Живеем в свят с работещи бедни, а и все повече стават безработните

Може ли безусловният базов доход да реши финансовия проблем?
16 окт 2020 09:10, Петя Славова
367

Може ли безусловният базов доход да реши финансовите проблеми на България?

"Безусловният базов доход е граждански дивидент. Ако няма потребление, няма икономика. Последните 15 години в България няма граждани и няма икономика. От 2015 г. на пенсионните фондове им е трудно да оцеляват. Инструментите, които те използваха, просто ги няма. Ние си направихме много грешна сметка. Това се случва на много места по света", обясни икономистът Ивайло Кирилов в ефира на "България сутрин".

По думите му, ако има безусловен базов доход, той ще гарантира определена сума за България.

"Хората започват да работят, правят собствени бизнеси. Няма някъде пилотен проект, който да не е успял. Ние имаме свят с работещи бедни. По-голямата част от хората работят, за да си покрият разходите. Бюджетът трябва да се преструктурира и оптимизира", коментира специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Според него липсата на работни места е фундаментален проблем, пред който съвременният свят е изправен.

"В момента основният казус е липсата на работни места. 250 млн. души ще си загубят работните си места тази година. Цифрите са стряскащи. В Южна Корея ще бъде въведен "данък роботи", за да може да оцелее икономиката. Ние искаме животът да не се променя, това е невъзможно. В момента все повече хора остават без работа, което е трагично", подчерта експертът.

Кирилов изтъкна, че коронавирусът е непредвидим фактор, който затруднява все повече глобалните процеси.

Икономистът изрази мнение, че безусловният базов доход е приложен в почти целия арабски свят и това е много хитра политика на управляващите в тези държави.

"В момента в Германия тече пилотен проект - дават се 1200 евро на гражданите. Там гражданите даряват и се тегли томбола кой ще спечели. В момента на 700 души са дадени по 1200 евро. Тези, които не работят, получават базов доход. Тези, които работят, си получават заплата. Пенсионерите си получават пенсии. Така се гарантира икономиката", разясни Кирилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12"Каква ирония през лошото бай Тошово време безработните ходиха и ги издирваха органите на реда и принудително им намираха работа"Затова ли в заводите стандартно брака беше около 30% от продукцията и се крадеше МАСОВО от работното място?Аман от червени ***.
15
2
 
24
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Така е! За това богатите - милиардерите - са станали още по богати. В Света се трупа социално напрежение. Тук там има проблясъци. Смятам, че скоро ще станем свидетели на още по брутални изблици. Базовия доход изисква и богата държава. За Скандинавия е добре. За нашия Бантустан, ако базовия доход е минималната работна заплата направо ще цъфнете и вържете. Така че, статията си е пълна глупост.
14
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6, КОГАТО ЧЕРВЕНИТЕ УПРАВЛЯВАХА НЯМАШЕ НИЩО, В ЕС ВЛЯЗОХМЕ В 160ЛВ МИН ЗАПЛАТА И 102ЛВ МИН ПЕНСИЯ, А ЮЛИ 2008Г САМО ГОДИНА СЛЕД КАТО БГ ВЛЕЗЕ В ЕС НА СТАНИШЕВ БЯХА СПРЕНИ ЕВРОФОНДОВЕ ЗА НАД 500 МИЛ ЕВРО ПО ПРОГРАМА ИСПА, ФАР, САПАРД, ЗА КРУПНИ КРАЖБИ И ИЗМАМИ ПО ДОКЛАД НА ОЛАФ.
13
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек, който не разполага със свободно време и целият живот на когото - без да се вземат под внимание чисто физическите прекъсвания за сън, ядене и т.н. - отива в труд за капиталиста, стои по-ниско от товарно животно. Карл Маркс
12
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква ирония през лошото бай Тошово време безработните ходиха и ги издирваха органите на реда и принудително им намираха работа
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1234Всеки може да си купи акции от всичко.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Могат бягат.От Северна Корея не може да се бяга.
9
4
 
27
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Глобализацията значи бедност за всички и богатство за 1 процент. Глобализацията е контролирана схема за движение на парите, с минимални отчисления за доход и максимални за държача на канала по който текат парите. Вземаш заплата, отчисления от до, спестявания няма, реално всичко се връща при глобалния фонд държач на акциите на Магазина, Бензиностанцията, прозводитела на техника, гуми, дрехи, ток, храна, лекарства. А с частните П Фондове, и пенсията ти държат. Няма фондова борса, няма бедност
8
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧАСТИЧНО ПОДОБЕН МОДЕЛ ИМАШЕ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ У НАС- ПАРТИЙНИ И КОМСОМОЛСКИ СЕКРЕТАРИ- НИЩО НЕ РАБОТЕХА, НО ПОЛУЧАВАХА ДИРЕКТОРСКИ ЗАПЛАТИ.
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който работи, няма да яде! Поговорка от новата реалност
6
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До подала 2А когато вашите управляваха нито магистрали имаше, нито масло.
5
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията ни доведе до просешка тояга. Само на президента Радев разчитам да вдигне държавата на крака и да станем силни като Северна Корея.
4
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономика ли то се затвориха цели градове от липса на работа бягат хората в София и чужбина
3
2
 
28
 
! Отговори
селянин преди 3 години
и я съм беден ама не работим да не съм будалапри жива жена маж да бачка абсурддайте ми вио и ракия и некоя чужда булка да задявам така го разбирам живото
2
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как бе, нали откакто Тулипите и ***-утки ни управляват, по улиц;ите на България текат реки от мед и масло, а по магистралите - и злато.
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятно това ще е модела в бъдеще.