Зам. министър: Не сме против майките и децата с увреждания

Какво доведе до недоволството пред министерството?
27 окт 2020 15:27, Петя Славова
25
Зам. министър: Не сме против майките и децата с увреждания
Снимка: БГНЕС

След като вчера майките от "Системата ни убива" протестираха пред Социалното министерство, идва и коментарът от държавното ведомство за промените.

"С промените доказваме, че не сме против майките на децата с увреждания, целта ни е да ги подкрепим". Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова.

"Важно е да няма внушения, че ние сме против тях, а напротив заедно сме в мисията да подобрим качеството на живот на децата със специални потребности", подчерта тя и добави, че хората, които получават помощ до момента, ще могат да я получават и занапред.

Още по темата

Заместник-министър Стоименова посочи, че 40% от ползвателите са лица над 65 години, а около 8% са децата, ползващи личен асистент.

"Това, с което се сблъскахме в Закона за личната помощ, е, че има проблем по отношение на намиране на лични асистенти извън семейния кръг на хората ползващи такъв тип услуга", обясни тя пред "Монитор".

Адриана Стоименова коментира и основните промени в Закона. "Даваме право на лица със 70,01% до 89,99% увреждания или така наречената втора група с изрично вписани в ТЕЛК чужда помощ, също да могат да ползват личен асистент от 1 януари следващата година… Това са хора, които според вида и тежестта на заболяването си също ще получат помощ. При нас постъпиха запитвания от граждани в тази категория и всъщност си дадохме сметка, че за тях е важна подкрепата. Това прави самия закон по-справедлив за хората с уреждания", обясни заместник-министърът на социалната политика.

Около 80 000 души имат право за ползват личен асистент. Толкова ще останат и след 1 януари 2020 г., обещават от министерството, въпреки че именно това доведе до недоволството на майките.

Трябваше от следващата година броят на личен асистент да нарасне в пъти до 670 000 заради закона, който дава право на всечки човек с увреждане да кандидатства за личен асистент. Промените на социалното министерство ще избегне именно това да се случи.
 

 


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ако едновременно и родителите на единия, и родителите на другия от младите съпрузи се окажат нуждаещи се от помощ не целодневно, а периодично и живеят в различни райони на града?
Ти лично би ли дал родителите си в старчески дом, ако са с ума си и могат да се самообслужват? Имат си уютно жилище и социална среда, но ти ги пращаш в онзи край на България, в който има свободни места в някой старчески дом. Знаеш ли изобщо какви са условията в тези домове?
15
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 1 месец
Какъв процент от порасналите и започнали работа деца са в България?
Какъв е процентът на онези, които работят в друго селище?
А София? Колко са онези, които живеят самостоятелно и квартирите им са близо до тези на родителите им? Когато имаш малко дете и поне единият от семейството работи на две места, можеш ли през ден да прекосяваш след работа целия град, да оставаш
2 часа при родителите си и после да се върнеш, за да поемеш домакинските и родителските си задължения?
А ако едновременно ....
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Деца с увреждания, т.е. повредени деца. Звучи много грозно. Защо не използват традиционното инвалиди или сакати?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...да подобрим качеството на живот на децата със специални потребности", подчерта тя и добави, че хората, които получават помощ до момента, ще могат да я получават и занапред. Заместник-министър Стоименова посочи, че 40% от ползвателите са лица над 65 години
*
Децата над 65 години ....
12
0
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 1 месец
80000 и 670000 са числа, а не цифри. Тези числа показват нещо. Ти за какво пишеш?
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До този по-долу,

Ако работещите имат възрастни родители, които се нуждаят от сравнително малко помощ, като да им се напазарува, изчисти, тогава не виждам проблем в това, децата да поемат тези грижи. Държавата няма да губи от това, а и децата ще си върнат дълга към родителите си. Ако обаче тези грижи се превърнат в целодневни, тогава добре е да има достатъчно места в домовете за възрастни, а не лични асистенти.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
80 000 са твърде много инвалиди, реално онези които са в безпомощно състояние са 3-4 пъти по-малко, останали са хора които се възползват от ситуацията - това е жалката истина. В край на сметка, обществото не може и не трябва да поема цялата отговорност за отглеждането на инвалидите, не може семействата и бизките да абдикират тотално. Отделно тежките случай трябва да се настаняват в специализира заведения, а не да се харчат огромни средства, за да се обгрижват по домовете им.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви са тези цифри 80 000, камо ли 670 000. Вие знаете ли това колко са работещи? В България дали има 2 милиона работещи, а те искат половин милион да се превърнат в администрация, защото личните асистенти са на гърба на държавата. Накрая да не се превърнете във "Вие убивате системата". Бяхте решени да свалите правителството, яхнати от бивши политически лица. Срамно е.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ама ние сме против майките с увреждания, а не децата с увреждания !
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещата трябва да се организират така, че пенсионерите, които имат известни физически затруднения, да получават периодично необходимата им помощ. За целта не е нужно някой непрекъснато да е до тях.
Ако затормозяват децата си с грижата 2, 3 или 4 пъти седмично да вършат за тях определени услуги, това значи да бъдат натоварвани излишно хората в активна възраст, които и без това са достатъчно натоварени.
Мисълта ми е, че трябва разумно да се категоризират онези, които се нуждаят от помощ.
6
1
 
1
 
! Отговори
До този по-долу, преди 1 месец
който пише цинизми

Човешките сакатлъци не са нещо, с което е редно да се подиграваме. Остави тези приказки.
Нека да се обърне внимание на това, че 40% от хората, които се нуждаят от помощ, са над 65 г. Сред тях има известен процент родени с увреждания. Останалите обаче са трудови пенсионери, хора съвсем с ума си, които се нуждаят от не много помощ. Не им ли я осигурят социалните, значи децата им, които са в активна възраст трябва да напуснат работа, за да им помагат. От това нацията само губи.
5
2
 
10
 
! Отговори
Според мен преди 1 месец
Щурмовашката група, която се подвизава под названието "Системата ни убива", действа по заповед и в интерес на определен политически кръг.
Нуждите на тази категория лица не се решават по улиците. Проблемите им не са от миналата година, когато изведнъж се сетиха да правят циркове пред парламента. През Лукановата зима и в течение на кошмарния период 1996/1997 едва ли им е било по-лесно да гледат болните си деца, в сравнение с 2019, 2020 г.
И да не забравят, че не само те имат този род проблеми.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Против са само да помагат на нуждаещите се и да си вършат всъщност работата
3
19
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 месец
герб ни водят към дъното ДЪРЖАВАТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО не им пука за ХОРАТА в неравностойно полжение
2
8
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Тъз яката мацка иска да каже, че не са лично против хората с увреждания, а са против всички, така че геноцидът от герП няма личностен елемент !!!
1
4
 
17
 
! Отговори
Заразен с корона преди 1 месец
Онзи ден ходих на протеста на протестиращите майки, скоро няма да викат и да мърсят протстранството.