На улицата с маска, а в бара - без, какво мислят специалистите?

Препоръката на здравния министър раздели експерти и хора
21 окт 2020 10:34, Петя Славова
184

Маските на открито стават задължителни от четвъртък. Това е препоръката на експертните съвети по епидемиология и по инфекциозни болести към министерството на здравеопазването, а по-късно и здравният министър обяви, че ще пусне заповед. Но новината предизвика коментари за и против.

Очакванията са тази мярка, както и спазването на останалите, досега известни, да намалят с 30 на сто заболеваемостта от коронавирус. На преден план обаче излиза въпросът каква маска да ползваме, за да се пазим.

Още по темата

"Да се стандартизира един тип маска и да се знае, че тя дава най-високия клас на успеваемост. Маските, за които е доказано, че имат ефект от заразяване, те са със специален тип обозначение", подчерта пред Bulgaria ON AIR началникът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" доц. Васил Каракостов.

Именно и това е една от причините, по думите му, за толкова заразени медици. А еднократните хирургически маски обаче пазят в операционната, но не и в тази ситуация.

"Голяма част от лекарите са със стандартните хирургически маски, които нямат функцията да предпазват. Те имат функцията да предпазват оперативното поле, пациента. От пренасяне на бактериална инфекция", обясни още доц. Каракостов.

Лабораторният лекар от Русе д-р Георги Тодоров е убеден, че маските на открито, а и на закрито, са излишни.

"Маските са безсмислени. Техните пори са толкова големи, че могат да пропуснат не един, а 800 вируса едновременно. Това е все едно да си легнете с презерватив и да няма жена до вас. Въздушно капковата инфекция не може да бъде спряна с нищо", смята д-р Тодоров.

"Изкарал съм Ковид-19 и имам много антитела. Няма да нося маски на открито. Ако ме глобят маскопроверяващите искам глобата да се плати от бюджета на Министерския съвет", заяви икономистът Владимир Каролев.

Във всеки случай обаче всички са категорични - маските, носени в чантата или в джоба, са безсмислени. Мярката за носенето им на открито засега ще е в сила до края на ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Наивници са тези които смятат, че Борисов вече взима някакви решения.Привикаха ги миналата седмица, издърпаха им ушите и решенията вече се взимат на друго място. Свиквайте !
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези мерки нямат нищо общо с опазването на здравето, а всичко с предстоящия РЕСТАРТ на икомииката!
26
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Защо лекарите постоянно се заразяват като работят с маски и предпазни средства?"Следващият път, когато Ви оперират - поискайте лекарите да са без маски. Евентуално и да не се мият, защото какви доказателства има за ползата от това ...
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до чакат разпорежданията на ББ, пуснаха партенката да видят как ше реагират хората, видяха кво стана и няма да има нито заповед нито маски, да не говорим че тия заповеди са ала бала и актовете падат после
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако до вчера цената на 1бр маска бе по левче, то от днес цените скачат двойно.Разбрахте ли каква е схемата на ГЕРБ, хем ще взимат пари от ЕК, хем бизнес далаверите на зетя да вървят
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кучешка каишка да си нося ли с мен?
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не можеш да пазиш живота и здравето на хората с терор. Това противоречи на всякаква логика,насила не се правят никакви медицински манипулации,процедури, маскировки,които отнемат свободата на хората,и носят вреда за здравето. Буквално няма да можем да дишаме в следващите поне 6 месеца,освен у дома.
21
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във бара може без маска 4 човека на една маса ама във парка не може ако на 50 м от теб няма жив човек Тоя изпърдян министър ВАС да му смъква имунитета и да го дават на прокуратурата.
20
0
 
6
 
! Отговори
разпоредих! преди 3 години
ОЩЕ ОТ УТРЕ ДА СЕ ЗАТВОРЯТ ЦЪРКВИ, ДЖАМИИ И СИНАГОГИ, ИЛИ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В КРЪЧМИ, А КРЪЧМАРИТЕ ДА СЕ ПРЕКВАЛИФИЦИРАТ В ДУХОВНИ ЛИЦА.
19
0
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Значи е време за Pub Crowl. С бързи прибежки от кръчма в кръчма можеш да стигнеш, където си тръгнал, и без маска.
18
2
 
12
 
! Отговори
долу маските преди 3 години
Нови отделения и високи заплати за докторите! Оставете Хората да си живеят спокойно живота!
17
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко президент
16
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дори да има издадена заповед, тя ще е нелигитимна, защото е против действащите закони и конституция на страната, и неморална, защото е против интересите на отделните хора. Няма да спазваме неморални и нелигитимни заповеди на някакви невчесани калинки.
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо лекарите постоянно се заразяват като работят с маски и предпазни средства? Явно терора с маските е,за да се навреди на здравето ни. Тоава е медицински фашизъм.
14
5
 
24
 
! Отговори
провинция преди 3 години
Оставка на малоумното правителство с тъпите мерки за носене на маски на открито.Искат да запушат с маските устите на суверена.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще тичаме към кръчмата, за да си свалим маската.
12
1
 
33
 
! Отговори
307 преди 3 години
На открито е единствената възможност да вдишаме свеж въздух.
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеята е да се откажат хората да ходят по улиците с надеждата да не ходят и по кръчмите. Това се налага, защото Борисов няма дупе да наложи правилните мерки - затваряне на заведенията. Страхува се, че може да го гръмнат или да излязат още пикантни снимки например.
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във баровете няма вируси и във кръчмите, навън под откpитото небе вируса витае в облаците и се вее на бял кон. 20 млрд заеми толкова струва 10 г управлението на ГРОП има едни магистрали за готови най-скъпите магистрали в света за 20 млрд а пък доколко са качествени сами си преценявайте. Който каже корупция госмъквам във метрото, ако не е наводнено обаче.
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кръчмите, механите, чалготеките и баровете са свети места. Там и да влезе вирус умира за 10 секунди. Да сте видели политик в тях?