Легнал на стълби, на кислород - двама починаха след прием в COVID отделение

Те са чакали повече от 40 минути преди да се свържат с медицинско лице
Обновена: 19 ное 2020 07:29 | 19 ное 2020 07:09, Ния Христова
194
Легнал на стълби, на кислород - двама починаха след прием в COVID отделение
Снимка: БГНЕС
Двама пациенти починаха в рамките на едва няколко часа в новосформираното отделение за COVID-19 в Клиниката по алергология на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, съобщи БНТ. 
 
Видео показва как преди това двамата мъже чакат пред сградата, за да бъдат настанени. Единият - на кислородно дишане, а другият - легнал на стълбите. Те са били преносочени от Инфекциозната клиника, където са лекувани предишните дни.
 
Двамата пациенти - Господи Господинов и Любчо Лалев, чакат повече от 40 минути преди да се свържат с медицинско лице.
 
Роднините на Господинов все още са в шок. "Съпругът ми е инвалид 100% с чужда помощ, 6 инфаркта, 7 стенда, с три байпаса, рак на бъбреците през ден е на хемодиализа", каза Мария Господинова, която е съпруга на починалия пациент.
 
Цяла седмица 61-годишният мъж е бил с температура над 37,4 градуса. Съпругата му опитва да го заведе в болница за прелглед, но получава отказ от няколко места. На 14 ноември тя успява да го транспортира до спешния център в Куклен, откъдето е насочен към Инфекциозна клиника в Пловдив. 
 
"Ние седяхме около два часа, регистриран е на регистратурата, моят мъж вече нямаше сили", разказа Господинова. Лекарите преценяван и Господин Господинов е преместен в новообразуваното отделение за пациенти с COVID-19 в другата база на болницата. "Приеха го на третия етаж, пеша до горе. В рамките на час той ми се обажда отново и ми казва върнаха ме отново в Инфекциозна, не съм бил за тях.", добавя жената. 
 
Господинов остава в Инфекциозна клиника до понеделник, предвиден е за хемодиализа. Тя така и не е направена. По неясни причини отново е взето решение той да бъде транспортиран в отделението за по-леки случаи. "Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички. Стигнахме между втория и третия етаж аз го виждам, че умира кислородът свърши...", каза още Господинова. 
 
В рамките само на няколко минути състоянието на мъжа се влошава. Малко по-късно той умира на реанимационната маса. В известието за смъртта пише, че причината за смъртта е сърдечен арест и че е с положителна проба за COVID-19, факт, за който съпругата му не е била уведомена.
 
Другият мъж от видеото - пловдивчанинът Любчо Лалев, издъхва часове след Господинов.
 
Двете семейства обмислят дали да заведат колективен иск срещу Министерството на здравеопазването. Областният управител на Пловдив Дани Каназирева също разпореди да бъде извършена спешна проверка на случая.
 
От здравното заведение съобщиха, че вече е започнала проверка по случая. В случай, че бъде установено нарушение, ще бъде уведомена и пловдивската прокуратура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Съпругът ми е инвалид 100% с чужда помощ, 6 инфаркта, 7 стенда, с три байпаса, рак на бъбреците през ден е на хемодиализа"Горкия човек, отишъл си е преди времето
174
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая се разбра ,че като направили токсикология на КОВИД отделене 2/3 от лекарите напуснали,а леглата станали двойно повече.Е как да бъдат приети бързо и качествено тези болни ,па и докторите лично да ги носят по стълбите и да плачат заедно с близките.Единственото което не са направили - не са поставили пейки да седят хората и да чакат на топло- но това директора трябва да се сети,ама и той е вероятно от ГЕРБ.Сега нека да има следствие ,да тормозят лекрите от етажа и като напуснат да видим
173
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АлиТая работа за "6 инфаркта, 7 стенда и т.н." откъде я разбра за съответния човек?
172
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До питанката"Трябвало е тоя дето се разхожда с некролог в джоба да е най-висок приоритет??? "Значи казваш, да се узакони : "за дъртофелници - никаква медицинска помощ"
171
0
 
2
 
! Отговори
отговор преди 3 години
До питанкатаКадрите са направени от съпругата на единия мъж, след като пристигнала и сварила захвърлени двамата мъже.47 минути се молила и чакала да дойде носилка да ги качат в отделението.Но уви!
170
9
 
