Легнал на стълби, на кислород - двама починаха след прием в COVID отделение

Те са чакали повече от 40 минути преди да се свържат с медицинско лице
Обновена: 19 ное 2020 07:29 | 19 ное 2020 07:09, Ния Христова
194
Легнал на стълби, на кислород - двама починаха след прием в COVID отделение
Снимка: БГНЕС
Двама пациенти починаха в рамките на едва няколко часа в новосформираното отделение за COVID-19 в Клиниката по алергология на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, съобщи БНТ. 
 
Видео показва как преди това двамата мъже чакат пред сградата, за да бъдат настанени. Единият - на кислородно дишане, а другият - легнал на стълбите. Те са били преносочени от Инфекциозната клиника, където са лекувани предишните дни.
 
Двамата пациенти - Господи Господинов и Любчо Лалев, чакат повече от 40 минути преди да се свържат с медицинско лице.
 
Роднините на Господинов все още са в шок. "Съпругът ми е инвалид 100% с чужда помощ, 6 инфаркта, 7 стенда, с три байпаса, рак на бъбреците през ден е на хемодиализа", каза Мария Господинова, която е съпруга на починалия пациент.
 
Цяла седмица 61-годишният мъж е бил с температура над 37,4 градуса. Съпругата му опитва да го заведе в болница за прелглед, но получава отказ от няколко места. На 14 ноември тя успява да го транспортира до спешния център в Куклен, откъдето е насочен към Инфекциозна клиника в Пловдив. 
 
"Ние седяхме около два часа, регистриран е на регистратурата, моят мъж вече нямаше сили", разказа Господинова. Лекарите преценяван и Господин Господинов е преместен в новообразуваното отделение за пациенти с COVID-19 в другата база на болницата. "Приеха го на третия етаж, пеша до горе. В рамките на час той ми се обажда отново и ми казва върнаха ме отново в Инфекциозна, не съм бил за тях.", добавя жената. 
 
Господинов остава в Инфекциозна клиника до понеделник, предвиден е за хемодиализа. Тя така и не е направена. По неясни причини отново е взето решение той да бъде транспортиран в отделението за по-леки случаи. "Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички. Стигнахме между втория и третия етаж аз го виждам, че умира кислородът свърши...", каза още Господинова. 
 
В рамките само на няколко минути състоянието на мъжа се влошава. Малко по-късно той умира на реанимационната маса. В известието за смъртта пише, че причината за смъртта е сърдечен арест и че е с положителна проба за COVID-19, факт, за който съпругата му не е била уведомена.
 
Другият мъж от видеото - пловдивчанинът Любчо Лалев, издъхва часове след Господинов.
 
Двете семейства обмислят дали да заведат колективен иск срещу Министерството на здравеопазването. Областният управител на Пловдив Дани Каназирева също разпореди да бъде извършена спешна проверка на случая.
 
От здравното заведение съобщиха, че вече е започнала проверка по случая. В случай, че бъде установено нарушение, ще бъде уведомена и пловдивската прокуратура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
4
 
9
 
! Отговори
Математик-физик преди 3 години
Аз мисля че е крайно време лекарчетата да си плащат образовануето като чуждестранни студенти по 5к доларес на семесстър.Държавната поръчка се плаща от Моите данъци тоест трябва да ме лекуват защото ако не бях аз те нямаше да бъдат лекари.
114
5
 
5
 
! Отговори
Не са виновни преди 3 години
Системата е направена да се смъкват пари от бюджета. Докторите са част от системата, те са вътре и я използват колкото могат. Те са възпитани, че ще смъкват пари без риск за тях. Затова сега няма доктори.
113
12
 
2
 
! Отговори
Неочаквано тъп преди 3 години
Требва да има яко почистване на хората, както се прави в градината, секакъв троскот да се отстрани, за да вирее новото и силното, демек, младите. В природата в едно стадо, прайд, глутница, най слабото се отстранява, за да не пречи и застрашава останалите. Куцо, сакато, болно, е в тежест на държавата. Тез пари които получава за пенсия, и здравни манипулаций и грижи, трябва да се дават за българските деца, детски градини и училища. Така трябва , за да е здрава и силна една нация, един народ.
112
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такава е животоспасяващата система на Бойко Бореца и Косьо Лъжеца. Мир на праха на поредните две нейни жертви!
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.Уверявам Ви - няма как да излекувате рак на дебелото черво, например, единствено и само с човещина. Уви...-----------------------------------------------------------Как ще стане тогава - мога ли да разчитам, че в онкологичното или което и да е отделение ще бъда прегледан, опериран, ще се положат необходимите грижи за мен от специалисти? Все пак това им е работата и за това получават заплатиИли директно искате да кажете да си приготвим пачка, иначе ще ни оставите да мрем като кучета?
110
1
 
