни умения които да ги забавляват , затова са тези шоута "...търси талант"
37
2
 
7
 
! Отговори
ме тоо преди 3 години
До АнонименвисшеITно не се смятам за нещо повече от другите хорахората са равни по рождениекогато го осъзнаятотрекат деленето на социални слоеветогава ще постигнат нещоно няма да е скорощом се кланят на тези със синя кръви др. простотии