1
 
! Отговори
питанката преди 3 години
Мен ме тормози въпросът: Кой направи снимки, видео и дигна шумотевица по всички медии. Не можеше ли да спре да прави снимки и да гледа сейр, а да им помогне да изкачат стълбите и стигнат до отделението. За дъртофел*ника със седем байпаса и бъбречна недостатъчност какви чудеса са очаквали да направят лекарите??? Сега за какво точно надигат вой? Трябвало е тоя дето се разхожда с некролог в джоба да е най-висок приоритет???
169
5
 
6
 
! Отговори
д-р Пухлев преди 3 години
Големият проблем с българските лекари е,че се мислят за най-знаещите и можещи,но не се отнасят с пациентите като с хора.Това разтакаване, неприемане е плод на дългогодишната дезорганизация, липса на отговорност и безнаказаност за бездушието и бюрократщината им. Трябва да бъдат осъдени ефективно всички лекари,които не се отнасят правилно с пациентите, да бъдат наказани тези,които напускат сега или не желаят да работят с ковид заразени...най-после
168
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КрайПри Тошо мой приятел цяла нощ лежа в монтанската болница със спукан апендисит преди да го оперират. Мен в студентска поликлиника няколко дена ме въртяха межу лекуващата зъболекарка и дежурния. Накрая се наложи зъба ми бе изваден от трети зъболекар. А колко гной изтече и той се хвана за главата! В същата поликлиника 1год. почти всяка седмица ходех да ми пилят зъб. Нищо не остана от него, а и коронка не ми сложиха. На село,доктора върнал се от Мароко веднага ми постави, дори цвят избрах!
167
2
 
5
 
! Отговори
Един Pk преди 3 години
Вижда се от последните писания за времето на социализъма и за медицината тогава ,че на селяни без работа и безпътни ,ограничени и мързеливи хора не трябва да имат достъп до компютър.Некадърника винаги е подъл,подмазвач и зъл човек.Навремето беше пълно с такива,но се вижда ,че все още има такива живи.
166
4
 
6
 
! Отговори
Баро Вкаров преди 3 години
До АнонименАко бай ти Тошо требе да увисне на крушата,тея днешните требе а ги бесят всеки ден!
165
4
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Ето ви Европата, радвайте и се, докато и вие не се разболеете. Неразумни юроди
164
9
 
14
 
! Отговори
така е след... преди 3 години
..30 години КАПИТАЛИЗЪМ в България.Някога здравеопазването беше достъпно за всеки.Лекарите бяха добре заплатени,а болниците НЕ БЯХА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА.Сега всеки лекарски кабинет е магазин.Плащаш,за да те лекуват,но лекарите не са виновни за това положение!
163
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ако си бяха седяли вкъщи колкото и зле да са щяха да имат поне някакъв шанс да оцелеят. А така последните сили са си изхабили да седят един час на студ и да чакат някой лекар да се появи. Трябва да се направи статистика колко пациенти от ковид са умряли вкъщи и колко в болниците да се види къде е по-добре да се лекуваш.
162
2
 
17
 
! Отговори
Някой преди 3 години
За такова нещо в някоя страна като Сингапур щяха да екзекутират шефа на болницата, щоъо за корупция там наистина има смъртно наказание, а това е резултат от корупцията в тва прогнило бг здравеопазване
161
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E какъв е проблема? Има си Мангъристка опорка за това : "Всеки ден 300 души умират поради най-различни причини. Няма проблем да умрат и още няколко"
160
2
 
5
 
! Отговори
Край преди 3 години
А да ви кажа ли защо това е невъзможно на стълбите на лъскава частна болница Аджибадем или софиямед или ...Щото от там охраната щеше да ги нарита а пък и тия хора не отиват там -щото знаят че не им е тям мястото.Сбърка нещо поколението ми - има ли време да се поправим...
159
10
 
14
 
! Отговори
Край преди 3 години
тия дето помнят - да кажат - беше ли възможно това при Бай Тошо.До 89 г. думата клошар повечето не знаехме какво значи.Нещо сбърка моето поколение.
158
10
 
4
 
! Отговори
Мале преди 3 години
Този с каква е диагноза,той е за попа,те ще го лекуват!Какъв ли живот е водил,та да стигне до там!И сега всички са виновни,само той има права!
157
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 154аре пери на ръка бе човек..стана досаден вече.аре
156
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма част от лекарите в страната са свикнали по цял ден да търкат подовете на болниците с белите си чепици, да висят от кабинет на кабинет и да тече лаф моабет през цялата смяна. Имам случай с дежурен лекар, който в критичен за пациента момент се караше "Откъде да знам какво му е на пациента и какви са му заболяванията". При все че има картон на пациента, при все че си нощна дежурна смяна и ти ако не се подготвиш за тия 10 пациенти на легло в отделението - тогава за какво за бога си там!?