15
 
! Отговори
позор преди 3 години
Как са ги оставили на студа по пижами само наметнати! Здрав човек да беше в този студ по пижама като тях да лежи на стълбите и навън щеше да хване пневмония. Извършителят е за затвора!
109
6
 
2
 
! Отговори
валентина преди 3 години
До Анонимен 106По вашите думи ми се струва,че вашата..ментална стойност НЯМА да ви помогне при един сприхав пациент,на който му е писнало от бездушници като вас!А що се отнася до моята,не бих казала,че имате правото да твърдите каква е.И както писа някой-сменете попрището,станете овчар.Там ще ви е по леко.Успех!
108
7
 
4
 
! Отговори
Мутафчийски - НОЩ преди 3 години
Аз ви казах че яко ще се мре, ама вие по Цветница не слушахте.
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 106Вие сериозно ли се правите,че не разбирате??Говоря за отношението..отношението...
106
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До валентинаСкъпа Валентина, Вие очевидно демонстрирате менталната си затрудненост да осъзнаете каква е разликата между това да помогнеш на някой бездомник с малко храна или дреха / нещо, за което Ви поздравявам, впрочем!/ и лечението на терминално болен човек. Повярвайте ми, разликата е съществена. Дори изразена в презрените за Вас пари...Уверявам Ви - няма как да излекувате рак на дебелото черво, например, единствено и само с човещина. Уви...
105
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съпругът ми е инвалид 100% с чужда помощ, 6 инфаркта, 7 стенда, с три байпаса, рак на бъбреците през ден е на хемодиализа.Е то горкия човек е бил вече развалина. То и обикновена настинка щеше да го довърши. Мир на праха му.
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистик 94 Кое е смешното бе ?
103
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аааа га ревахте за банани и скачахте как беше а сега нещастници сте се оставили на една граблива хунта да ви уморивсичко сте си го заслужили и продължавате да си го заслужаватето ако бяхме народ тия щяха да са провесени отдавна
102
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 66Абе като ви е толкова..тежко-що станахте доктори бре??Да бяхте станали продавачи,строители,инженери,програмисти..ЩО СТАНАХТЕ ДОКТОРИ????
101
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕДИН ГЕНЕРАЛ КАЗА- ЩЕ СЕ МРЕ, ЯКО ЩЕ СЕ МРЕ, ЕДИН ДРУГ КАЗА ЗА СУХИТЕ СЪЧКИ И ЕТО НА ЗАПОЧНА СЕ- ЛЕГЛАТА НЕ СТИГАТ, НЯМА ПЕРСОНАЛ, ЛЕКАРИТЕ ИЗНЕМОГВАТ, А ПО СОФИЙСКИТЕ УЛИЦИ ЕДНИ ПРОДЪЛЖАВАТ СЪС СРЕДНОЩНИТЕ СИ РАЗХОДКИ ВИКОВЕ И КРЯСЪЦИ, СЕЕЙКИ ЗАРАЗАТА.
100
5
 
15
 
! Отговори
данчо преди 3 години
Вече сериозно трябва да се замислим в кой затвор ще изпратим Бойко Тиквата.То бива геноцид ама това надхвърля всички граници.Срам и позор.
99
4
 
17
 
! Отговори
валентина преди 3 години
До 66Оле ти си вярваш??Нож ми се беше забил в крака,отиваш в спешно-мият пода.Викат ми чакай да изсъхне,че сега михме!!!!!!!!Аз с дамска превръзка на раната..Не е смешно,а ТЪЖНО..И 100 години да си учил,абе КАК ще прескачаш тия болни хора по стълбите бе???????????Като животни,като животни..НЕ ВИ Е СРАМ...
98
7
 
14
 
! Отговори
До 87 преди 3 години
До АнонименНе дей да плюеш лекарите в този момент защото ще легнеш в някоя болница и ще гледаш като мишок някой доктор да ти помогне.Не са ти виновни докторите,но си малко *** и не можеш да разбереш каква е работата.Дано сте разбрали защо тези хора са най-платени в целия свят и колко значим е трудът им.И неможе доктор да има заплата по-малка от на един шофьор.
97
4
 
10
 
! Отговори
попа преди 3 години
ГЕРБ -ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ
96
8
 
9
 
! Отговори
чичото преди 3 години
"инвалид 100% с чужда помощ, 6 инфаркта, 7 стенда, с три байпаса, рак на бъбреците през ден е на хемодиализа" Е, и медицината е безсилна! Затова има триаж!!!!