Живеем в свят с работещи бедни, а и все повече стават безработните

Може ли безусловният базов доход да реши финансовия проблем?
16 окт 2020 09:10, Петя Славова
367

Може ли безусловният базов доход да реши финансовите проблеми на България?

"Безусловният базов доход е граждански дивидент. Ако няма потребление, няма икономика. Последните 15 години в България няма граждани и няма икономика. От 2015 г. на пенсионните фондове им е трудно да оцеляват. Инструментите, които те използваха, просто ги няма. Ние си направихме много грешна сметка. Това се случва на много места по света", обясни икономистът Ивайло Кирилов в ефира на "България сутрин".

По думите му, ако има безусловен базов доход, той ще гарантира определена сума за България.

"Хората започват да работят, правят собствени бизнеси. Няма някъде пилотен проект, който да не е успял. Ние имаме свят с работещи бедни. По-голямата част от хората работят, за да си покрият разходите. Бюджетът трябва да се преструктурира и оптимизира", коментира специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Според него липсата на работни места е фундаментален проблем, пред който съвременният свят е изправен.

"В момента основният казус е липсата на работни места. 250 млн. души ще си загубят работните си места тази година. Цифрите са стряскащи. В Южна Корея ще бъде въведен "данък роботи", за да може да оцелее икономиката. Ние искаме животът да не се променя, това е невъзможно. В момента все повече хора остават без работа, което е трагично", подчерта експертът.

Кирилов изтъкна, че коронавирусът е непредвидим фактор, който затруднява все повече глобалните процеси.

Икономистът изрази мнение, че безусловният базов доход е приложен в почти целия арабски свят и това е много хитра политика на управляващите в тези държави.

"В момента в Германия тече пилотен проект - дават се 1200 евро на гражданите. Там гражданите даряват и се тегли томбола кой ще спечели. В момента на 700 души са дадени по 1200 евро. Тези, които не работят, получават базов доход. Тези, които работят, си получават заплата. Пенсионерите си получават пенсии. Така се гарантира икономиката", разясни Кирилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами българската поговорка: който не работи не трябва да яде?Май стана който работи не трябва да яде....
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Не знам дали се "шегуваш", но определено си вярваш.Иначе, генерално не е вярно.:)))
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До наем *** си траем"Млади момко .."За пръв път чувам на човек на почти 60 да му казват "млади момко", но карай.А това за "чупенето на роботи" беше ирония, но нямаш акъл да го разбереш.В едно нещо съм сигурен: ако на хората се даде такъв доход, разложението сред огромни групи от хора ще докара нещата дотам, че всъщност разделението на "богат" и "беден" свят ще стане още по-дълбоко, но аз съм живял в няколко системи и съм виждал това онова, за разлика от някои други ...
33
1
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Аз работим в транспорта, в транспорта, в транспорта. Да изкарам курорта!
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Англия нали чупеха машините в 18век, но кой да знае..... По-лесно е лайфчеее вместо четене. И какво стана като чупеха машините в Англия тогава?
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ме тоо"Ами и аз съм на работа и имам акъл ..."Какво образование имаш и какво работиш?
30
0
 
18
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
В света има 1000 пъти по-малко коне от колко преди известно време. И така както конете станаха излишни, така и през този век милиарди хора ще станат излишни. Защо ли? Защото всяка монотонно повтаряща се дейност включително интелектуална ще се извършва от роботи. И така много професии ще си отидат. Само хората на интелектуалният труд, които могат да правят неща, които никой робот няма да може, няма да са от излишните... :)
29
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече работиш толкова по беден ставаш :) Колкото повече се правиш на тарикат и едва си мърдаш пръста, толкова по заможен ставаш :)) Шегувам се....но има доза истина нали ? :)
28
3
 
31
 
! Отговори
Георги Г. преди 3 години
Бих се съгласил да има безусловен доход, ако няма една крива плочка по тротоара, едно боклуче по пътя, едно запушено речно корито и така нтататък и така нататък. НО, тъй като не живеем в един идеален свят, аз нямам против да се дават пари на безработни, но само при условие, че работят за обществото. Безработен трайно, иска пари - ми окей - да ходи да чисти тротоарите, да реди плочки и прочие. Да, при такъв случай нека да му се дават пари. Ама общество от търтеи неща.
27
7
 
24
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Ако при соца само се е крадяло, сега се граби чудовищно.една от причините, е премахването на смъртното наказание.
26
4
 
6
 
! Отговори
ме тоо преди 3 години
ами и аз съм на работаи имам акъл, но ще Ви гледам сеира на тези досега,които не ми вярвахтеи ме убеждавахте в джендърски идеологиии откровено европейски глупости
25
4
 
28
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Държава, дето 30+ години не може да се справи с домашни кучета, пуснати без намордник, не ми я хвалете !
24
10
 
14
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 22"Икономиката сега е молове с продавачки и охрана това, е тя не като едно време предприятия и заводи с хиляди работещи"Като Кремиковци, перлата на българската индустрия, която от първия ден носи само загуби на бюджета на страната, а сществуването му доведе до екологична катастрофа и множество заболявания в Софийското поле?
23
2
 
3
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Бойку СТАБИУЕН
22
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ме тооМерси. На мен лично сегашното положение МНОГО ми харесва. Тия дето можем да работим и имаме акъл сме добре, а виждам, че тия дето едно време го раздаваха важни, но не могат нищо и са прости все повече затъват.
21
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономиката сега е молове с продавачки и охрана това, е тя не като едно време предприятия и заводи с хиляди работещи
20
1
 
12
 
! Отговори
Алпа Чино преди 3 години
Оставете бедните и безработните.... Носете си маските и ръкавиците, ожаснъ пъмдемиъ е навън!!!!!
19
3
 
30
 
! Отговори
ме тоо преди 3 години
ами искахте капитализъмвече 30 години иматесега ще имате и Див Капитализъмчестито
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До знаем *** си траемИ какво: ще счупите роботите да има повече работа за безработните или ще направите Майбах градски транспорт?
17
1
 
30
 
! Отговори
все по-изолирани преди 3 години
от живота, от околните, от мечтите си. С маски навън, втренчени в екраните, без стимул да се ангажираме с работа... на мен не ми се живее така.